«Οι Ελληνες και οι Αραβες είχαν ανέκαθεν πολύ καλές εμπορικές σχέσεις. Οι Ελληνες της Αιγύπτου ήταν εξαιρετικοί επιχειρηματίες, ο Ωνάσης και ο Λάτσης έκαναν μεγάλες δουλειές στις αραβικές χώρες, οπότε η οικονομική επέκταση των εμίρηδων του Κατάρ στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει».
Η φημολογούμενη επένδυση μεγάλων αραβικών κεφαλαίων στη χώρα μας, είτε πρόκειται για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είτε για το λιμάνι του Αστακού, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, θετικές και αρνητικές. Ο τέως καθηγητής αραβικής ιστορίας των Πανεπιστημίων Columbia και Ιωαννίνων, Βασίλης Χρηστίδης, ανήκει, ωστόσο, στην κατηγορία των επιστημόνων που βλέπει απλά την επανάληψη μιας ιστορίας που ξεκίνησε πριν από περίπου 1.100 χρόνια.
«Οι Αραβες ήρθαν από την Ισπανία, απ’ όπου είχαν αρχικά εκδιωχθεί. Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, ήταν οικογένειες εμπόρων, κτηματιών, τεχνιτών κ.λπ. Αρχικά πήγαν στην Αίγυπτο και γύρω στο 825 τους έδιωξαν και από εκεί. Οι Αιγύπτιοι τους έδωσαν, μάλιστα, και πλοία, προτείνοντάς τους να εγκατασταθούν στην Κρήτη. Εφτασαν στη Μεγαλόνησο και έμειναν εκεί για περίπου 150 χρόνια, μέχρι το 961, όταν εκδιώχθηκαν από τον Νικηφόρο Φωκά», εξηγεί ο κ. Χρηστίδης.
Ο καθηγητής Χρηστίδης επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης εκείνα τα χρόνια ήταν εντυπωσιακή. «Μέχρι την άφιξη των Αράβων η Κρήτη ήταν ένα