ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

26/11/10

Που πάνε τα λεφτά του ΕΣΠΑ;

του Κωνσταντίνου Π. Κωστάκου*

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 20072013 χωρίζεται σε 7 επιχειρησιακά προγράμματα (π.χ. ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, ψηφιακή σύγκλιση κλπ.) και σε 5 περιφερειακά προγράμματα (π.χ. Αττικής, Μακεδονίας – Θράκης, Κρήτης και Νήσων Αιγαίου κλπ.). Επί της ουσίας, αποτελεί την ομπρέλα όλων των προγραμμάτων που ακούμε σήμερα, εκτός..
 από όσα σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη (ΕΣΣΑΑ 20072013) και την ανάπτυξη αλιείας (ΕΣΣΑΑΛ 20072013).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ έχει καθορισθεί στα 39,4 δισ. ευρώ, ήτοι 20,4 δισ. κοινοτική συνδρομή (52%) + 11,5 δισ. εθνική δημόσια δαπάνη (29%) + 7,5 δισ. ιδιωτική συμμετοχή (19%).
Τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του Ελληνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, μάθαμε ότι
«Τέσσερις είναι οι βασικές μας προτεραιότητες, προκειμένου να κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα της ανάπτυξης:

Να αναθερμάνουμε και να επανεκκινήσουμε την οικονομία, μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, νέα Ταμεία με ανακυκλούμενα δάνεια, την ποσοτική και ποιοτική απορρόφηση του ΕΣΠΑ που ήδη βρίσκεται στο 14,5 % από 2% που το παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να συμφωνήσουμε ότι θα «πάμε το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά» με ισχυρή βούληση και καθημερινή συνεργασία» (http://www.mindev.gov.gr/?p=2532) και ότι:

«Ο πρώτος λοιπόν στόχος, η πρώτη και βασική μας προτεραιότητα είναι η αναθέρμανση και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούμε όλα μας τα όπλα για να καταπολεμήσουμε το μεγάλο εχθρό, που είναι η ύφεση. Προχωρούμε στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια απορροφητικότητα της τάξεως του 14,5% κι ευελπιστούμε ότι στο τέλος του χρόνου θα φτάσουμε στο 17% έως 18%, από την απορροφητικότητα της τάξης του 2,9% που παραλήφθηκε πριν από ένα χρόνο.» (http://www.mindev.gov.gr/?p=2558).

Δηλαδή, μαθαίνουμε ότι το Σεπτέμβρη του 2009 η απορροφητικότητα ήταν

Η Ευρώπη τρέμει

Χιονοστιβάδα αρνητικών οικονομικών εξελίξεων τρέμουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δη στο στενό πυρήνα των χωρών που απαρτίζουν την ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Οι σοβαροί φόβοι για το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στην ευρωζώνη, προκαλούνται αφενός από την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, αλλά και από τις πιέσεις που δέχεται η Πορτογαλία, να προστρέξει και αυτή στον συγκεκριμένο μηχανισμό.
Την ώρα που ένα μαζικό κοινωνικό λαϊκό κίνημα φαίνεται να φουντώνει στην ευρωζώνη, εξαιτίας της πρωτοφανούς λιτότητας που επιφέρουν οι πολιτικές καταπολέμησης των ελλειμμάτων, πολλές χώρες πιέζουν - με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία - την Πορτογαλία να ενταχθεί και αυτή στο μηχανισμό.
Αν και η κυβέρνηση στη Λισαβόνα φαίνεται να αρνείται ακόμη και τη συζήτηση επί τους θέματος οι γνωρίζοντες καλά τη λογική των αγορών θεωρούν δεδομένη την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό καθώς το έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 2009 το ποσοστό-ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ.
Είναι σαφές ότι τα αποκαλούμενα PIGS της Ευρώπης ( Πορτογαλία-Ισπανία-Ελλάδα και Ιρλανδία) είναι στο μάτι του κυκλώνα των ισχυρών που πιέζουν με στόχο τη δημιουργία μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων με ταυτόχρονη οικονομική εξάρτηση των ανίσχυρων από τους ισχυρούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία, που αναλογικά αποτελεί πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι οι τρεις άλλες χώρες των «PIGS», ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Μάλο δε Μολίνα, υποστήριξε ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας, μολονότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας.
Ο Ισπανός μεγαλοτραπεζίτης διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η Ισπανία δεν

Για την Κρήτη


Άρθρο του Νίκου Αναστασάκη*,
Την Κυριακή αυτή οι Κρητικοί και Κρητικές καλούνται να εκλέξουν τον Πρόεδρο και τα μέλη του μεγαλύτερου πνευματικού-πολιτιστικού σωματείου της Ελλάδας, της Παγκρητίου Ένωσης. Εδώ και 62 χρόνια η Παγκρήτιος Ένωση αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων  των Κρητών και έχει ταυτιστεί στην συνείδησή τους με την μεγάλη πολιτιστική παράδοση της Μεγαλονήσου.
Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τους Έλληνες, όπου η Ελληνική μας ταυτότητα βάλλεται από παντού, η Παγκρήτιος Ένωση καλεί τους Κρητικούς όλης της Αττικής να επιλέξουν εκείνον που καλύτερα θα αναδείξει την παράδοση και τις αξίες της Κρήτης.
Οι αξίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των Ελλήνων. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα η UNESCO αναγνώρισε την «Μεσογειακή Διατροφή»,  ως Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Βλέποντας ότι ο δυτικός τρόπος ζωής δεν μας οδηγεί τελικά εκεί που όλοι αναμέναμε, η επιστροφή στις ρίζες μας και στην ιστορία μας θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε όλα αυτά που χάσαμε ή ξεχάσαμε κατά την διάρκεια των χρόνων που πέρασαν.  
Όντας ο ίδιος Κρητικός και μέλος της Παγκρατίου Ένωσης νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που η χώρα μας έχει ένα τόσο δραστήριο, πολυπληθές και σημαντικό σωματείο. Η συμμετοχή όλων των Κρητικών στις προσεχείς εκλογές είναι απαραίτητη.


*Οικονομολόγος, υποψήφιος Χανίων

«Λουκέτα» σε όσες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν, με την έγκριση της τρόικας

«Λουκέτα» σε επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν, θα μπουν το προσεχές διάστημα από το ΣΔΟΕ.

Την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις - και για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους - έλαβε ο υπουργός Οικονομικών
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο υλοποίησης και των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου. Ενώ, θετικοί προς αυτό είναι και οι ελεγκτές της τρόικας, που θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται και το πώς θα εφαρμοσθεί από το ΣΔΟΕ το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ η απαγόρευση στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα μπορεί να είναι ακόμη και οριστική σε περίπτωση υποτροπής. Στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφού κληθεί ο επιχειρηματίας να εκφράσει τις

“H συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, τα Χριστούγεννα “!

"Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διακηρύξει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο", εκτιμά ο καθηγητής κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος, τοποθετεί μέχρι τα Χριστούγεννα, το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία!
"Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)", δήλωσε κατα τη χθεσινή του ομιλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
"Να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι κ. υπουργοί Εξωτερικών"!
Ο κ.Μαρκεζίνης έχει και στο παρελθόν "κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου", εκτιμώντας ότι "ελλοχεύει ο κίνδυνος απεμπολήσεως κυριαρχικών μας δικαιωμάτων". 'Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει " οι καλές σχέσεις με έναν γείτονα είναι ασφαλώς επιθυμητές. Αλλά είναι δυνατές μόνον εάν και εκείνος πιστεύει στο σεβασμό του Δικαίου και δεν το παραβιάζει συστηματικά και με διάφορους τρόπους".
"Η διαρκώς ενισχυόμενης όρεξης του γείτονά μας, για πράγματα που είναι δικά μας και μας ανήκουν, τουλάχιστον τα τελευταία ογδόντα χρόνια ή μας αναγνωρίζονται ρητώς από το διεθνές Δίκαιο", αποτελεί κομβικό σημείο για τον καθηγητή, ο οποίος αναφερόμενος στους πολιτικούς χειρισμούς των κατά καιρούς, υπουργείων Εξωτερικών, είναι ιδιαίτερα σκληρός:
"Αν οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν τις γνώσεις ή τη φαντασία ή την πολιτική ανεξαρτησία, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές πολιτικές, τότε θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται μαζί με τους συμβούλους τους, των οποίων η οικονομικώς επιχορηγούμενη ύπαρξη κρατιέται, κατά μυστήριο τρόπο, επτασφράγιστο μυστικό. Η τελευταία αυτή

Τελευταίο φύλλο σήμερα για το ημερήσιο «Βήμα»

Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, για το «λουκέτο» στο ημερήσιο «Βήμα». Το Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών συνεδρίασε μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΔΟΛ και κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 30 Νοεμβρίου.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το διασωματειακό, ενώ αναμένεται να γίνει και συνέλευση στο ΔΟΛ, με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους να συζητούν τη θέση της ιδιοκτησίας περί μείωσης αποδοχών σε όλο το συγκρότημα, η οποία κατά μέσο όρο θα είναι 10%.

Η αναστολή της ημερήσιας έκδοσης του Βήματος ανακοινώθηκε επίσημα στους εργαζόμενους το βράδυ της Πέμπτης από τον διευθυντή της εφημερίδας, Παντελή Καψή.

Σήμερα κυκλοφορεί το τελευταίο φύλλο, στο οποίο υπάρχει

Αναδεικνύεται το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Η διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων θα επισκευάσει την στέγη του ιστορικού τεμένους που βρίσκεται στο κέντρο του Διδυμότειχου.

Πράσινο φως δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη για την ανάδειξη τoυ ιστορικού τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Το σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζεται, άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ του Α' και ολοκληρώθηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Α' περίπου το 1420. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους -όπως αναφέρεται και στην επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο του μνημείου, το Τέμενος εγκαινίασε ο γιος του Βαγιαζήτ, σουλτάνος Μεχμέτ.

Το ιστορικό τέμενος που έχει έκταση

δύο χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά: "Είχαν προτείνει επέμβαση του Στρατού"

Δύο χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά που άλλαξαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας και την οδήγησαν 18 μήνες μετά στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της, ένα από τα σημαντικότερα ρεπορτάζ του defencenet.gr στην πεντάχρονη πορεία του, η πιθανότητα επέμβασης στρατιωτικών δυνάμεων και η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης (στρατιωτικός νόμος), επιβεβαιώνεται από δηλώσεις ενός εκ των κυρίων υπευθύνων εκείνου του όργιου χάους που έσπρωξε την χώρα στην πιο δύσκολη φάση της σύγχρονης ιστορίας της, του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο τότε υπουργός μιλώντας τώρα στην κρατική τηλεόραση στην εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου με θέμα τα δύο χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα όσα ακολούθησαν, παραδέχεται ότι κάποιοι είχαν προτείνει την επιβολή

Εμφάνιση Πυρήνων με μανιφέστο

Προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις με παγιδευμένα δέματα ανήρτησαν, όπως είχαν προαναγγείλει στις πρόσφατες επιστολές τους, στο διαδίκτυο τα ασύλληπτα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». (Μπορείτε να διαβάσετε την προκήρυξη εδώ). Στο πολυσέλιδο κείμενό τους επιχειρηματολογούν πάνω στην επιλογή των 14 στόχων που επέλεξαν κάνοντας εκτενή αναφορά σε ομοϊδεάτες τους, σε όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενοι, για παράδειγμα, στην Ιταλική FAI γράφουν «στέλνουμε στους συντροφικούς μας χαιρετισμούς και ένα νεύμα σύμπραξης στους εξεγερσιακούς συντρόφους της άτυπης αναρχικής ομοσπονδίας της Ιταλίας».

Στο κείμενο της προκήρυξης περιλαμβάνονται αντίστοιχες αναφορές σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Μεξικό (Praxedis G.Guerrero Autonomous Cells for Immediate Revolution και την Insurrectionalist Earth Liberation Front), την Αργεντινή ( Luciano Arruga Brigata), τη Γαλλία (Action Direct).

Επιπλέον, αναφέρονται ονομαστικά σε αναρχικούς «συντρόφους» τους, όπως ο Gabriel Pombo da Silva που κρατείται στις φυλακές της Γερμανίας, ο Marco Camenish που κρατείται σε φυλακές της Ελβετίας ή ο Thomas Meyer Falk που κρατείται σε φυλακές της Γερμανίας.

Τέλος, η απόδοση τιμών ολοκληρώνεται με αναφορά στον νεαρό Γιάννη Σκουλούδη, που συνελήφθη στις 13 Οκτωβρίου για τον εμπρησμό αυτοκινήτων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη και τον προφυλακισμένο για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Παναγιώτη Μασούρα.

Στόχος των μελών της οργάνωσης όπως αναλύεται στο κείμενο της προκήρυξης είναι «η συγκρότηση ενός αντιεξουσιαστικού διεθνούς δικτύου αντάρτικων ομάδων και αυτόνομων ατομικοτήτων (...) Μέσα στους επόμενους μήνες, η επιθυμία μας αυτή θα επισφραγιστεί με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου διεθνούς καλέσματος.Προς το παρόν στέλνουμε το χαιρετισμό μας στους φίλους, στους γνωστούς, και στους άγνωστους συντρόφους που οργανώνονται και πράττουν μέσα από την ατομικότητα τους και τις αντάρτικες ομάδες».

Σε άλλη ενότητα του κειμένου υπό τον τίτλο «Η μέρα που δεν γύρισαν όλοι», ο συντάκτης της προκήρυξης κάνει αναφορά στους Γεράσιμο Τσάκαλο και Παναγιώτη Αργυρού.

Εκεί, τα μέλη της οργάνωσης επιτίθενται και απειλούν την υπάλληλο της εταιρείας courier που ειδοποίησε την Αστυνομία και υποστηρίζουν ότι σκοπίμως επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ελάχιστη εκρηκτική ύλη "αντί της ισχυρής εκρηκτικής ύλης που έχουμε αποθηκευμένη".

Στην αρχή του κειμένου τους παραθέτουν απόσπασμα του Μauricio Morales (αντάρτη πόλης που σκοτώθηκε στη Χιλή) και αυτοπροσδιορίζονται ως κομμάτι της μαχητικής αναρχίας «του νέου αντάρτικου πόλης που ασκεί αδιάκοπη ένοπλη κριτική στην τυραννία των από πάνω όσο και στους συμβιβασμούς των από κάτω».

Επίσης, προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν πάνω στο ότι δεν έρχονται σε ρήξη μόνο με το κράτος αλλά και με την κοινωνία.

Τέλος, σε «ανακοίνωση για τους συλληφθέντες συντρόφους μας» προχωρούν σε διαχωρισμό λέγοντας ότι στο εξής οι καταζητούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση θα αποτελούν τον Παράνομο Τομέα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ οι προφυλακισμένοι για την ίδια υπόθεση που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη (Αργυρού, Τσάκαλος, Χατζημιχελάκης) θα αποτελούν τον δεύτερο τομέα των Φυλακισμένων Μελών της Οργάνωσης.

ΠΗΓΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες