ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

15/10/10

Όραμα & μύθο, κόντρα στον κυνισμό


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ  ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πληροφορήθηκα ότι ξάφνιασε πολλούς γνωστούς και άγνωστους το κείμενό μου στα αγαπημένα μου blogs με τίτλο «Αποχή, Άκυρο, λευκό; Θρίαμβος του Συστήματος!...»
     Αναρωτιέμαι, γιατί ξάφνιασε;
     Πριν 2 χρόνια, στο βιβλίο μου «ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ» έγραψα «βρισκόμαστε, σαν έθνος και κοινωνία στο μάτι ενός κυκλώνα με εμφανή κατάρρευση παραδοσιακών προτύπων συμπεριφοράς και πλαισίων αναφοράς και προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για κάποια ψυχοκοινωνική αξιολόγηση των δεδομένων δίχως φόβο και πάθος. Μήπως, λοιπόν, θάπρεπε να μιλάμε για το τέλος της ιδεολογίας, για βάναυση κατακρεούργηση της ουτοπίας;  Η μήπως αυτά αποτελούν πικρόχολες διαπιστώσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες;»
    ΟΧΙ, κατηγορηματικά, και στις δύο ερωτήσεις!
    Σε τελική ανάλυση, οι δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση πέρα από την πίκρα της καθολικής απογοήτευσης φαίνεται ότι δημιούργησαν ένα πολύ πιο επικίνδυνο ψυχοκοινωνικά και πολιτικά συναίσθημα στους Έλληνες που είναι ο καταλυτικός, σαρωτικός ΚΥΝΙΣΜΟΣ ατόμων και ομάδων...
    Κάτω απ'αυτόν τον διάχυτο πλέον κυνισμό που εκφράζεται μέσα από τις

Διαφήμιση της τουρκικής εταιρείας κατασκεύης πυραύλων Roketsan απεικονίζει την Ελληνική Βουλή να έχει δεχθεί πυραυλική επίθεση


ΤΑΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

Εργαζόμενοι ΔΕΚΟ: Στις προμήθειες, η σπατάλη

Σε λάθος μέρος ψάχνετε τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, λένε απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας, απαντώντας έντονα στη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών στοιχείων για το μισθολογικό κόστος στις ΔΕΚΟ. Στην ουσία οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες. «Ερευνήστε τις προμήθειες των ανταλλακτικών, ερευνήστε το στοκ στις αποθήκες και τότε όποιος τολμάει, ας μιλήσει για ζημιογόνους μισθούς και ας αυξήσει κι άλλο το εισιτήριο», σημείωνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).
60 μέρες χωρίς ρεπό
Εκπρόσωποί τους έλεγαν και χθες πως η όποια διόγκωση στις αποδοχές τους προέρχεται από την έλλειψη προσωπικού καθώς τόσο στις αστικές συγκοινωνίες όσο και στον ΟΣΕ μεγάλο μέρος του μεταφορικού έργου πραγματοποιείται με -όπως λένε οι συνδικαλιστές- υπερωριακή απασχόληση και εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης.
Οπως δήλωσαν εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών στη Βουλή, κατά τη

Λ. Σμάγκι: «Η κρίση θα διαρκέσει χρόνια»

Το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε χθες πως η παγκόσμια οικονομική κρίση θα συνεχίσει να επιβαρύνει τη διεθνή ανάπτυξη για χρόνια, όμως οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν όπως αναμενόταν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Ρόϊτερς. Σε ομιλία του στη Ρώμη, ο Σμάγκι τόνισε πως η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής και ήταν ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη μακροχρόνια. Τόνισε πως οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΚΤ και αυτό επέτρεψε στη τράπεζα να απαντήσει στην οικονομική κρίση με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο.
"Πρέπει να είσαι πολύ αυστηρός σε ομαλούς καιρούς για να είσαι

Τουρκία: Οι ναυτικοί εξοπλισμοί μίας χώρας που προτείνει στην Ελλάδα αμοιβαίο αφοπλισμό

Περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία  στις 13  Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του κρατικού Πανεπιστημίου METU (Middle East Technical University) χωρίς φυσικά τις γραφικές αντιδράσεις μερίδας φοιτητών που αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο των ελληνικών πανεπιστημίων όταν προκύψει ακόμα και σκέψη για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε για το πρόγραμμα ναυπήγησης των κορβετών Milgem κλάσης Ada απασχολούνται 50 εταιρείες ενώ 200 μικρότερες εταιρείες και προμηθευτές συμμετέχουν στην ναυπήγηση των πλοίων. Το κρατικό ναυπηγείο του Golcuk πρόκειται να αναβαθμιστεί μέσω επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα ναυπήγησης των 6 υποβρυχίων U-214TN.

Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρύχιων η τουρκική εταιρεία Havelsan παρουσίασε τρία προγράμματα που βρίσκονται σε

Τακτοποιούν τις τελευταίες "λεπτομέρειες" της χρεωκοπίας μας οι Γερμανοί. Χρειάζονται την εξαθλίωσή μας σαν παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας κ. Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται και ο πιθανότερος αντικαταστάτης του κ. Τρισέ στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις λήξει η θητεία του τελευταίου το 2011, προετοίμασε χθες το έδαφος για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σκληρή πολιτική. Ο κ. Βέμπερ ζήτησε την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και συμπεριέλαβε στις κυρώσεις αυτές την υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρεών «όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο»...

Τάχθηκε, επίσης, κατά της έκδοσης ευρωομολόγων που θα μπορούσαν να

Τελεσίγραφο στις πολυεθνικές για μείωση των τιμών

Τελεσίγραφο στις πολυεθνικές να μειώσουν άμεσα τις τιμές έδωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σε ανοικτή συζήτηση των εξαγωγέων σημείωσε πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% από ό,τι πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακόμη, ανακοίνωσε πως εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και για τη νεανική επιχειρηματικότητα αλλά κι για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε ακόμη τις τέσσερις προτεραιότητες στις οποίες θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.
Την ίδια ώρα, όπως έκανε γνωστό, στο τελικό

Πολεμική ατμόσφαιρα στο ΠαΣοΚ

Επειτα από τις παραιτήσεις υποψηφίων από το ψηφοδέλτιο του κ. Ι. Σγουρού, σειρά είχαν χθες οι ανακοινώσεις των «κομμένων», οι οποίοι καταγγέλλουν με σκληρή γλώσσα τη διαδικασία επιλογής των αντιπεριφερειαρχών, αλλά και η στήριξη του κ. Π.Φασούλα στον συνδυασμό του κ. Ι. Δημαρά. Τα μαντάτα που φθάνουν από τις νομαρχιακές οργανώσεις στην Ιπποκράτους είναι «μαύρα»: Το κλίμα μεταξύ των στελεχών είναι κακό, λίγοι θα ριχτούν με όρεξη στη μάχη, η προεκλογική εκστρατεία γίνεται δύσκολη γιατί ο κόσμος είναι οργισμένος και ενδιαφέρεται να ακούσει τους υποψηφίους, η αντιμνημονιακή ατζέντα βρίσκει ακροατήριο, το ρεύμα υπέρ του κ. Δημαρά «φουσκώνει». Ο κ. Μ. Καρχιμάκης έχει κλειστεί στο γραφείο του και προσπαθεί να «αναστήσει» έναν ξεχαρβαλωμένο και απρόθυμο κομματικό μηχανισμό, γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια επιτυχίας τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές είναι ασφαλώς περιορισμένα.

«Υποτακτικοί»
Χθες ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας και ο νομάρχης Δυτικής Αττικής εξέδωσαν δύο πολύ αιχμηρές ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη διαδικασία που

Προτάσεις του υπουργείου Παιδείας στοχεύουν στην αποχριστιανοποίηση της ελληνικής εκπαίδευσης.

Προτάσεις επιτροπής εκπαιδευτικών προς το υπουργείο Παιδείας για τη μετατροπή του μαθήματος

από υποχρεωτικό σε επιλεγόμενο προκαλούν την αντίδραση ιεραρχών και θεολόγων

Oργή στην Ιεραρχία και αναστάτωση στους φοιτητές των θεολογικών σχολών και στους θεολόγους όλης της χώρας προκαλούν οι προτάσεις που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στο λύκειο. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο από ιεράρχες, κληρικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και τις ενώσεις των θεολόγων σε όλη τη χώρα. «Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε το σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Β Δ και της Γ Δ λυκείου, όπου με λύπη διαπιστώσαμε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών εντάσσεται στην κατηγορία των επιλεγομένων μαθημάτων και μάλιστα τελευταίο στην ομάδα των κοινωνικών επιστημών. Αυτό εκτιμούμε ότι σημαίνει πλήρη περιφρόνηση του μαθήματος και ουσιαστική κατάργησή του» επισημαίνει σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτος.

Το θέμα άρχισε να γίνεται γνωστό στις αρχές του μήνα και οι

Eμπλοκή στην επενδυση του Κατάρ στον Αστακό

Πολεμούν την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, Ε.Ε. και εγχώριες δυνάμιες, όπως η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», Ιταλοί παραγωγοί ενέργειας αλλά και εκπρόσωποι της ΕΧΧΟΝ, η οποία διαθέτει συνεταιρικά με την Εdison σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από τη Βενετία, έχουν προσφύγει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ζητούν ισότιμη πρόσβαση στο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LΡG) του Κατάρ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο που είναι παράγωγο του πετρελαίου είναι πολύ πιο φθηνό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG), γεγονός που θα δημιουργούσε θέμα ανταγωνισμού, καθώς θα έθετε εκτός αγοράς του παραγωγούς ενέργειας που χρησιμοποιούν ακριβές πρώτες ύλες.

Ευνόητο είναι ότι η προσφυγή αυτή θα αποβεί αποτρεπτική αφού οι
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες