ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

28/11/10

Bρε, ουστ εσείς και οι φρεγάτες

thumbΟι τροϊκανοί, λέει, έχουν εντυπωσιαστεί από τη... νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Δεν το έχουν ξαναδεί σε χώρα υπό το ΔΝΤ να βγαίνει ο κόσμος από τα σπίτια του. Γιατί δεν πά­νε όμως και μια βόλτα από το Γουδή, όπου είναι η έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για να εντυπωσιαστούν ακόμη περισσότερο;
Εκεί κάτι... «πατριωτάκια» του αφεντικού του ΔΝΤ, του φίλτατου Ντομινίκ, Γάλλοι δηλαδή, συζη­τάνε με κάτι δικούς μας για εξοπλιστικό πρόγραμ­μα 6 δισ. ευρώ!!! Αυτό δεν τους εντυπωσιάζει; Δεν αντίκειται στην οδηγία τους για μείωση των εξοπλι­στικών δαπανών;
Είναι ασύλληπτο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοί­νωση του Πενταγώνου, στις 18 Νοεμβρίου, ημέρα που η κοινή γνώμη «βογκούσε» από τα μαντάτα για νέα μέτρα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν στηθεί στα γκισέ των εφοριών για να πληρώσουν άλλη μία περαίωση, στη ΓΔΑΕΕ γινόταν άλλος

Παίρνουν σειρά Πορτογαλία και Ισπανία

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΟΡΦΙΔΗ
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στην Ιβηρική χερσόνησο προκαλεί πλέον ο φόβος μετάδοσης της κρίσης χρέους, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι η προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δεν λύνει το πρόβλημα. 

Το γεγονός αρχίζει να πυροδοτεί εκ νέου σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης υπό το πρίσμα μιας «Ευρώπης δύο ταχυτήτων» που προωθεί η Γερμανία, κάνοντας κρίσιμη τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, όπου θα εξεταστεί η γερμανική πρόταση.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά μετά την επιμονή της Γερμανίας να αναλαμβάνουν από το 2011 μέρος του κόστους διασώσεων κρατών και οι ιδιώτες επενδυτές και ουσιαστικά να προβλέπεται η «ελεγχόμενη πτώχευση -ή αναδιάρθρωση χρέους- κρατών». Και αυτό παρά το γεγονός ότι χθες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2011 της πορτογαλικής κυβέρνησης, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος από 7,3% φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ κυρίως μέσω μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, μείωσης των κοινωνικών παροχών και αύξησης των φόρων.

Είχε προηγηθεί το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας που παρουσίασε η ιρλανδική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει περικοπές 15 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με την Schroders εντός εξαμήνου είναι πιθανόν η Λισσαβόνα να προστρέξει στο μηχανισμό βοήθειας, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στη γειτονική Ισπανία.

Τούτο όχι μόνο διότι το έλλειμμα και το ιδιωτικό χρέος της Ισπανίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά γιατί οι ισπανικές τράπεζες διακρατούν σήμερα το

Δεν αλλάζουν τα «νέα διόδια»

Η απάντηση του κ. Μαγκριώτη

Μακρά και ενδιαφέρουσα η αναλυτική επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη για την τύχη παλαιών και νέων διοδίων, που φύτρωσαν και φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Σε Εθνικές και παράπλευρους δρόμους.
Υπόθεση προεκλογικής ασυνέπειας του ΠΑΣΟΚ, για την οποία ο κ. Γ. Μαγκριώτης, με καλό όνομα έως τώρα γύρω από τα δημόσια έργα (όπως και ο υπουργός Δημ. Ρέππας), έφθασε να σιχτιρίζεται από δεκάδες χιλιάδες εποχούμενους.
Παραδέχεται την ασυνέπεια αυτή με ευθύτητα ο κ. Μαγκριώτης και δηλώνει με δεμένα τα χέρια από τις υπάρχουσες συμβάσεις περί διοδίων, που δεν βλέπει να αναθεωρούνται εύκολα από την κυβέρνηση στη Βουλή. Θεωρούνται ένα είδος «Μνημονίου», με τους κατασκευαστές σ’ ένα είδος Τρόικας.
Η επιστολή του υφυπουργού στο πρώτο μέρος της (γιατί υπάρχει και δεύτερο, γύρω από τα διόδια και το όλο έργο της Εγνατίας Οδού, όπου θα εγκατασταθούν άλλοι πέντε νέοι σταθμοί διοδίων) έχει ως εξής:
«α) Οι συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση των πέντε (5) αυτοκινητοδρόμων διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή από τη Ν.Δ. και κυρώθηκαν με νόμους στη Βουλή το 2007.
Το ΠΑΣΟΚ τότε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση διαφώνησε με την πυκνότητα και το

ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ''ΣΤΗΝΕΙ ΕΞΕΔΡΕΣ'' ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΑΓΗ

της Κύρας Αδάμ
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ουδέποτε διέψευσαν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει στα σκαριά συμφωνία για το Αιγαίο, ενώ οι ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας Ε. Μπαγίς, την περασμένη εβδομάδα, ότι «θα στήσουμε εξέδρες στη θάλασσα του Αιγαίου που θα μας λύσουν τα προβλήματα», οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι η «λύση» θα είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Όμως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμφωνία για συνεκμετάλλευση από κοινού με την Τουρκία των κοιτασμάτων του Αιγαίου, χωρίς προηγουμένως να έχουν καθοριστεί τα χωρικά ύδατα και να έχουν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφήνει ανοιχτή την πόρτα για παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και οικονομικών δικαιωμάτων.
Η Τουρκία δεν επιθυμεί, και γι’ αυτό αποφεύγει, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και τούτο γιατί γνωρίζει ότι το Δικαστήριο, στην καλύτερη περίπτωση για την ίδια, θα της εκχωρήσει (σ.σ. σύμφωνα με υπολογισμούς επίσημων ελληνικών φορέων) 2%-3% στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τίποτα στα Δωδεκάνησα μέχρι και τη Ρόδο και περίπου 25% μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και 18% ανατολικά της Μεγίστης. (Στο χάρτη φαίνεται η καλύτερη πιθανή υφαλοκρηπίδα που θα μπορούσε να οριοθετήσει το Διεθνές Δικαστήριο για την Τουρκία, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και με βάση την πρακτική του δικαστηρίου.)
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από την κόκκινη γραμμή στο χάρτη και ανατολικά, σύμφωνα με την αρχική, επίσημη ελληνική θέση από τη μεταπολίτευση, με την οποία, άλλωστε έγινε και η

Πρώτη πολιτική παρέμβαση Ε.Βενιζέλου: "Να προετοιμαζόμαστε και για τα χειρότερα"

ImageΣτην πρώτη του ουσιώδη πολιτική παρέμβαση προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση». Η παρέμβαση του είχε βασικά τρεις άξονες: Οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό. Ζήτησε σαφώς την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ πέραν του 2013, αλλά όπως είπε "Πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από κέντρα στα οποία η Ελλάδα έχει πολύ μικρή επιρροή". Είναι σαφές ότι ο Ε.Βενιζέλος ετοιμάζεται για την "επόμενη μέρα" και προσπαθεί να εμπεδώσει στην κοινωνία το προφίλ της "ήρεμης δύναμης", πλασσάροντας πλατφόρμες ρεαλιστικών και κατά το δυνατόν, "αξιοπρεπών λύσεων", χωρίς να διαφοροποιείται αισθητά σε καμία περίπτωση από την νυν διακυβέρνηση.
Τα βασικά σημεία της παρέμβασης:
«Μέσα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη και δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία και καθώς βρισκόμαστε υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, κινούμαστε παράλληλα - όπως οφείλουμε - σε τρεις άξονες: ο πρώτος αφορά την αυστηρή και συνεπή εφαρμογή του Μνημονίου, που αποτελεί το πολιτικό αλλά και δικαιοπρακτικό θεμέλιο της δανειακής σύμβασης που μας συνδέει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο την πλήρη και κανονική λήψη του δανείου των 110 δις ευρώ που είναι απολύτως αναγκαίο για την χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας κατά 2011 και το 2012.
Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι τώρα βρισκόμαστε έξω από τις αγορές, πως το δάνειο που

Δεμένα τα πλοία ως την Τρίτη

Ως την Τρίτη αποφάσισε να παρατείνει την απεργία η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που θα κρατήσει κλειστά τα λιμάνια και τα πλοία δεμένα. Σαπίζουν ευπαθή προϊόντα στα νησιά. Τρία πλοία από την Κρήτη έφτασαν στον Πειραιά
Σε νέα 48ωρη απεργία έως τα ξημερώματα της Τρίτης αποφάσισε να προχωρήσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε συνεδρίαση που είχε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι σε νησιά, λόγω έλλειψης προμηθειών, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις από παραγωγούς σε πολλά μέρη της χώρας.
Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αφορά στα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.
Έφτασαν πλοία από την Κρήτη
Έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά τα δυο πλοία της γραμμής, ΚΡΗΤΗ 1 και ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ μετά από υπουργική εντολή που δόθηκε το βράδυ, στο Κεντρικό

Κλείνει η κρίσιμη συμφωνία

Τις λεπτομέρειες ένταξης της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, θα οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες για συμφωνία Ιρλανδίας-ΕΕ-ΔΝΤ για τους όρους. Την στάση πληρωμών προτιμούν οι πολίτες της Ιρλανδίας
Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που θα επικυρώσουν το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, καθορίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Η βοήθεια αυτή που χρηματοδοτείται από τους ευρωπαίους εταίρους της Ιρλανδίας και το ΔΝΤ θα κυμανθεί γύρω στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης τελούν υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση από τη μια μεριά, και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ.
Στόχος των χωρών-μελών είναι να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία, γρήγορα, με σαφείς όρους ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Έφτασαν σε συμφωνία
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ιρλανδική κυβέρνηση και η αποστολή των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν όσον αφορά τις βασικές γραμμές του σχεδίου διάσωσης.
Το σχέδιο προβλέπει οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δουβλίνο, το οποίο προορίζεται κυρίως για τις τράπεζες, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο είναι έτοιμο και θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το απόγευμα", πρόσκειται η πηγή, η οποία πρόσκειται στις συνομιλίες.
Αισιόδοξος ο Μπαρόζο
"Η Ευρώπη έχει τα απαραίτητα μέσα για ν΄αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, o οποίος εξέφρασε την ελπίδα για μια "ομόφωνη" συμφωνία αργότερα σήμερα των υπουργών Οικονομικών για τη στήριξη της Ιρλανδίας.
"Ελπίζω ότι σήμερα, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, θα υπάρξει ομοφωνία για τη στήριξη της Ιρλανδίας", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Εχουμε όλα τα μέσα για την περίπτωση που θα υπάρξουν και άλλες

Ασθενείς πειραματόζωα

Εκατοντάδες συμβάσεις γιατρών, νοσοκομείων και πανεπιστημίων με φαρμακευτικές εταιρείες εξετάζει το ΣΔΟΕ, στα πλαίσια μεγάλης έρευνας για τις κλινικές δοκιμές. Απροστάτευτοι οι ασθενείς λάμβαναν επικίνδυνα φάρμακα, χωρίς έλεγχο

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν εκατοντάδες συμβάσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων και πανεπιστημίων, σχετικά με τις κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα, που έχουν εξελιχθεί σε επικερδή επιχείρηση για επιτήδειους, με κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", γιατροί δεν δίσταζαν να δώσουν φάρμακα σε ασθενείς, μετά από συνεννόηση με φαρμακευτικές εταιρείες, μετατρέποντάς τους ουσιαστικά σε πειραματόζωα!

Γιατρός ομολόγησε στους ανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, ότι έδωσε φάρμακο σε ασθενή με οστεοπόρωση και η γυναίκα παραλίγο να χάσει τη ζωή της!

Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς λάμβαναν φάρμακα, χωρίς καμία ενημέρωση για τις παρενέργειες και χωρίς να τα έχει εγκρίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Τα είχαν όμως εγκρίνει οι φαρμακευτικές, με το αζημίωτο φυσικά.

Έρευνες μηνών για τα παράνομα εργαστήρια

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΣΔΟΕ ξεσκονίζει 700 συμβάσεις γιατρών και πέντε μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, σχετικά με τις κλινικές δοκιμές, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ειδικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί και τον ΕΟΦ, από τον οποίον έχουν ήδη ζητηθεί τα πειραματικά πρωτόκολλα που έχει εγκρίνει ο οργανισμός την τελευταία πενταετία.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν και λογαριασμοί πανεπιστημίων, που έπαιρναν χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες για τη διεξαγωγή πειραμάτων, αλλά θα ληφθούν και καταθέσεις ανθρώπων οι οποίοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους, από τις δοκιμές.

Η μεγάλη έρευνα που έχει ξεκινήσει το ΣΔΟΕ, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς θα ελεγχθούν μισθωμένα διαμερίσματα όπου διαμένουν γιατροί και τα οποία παρουσιάζονται ως ιατρικά εργαστήρια με σκοπό την διεξαγωγή μετρήσεων για κλινικές δοκιμές, μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου αλλά και ιδιωτικά αιματολογικά εργαστήρια που λειτουργούν μέσα σε πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ

Επιστρέφει στο Πατριαρχείο

Μετά από αγώνες ετών, το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επιστρέφει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ιστορία του, η δικαστική μάχη που οδήγησε στην επιστροφή της κυριότητας και τα σχέδια για καζίνο που έμειναν στα χαρτιά
Τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του παλιού Ορφανοτροφείου Πριγκήπου θα παραλάβει αύριο, Δευτέρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από τη διεύθυνση κτηματολογίου του νησιού της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη.
Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει τον κύκλο της μια ιστορία που ξεκίνησε το 1897 με την κατασκευή του κτιρίου, τη μετατροπή του σε ορφανοτροφείο, το κλείσιμο του τελευταίου από τις τουρκικές αρχές το 1964 και την αμφισβήτηση, αρχικά, και αφαίρεση στη συνέχεια, του τίτλου ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου, την περίοδο 1999-2005.
Στις αρχές του μήνα, το Πρωτοδικείο της Πριγκήπου έλαβε την απόφαση περί επιστροφής του κτιρίου στο Πατριαρχείο. Για να γίνει αυτό όμως χρειάστηκε να καταδικαστεί η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αφαίρεση του τίτλου, με μία απόφαση που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου 2010.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει ότι το κτίριο θα επισκευαστεί και θα λειτουργήσει ως διεθνές οικολογικό κέντρο. πράγμα για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αρμόδιου επιτρόπου.
Αντί για καζίνο, ορφανοτροφείο
Το θεόρατο ξύλινο κτίριο στην κορυφή "του Χριστού" στην Πρίγκηπο είχε κατασκευαστεί με σκοπό να γίνει ξενοδοχείο-καζίνο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1897, αλλά δεν λειτούργησε ως ξενοδοχείο επειδή οι Οθωμανικές αρχές δεν επέτρεψαν τη λειτουργία καζίνου.
Έτσι η γαλλική εταιρία που το είχε κατασκευάσει αποφάσισε να το πουλήσει. Αυτό συνέβη το 1902. Το "Πρίγκηπος Παλλάς" αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη και παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να χρησιμοποιηθεί ως ορφανοτροφείο.
Το Ορφανοτροφείο άρχισε να λειτουργεί το 1903. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάθηκε από τις τουρκικές αρχές και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική σχολή. Μετά τον πόλεμο λειτούργησε και πάλι ως ορφανοτροφείο.
Ο διωγμός και το τέλος
Το 1964, το έτος κατά το οποίο ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης υπέστη σωρεία δεινών, έφερε και το τέλος για το Ορφανοτροφείο.
Οι αρχές το έκλεισαν με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Μαζί με το Ορφανοτροφείο, έκλεισαν και το παρακείμενο δημοτικό σχολείο.
Κατά το ίδιο έτος, έγινε η περίφημη απέλαση
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες