30/9/08

S.O.S. Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ !!!!!!

Της Χριστιάννας Λούπα* loupachr@otenet.gr «Είναι ντροπή, στον πολιτισμένο κόσμο του 2008, η Αγία Σοφία να έχει μετατραπεί σε καταφύγιο τρωκτικών, περιστερώνα και εκθεσιακό χώρο για φτηνή τέχνη και εμπορικά προϊόντα», παρατηρεί ο κύριος Κρις Σπύρου, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του New Hampshire των ΗΠΑ, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθηνών και ιδρυτής του Οργανισμού «Ελεύθερη Αγία Σοφία» («Free Agia Sophia»). Περισσότερες πληροφορίες στα www.freeagiasophia.org και www.freeagiasophia.eu. Όπως επισήμανε ο κύριος Σπύρου, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, «πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα που ξεκινά από τις ΗΠΑ και έχει σκοπό την αποκατάσταση της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε λειτουργούσα εκκλησία της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης», ενώ τόνισε ότι «έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για την πολιτική ηγεσία του σημερινού Τουρκικού κράτους, τους συνεχιστές της πολιτικής των ιεροσυλιών εις βάρος της Αγίας Σοφίας, να συνδράμουν ώστε να επανέλθει αυτό το ιερό οικοδόμημα στην κατάσταση που δικαιούται ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός, στην αρχική μορφή του, όπως ήταν όταν οι πρόγονοι αυτών των σημερινών πολιτικών ηγετών κατέλαβαν τον Ναό το 1453».

Σε επιστολές που έστειλε ο κύριος Σπύρου εξ άλλου, σε διακεκριμένες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες - μεταξύ των οποίων και ο κύριος Ερντογάν - διερωτάται «πώς ένα κράτος δικαιολογεί εκθέσεις μαριονέτας και λαϊκής τέχνης με είδωλα από γυμνόστηθες γυναίκες μέσα στην Αγία Σοφία». Επικαλείται, επίσης, και το Κοράνι που λέει ξεκάθαρα ότι «απαγορεύονται οι βεβηλώσεις των χριστιανικών εκκλησιών».

Ας σημειωθεί εδώ ότι η Κωνσταντινούπολη είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, με βασικό σημείο αναφοράς και τον ναό της Αγίας Σοφίας. Παρ’ όλα αυτά η έκθεση της Επιτροπής για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco κάθε άλλο παρά κολακευτική υπήρξε για την Τουρκία, η οποία καλείται το συντομότερο να φροντίσει την Αγία Σοφία, που, μεταξύ άλλων, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τα έργα του μετρό, αφού δεν προηγήθηκε σχετική μελέτη, καθώς και τα υπόλοιπα βυζαντινά μνημεία τα οποία κρίθηκαν ιδιαίτερα παραμελημένα. Αν όχι, προειδοποίησε η Unesco, η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει να χάσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Παράλληλα, οι Ελληνίδες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κυρίες Κοππά και Μπατζελή, με αφορμή τις πρόσφατες εκδηλώσεις μόδας και επαγγελματικές και τεχνικές εκθέσεις μέσα στο ναό, υπέβαλαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την αποτροπή παρόμοιων εκδηλώσεων στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το πνεύμα και την παράδοση του, αναγνωρισμένου από την Oυνέσκο, μνημείου, ενώ ζήτησαν από την Επιτροπή να καταστήσει σαφές ότι οι προενταξιακές δεσμεύσεις της Tουρκίας, που συνδέονται με την προστασία και την προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, δεν αποτελούν δεσμεύσεις δεύτερης κατηγορίας ή προαιρετικής εφαρμογής.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η «γείτων» κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε δεσμεύσεις πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ή προαιρετικής εφαρμογής, κατά το δοκούν. Συμμορφώθηκε μήπως με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το Κυπριακό; Άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη; Σεβάστηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων της; Άφησε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν ελεύθερα την Πρωτομαγιά; Κατήργησε το άρθρο 301 του Ποινικού της Κώδικα; Επέτρεψε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Ξεκαθάρισε το «βαθύ κράτος»; Γιατί λοιπόν να συμμορφωθεί τώρα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;

Εμείς πάντως, στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια του κυρίου Σπύρου και του ευχόμαστε καλή επιτυχία, μολονότι έχουμε πάντα την αίσθηση ότι το να διαπραγματεύεται κανείς με την Τουρκία είναι σαν να χτυπά ένα βράχο με λαστιχένια σφεντόνα!

* Η Χριστιάννα Λούπα είναι δικηγόρος και συγγραφέας των βιβλίων «Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη - Κατοχή» και «Στους Δρόμους του Πεπρωμένου»

πηγη:www.greekonlinenews.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες