ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/12/10

Εργασία το Σάββατο ζητά ο ΣΕΒ

Εργασία το Σάββατο σε συνδυασμό με χορήγηση ρεπό, συμψηφισμός υπερωριών με μείωση του ωραρίου σε ορίζοντα 4μήνου, είναι μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι βιομήχανοι στον Μιχ.Χρυσοχοΐδη. Ζητούν και μείωση του ποσοστού για προσλήψεις ΑΜΕΑ, πολυτέκνων.

Πακέτο προτάσεων για την άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα, με σημαντικές τομές στις εργασιακές σχέσεις, περιλαμβάνει η μελέτη του Συνδέσμου των βιομηχάνων που παρέδωσε την Τετάρτη ο Δημ.Δασκαλόπουλος στον Μιχ.Χρυσοχοΐδη.

Οι βιομήχανοι τονίζουν ότι τα περισσότερα εμπόδια αφορούν ή δεν προκαλούνται από άνω του ενός κρατικούς φορείς και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα εποπτεύεται ή ελέγχεται από έξι υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης).

Διευκρινίσεις για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης

 
 
Την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη θα έχει ως βασικό στόχο ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», η σύσταση του οποίου θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., τον Δεκέμβριο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα βασίζονται στον υπάρχοντα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας, τον οποίο και θα αντικαταστήσει. Με το νέο μηχανισμό θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και σε προληπτικά μέτρα για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων.

Στο σημείωμα που εξέδωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν διευκρινίζεται ότι η ενδεχόμενη παροχή βοήθειας

Επήλθε οριστική συμφωνία

Τέλος συναγερμού για τα Ελληνικά Ναυπηγεία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει και επίσημα σήμερα ότι βρέθηκε κοινός τόπος και συμφώνησε με τη χώρα μας, για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.

 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες φτάνουν τα 539 εκατ. ευρώ. Η απόφαση της Επιτροπής το 2008 έλεγε πως οι ενισχύσεις είχαν χορηγηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) καταχρηστικά.
Παράλληλα, η Επιτροπή, εμμέσως πλην σαφώς, προανήγγειλλε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανάκληση της προ διμήνου προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δείτε τις τίγρεις, είναι από τις τελευταίες...


ΔΕΙΤΕ: Φωτογραφίες από ζωολογικό κήπο του Καναδά

Στα είδη που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης συγκαταλέγονται οι τίγρεις της Σιβηρίας ή τίγρεις Αμούρ, όπως αυτές της φωτογραφίας. Σύμφωνα με το National Geographic, απομένουν μόλις 400 έως 500...

Οι τίγρεις της φωτογραφίες

Αυτοκίνητο που «γεννήθηκε» σε εργαστήρι


ΔΕΙΤΕ: Φωτογραφίες της Mercedes - Benz BIOME


Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε το πιο εντυπωσιακό έκθεμα στην έκθεση αυτοκινήτου του Los Angeles. Το BIOME concept της Mercedes – Benz. Είναι ένα ασφαλές και άνετο τετραθέσιο αυτοκίνητο με άριστο χειρισμό και πρωτοποριακό σχεδιασμό.

Μέλος της σχεδιαστικής ομάδας του BIOME

Τιμήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Χρόνης Αηδονίδης

Μετά από πρόταση των Μητροπολιτών της Αλεξ/πόλεως και του Διδυμοτείχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της

Μειώνονται οι καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες


Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν στα 211,5 δισ. ευρώ από τα 212,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Συνάντηση Παπανδρέου - Ναζαρμπάγιεφ


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνδιάσκεψης Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Ναζαρμπάγιεφ να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος δεσμεύθηκε να το κάνει.

Αρχιεπισκοπική άρνηση

Όχι στην κατάργηση του τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας είπε και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό, Γ. Πανάρετο.
 
Εναντίον της κατάργησης του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, τάσσεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και τον υφυπουργό Γ. Πανάρετο.
“Φρονούμε “ επισημαίνει “ ότι ο σεβασμός των κόπων των οικογενειών τους, οι αγωνίες και ο μόχθο

Βρήκαν εξωγήινους;

Φωτιά στη φαντασία όσων πιστεύουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν, βάζει ανακοίνωση της NASA, σχετικά με αστροβιολογικό εύρημα στις έρευνες της για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Εικασίες σε μπλογκς και ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο.

 
Μυστήριο πλανάται γύρω από μια ανακοίνωση που έκανε η NASA και στην οποία τονίζει ότι έχει κάποια νέα να μοιραστεί σχετικά με την έρευνα για την ύπαρξη εξωγήινων.
Οι εικασίες  δίνουν και παίρνουν ενώ όσοι πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων, ανυπομονούν για το επικείμενο συνέδριο της NASA στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη.
Στο εν λόγω συνέδριο η NASA αναφέρει πως θα συζητηθεί ο αντίκτυπος ενός αστροβιολογικού ευρήματος σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.
Σύμφωνα με τη NASA η αστροβιολογία είναι η μελέτη της απαρχής, εξέλιξης και του μέλλοντος της ζωής του σύμπαντος.
Ήδη τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν οργιάσει πρώτο και καλύτερο το μίντια μπλογκ Gawker το οποίο αναρωτιέται στον τίτλο του "Μήπως η NASA ανακάλυψε ζωή σε ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου;", ενώ το PC World διατυπώνει την εύλογη- για πολλούς- απορία του: "Έρχονται οι εξωγήινοι;"

Απόφαση πρόκληση από το ΝΑΤΟ

Εκτός σχεδιασμού συμμαχικής άσκησης επί χάρτου, έθεσε τη Λήμνο το ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας τους Τούρκους. Έντονη αντίδραση από το ΓΕΕΘΑ που αποφάσισε να μη μετάσχει η Ελλάδα στην άσκηση.

 
 
Με μια προκλητική απόφαση του ΝΑΤΟ, που υιοθετεί ουσιαστικά τις τουρκικές αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου, εξαίρεσε τη Λήμνο από το σχεδιασμό της άσκησης Noble Aspect.
Η ενέργεια της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να μην μετέχει στη συμμαχική άσκηση με το αιτιολογικό πως «ο σχεδιασμός δεν εναρμονίζεται με τις πάγιες θέσεις της χώρας».
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται τα δυο τελευταία χρόνια με το ΝΑΤΟ να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της Τουρκίας, ότι δηλαδή η Λήμνος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.

Πυροβόλησαν από φυλάκιο

Πυρά δέχθηκαν Ελληνοκύπριοι ψαράδες οι οποίοι έριχναν τα παραγάδιά τους στην περιοχή των Κόκκινων. Όπως εικάζεται, τα πυρά προέρχονταν από τουρκικό φυλάκιο.

 
Πυροβολισμούς δέχτηκαν δύο Ελληνοκύπριοι ψαράδες, στην περιοχή των Κόκκινων. Όπως εκτιμάται

Έρχεται ο Παπανικολής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρακτική εκπαίδευση του πληρώματος και το υποβρύχιο «Παπανικολής» απέπλευσε από το Κίελο με προορισμό την Ελλάδα. Ικανοποιημένοι για τη συμπεριφορά του υποβρυχίου δηλώνουν ανώτατοι επιτελείς του ΓΕΝ.

 
Ύστερα από ένα 20ήμερο σκληρής εκπαίδευσης στη Νορβηγική Θάλασσα το πλήρωμα του υποβρυχίου «Παπανικολής» έλαβε εντολή από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να αναχωρήσει για την Ελλάδα.
Οι συνθήκες των τελικών δοκιμών ήταν ακραίες, άρα ιδανικές επιχειρησιακά: πολλά μποφόρ και

Από τα ακριβότερα στην ΕΕ γαλακτοκομικά, βούτυρα, δημητριακά

Τεράστιες διακυμάνσεις για τις τιμές στην ελληνική αγορά, σε σχέση με τους μ.ο. της ΕΕ, καταγράφει έρευνα της Eurostat. Πανάκριβα τα γαλακτοκομικά, βούτυρα και δημητριακά, αλλά και πολύ φθηνά τα προϊόντα καπνού

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τιμές σειράς προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat, με βάση τα εθνικά στοιχεία του 2009. Ως τιμή αναφοράς 100 χρησιμοποιείται ο μέσος όρος της ΕΕ των 27 χωρών μελών.

Από τα ακριβότερα στην ΕΕ γαλακτοκομικά, βούτυρα, δημητριακά
Η γενική τιμή της Ελλάδας είναι στο 101 για τις τιμές τροφίμων, αναψυκτικών και προϊόντων καπνού. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται σε Δανία (139), Ιρλανδία (129) και Λουξεμβούργο. ενώ οι χαμηλότερες σε Βουλγαρία (68), Ρουμανία (66) και Πολωνία (64).
Στα τρόφιμα οι ελληνικές τιμές βρίσκονται ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 100. Οι επιμέρους δείκτες ωστόσο παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Εγγραφο στην εισαγγελία για το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός παιδείας Γ. Πανάρετος έστειλε στην εισαγγελία Αθηνών έγγραφο για το θέμα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών όσων εμπλέκονται στο πόρισμα που εκδόθηκε μετά τη Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έγινε στο Τμήμα.
O υφυπουργός παιδείας Γ. Πανάρετος.

Υπενθυμίζεται οτι στο συγκεκριμένο Τμήμα παρατηρήθηκαν ακραίες

Ο κύβος ερρίφθη για τα πετρέλαια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη σύσταση του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, προανήγγειλε από τη βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, λίγες μέρες μετά τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που έγιναν σε δύο συνέδρια στην Κρήτη και την Αθήνα.

Οι συγκεκριμένες επιστημονικές ανακοινώσεις αφορούσαν τόσο σε ενθαρρυντικά γεωλογικά (δηλαδή αρκετά πρώιμα) δεδομένα για την ύπαρξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, όσο και πιο προχωρημένα ερευνητικά δεδομένα για διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Η ανακοίνωση για το Αιγαίο, όπως είχε προαναγγείλει το «Κεφάλαιο» αφορούσε την ύπαρξη έως δέκα νέων «Πρίνων» σε περιοχές του Αιγαίου, που εντοπίστηκαν μετά από αξιολόγηση διάφορων διάσπαρτων λεκανών με ανάλογα χαρακτηριστικά με το κοίτασμα του Πρίνου. Η ανακοίνωση έγινε από το γεωλόγο πετρελαίων, πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ  Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με τον τομέα της έρευνας στη χώρα μας, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70.  Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για τις νέες αυτές ανακοινώσεις, είναι ότι δεν αφορούν κλειστή περιοχή του ανατολικού Θρακικού πελάγους ή το λεγόμενο κοίτασμα του Μπαμπουρα, όπου υπάρχει εμπλοκή της Τουρκίας. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη των πιθανών αυτών κοιτασμάτων, η λεκάνη του Πρίνου έχει μέχρι σήμερα παράξει 116 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και 850 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Η αξιολόγηση που έχει γίνει από την επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων, δείχνει ότι αντίστοιχες ποσότητες είναι πιθανόν να υπάρχουν σε αρκετές (έως δέκα) περιοχές του Αιγαίου. 

Η δεύτερη ανακοίνωση που έγινε αφορούσε την αποκαλούμενη λεκάνη του Ηροδότου που αν και ενθαρρυντική βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αναγνωριστικών σεισμικών στοιχείων. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους συμβούλους ενεργειακών επιχειρήσεων και πρώην στελέχη της

Πώς θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να μην κάνουν απολύσεις

Οδηγίες για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση 400.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, περιλαμβάνει σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ.
Η επιδότηση καλύπτει το 100% της εργοδοτικής εισφοράς για 200.000 εργαζόμενους με την προϋπόθεση ότι θα επωφεληθούν άλλοι 200.000 και δεν θα γίνουν απολύσεις για 18 μήνες.
Για παράδειγμα ένας εργοδότης που απασχολεί 50 εργαζόμενους θα επιδοτηθεί στο 100% για τις εισφορές των 25 εργαζομένων, με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν στις θέσεις τους οι άλλοι 25. Η επιδότηση εισφορών καλύπτει μέχρι 80 εργαζόμενους και σε αυτή την περίπτωση η προστασία των θέσεων εργασίας δεν θα έχει περιορισμό, που σημαίνει ότι μια επιχείρηση με 200 εργαζόμενους θα επιδοτηθεί μεν για τους 80, αλλά θα πρέπει να τους κρατήσει όλους στις θέσεις τους. Εμφαση δίνεται σε εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω και
σε εργαζόμενους με αναπηρίες. Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών καλύπτει την

Πρόπολη: Μια «θαυματουργή» ουσία

 
Η πρόπολη, ένα από τα σημαντικά προϊόντα της μέλισσας, είναι μία ρητινώδης, κολλητική ουσία που μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας.

Η πρόπολη περιέχει περίπου 55% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και περισσότερα από 30 βιοφλαβονοειδή. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μείγμα, διαλυτό στο αλκοόλ και όχι στο νερό, με έντονο άρωμα -όσο πιο έντονο τόσο αποτελεσματικότερο- και σκούρο χρώμα. Η καθαρότητα και η ποιότητά της εξαρτάται τόσο από τη φυτική της προέλευση όσο και από την επεξεργασία.

Από την αρχαιότητα, πολλοί λαοί, από τη μία ως την άλλη άκρη της γης, χρησιμοποιούσαν την

Παραμένει μάστιγα

Ο εφησυχασμός, αλλά και η πολιτική των χωρών σε σχέση με τα αντιρετροϊκά φάρμακα αποτελούν εμπόδια στην εξάπλωση του AIDS. Τι σημειώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού. Τα στοιχεία για την Ελλάδα.

 
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα και τα στοιχεία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα για την εξέλιξη του ιού είναι ανησυχητικά, καθώς φαίνεται ότι έχει επικρατήσει ένας επικίνδυνος εφησυχασμός τα τελευταία χρόνια.
Οι οροθετικοί στην Ελλάδα ανέρχονται στους 10.652 ανθρώπους. Από αυτούς το 80,9% και το 18,7% γυναίκες. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άτομα ηλικίας 25 με 44 ετών.
Το 46,2% είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες, το 14,6 ετερόφυλοι άνδρες και γυναίκες και το 36,4% δεν δηλώνει τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Σύμφωνα με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο τo 2010 καταγράφηκαν 519 νέα κρούσματα εκ των οποίων 451 άνδρες και 68 γυναίκες.
Μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο, έχουν πεθάνει λόγω του AIDS περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 επιπλέον εκατομμύρια νοσούν. Ένας μέσος όρος της τάξεως των 33.000.000 ανθρώπων ζει έχοντας προσβληθεί από AIDS. Απ' αυτούς, τα 2 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.
Μάχη με τα χέρια δεμένα

Δολοφόνησε κρατούμενο

Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, είναι ένα 20χρονος Αμερικανός στρατιώτης, που φέρεται να σκότωσε εν ψυχρώ μέσα στο κελί του κρατούμενο Αφγανό, την ώρα που κοιμόταν.

 
Με την κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης κατηγορείται ο Αμερικανός στρατιώτης Ντέιβιντ Λόρενς, ο οποίος σκότωσε ένα μέλος των Ταλιμπάν την ώρα που κοιμόταν φυλακισμένος στο κελί  του στις 17 του περασμένου Οκτωβρίου.
Την κατηγορία την απήγγειλε χτες ο στρατιωτικός εισαγγελέας και ο πρόεδρος της έδρας αναμένεται να αποφασίσει εάν ο 20χρονος Αμερικανός στρατιώτης θα δικαστεί .

Ριπές ανάμεσα σε κόσμο

Μαφιόζικη εκτέλεση που έχει να κάνει με συμβόλαιο θανάτου, όπως εκτιμά η ΕΛΑΣ, μέσα σε καφετέρια κατάμεστη από κόσμο στο Παλαιό Φάληρο. Δύο οι δράστες, με πιστόλι και καλάσνικοφ.
 
Στον κόσμο της νύχτας αναζητά απαντήσεις η αστυνομία σχετικά με την ταυτότητα των δραστών που εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον 37χρονο Γ. Μ, χθες το βράδυ στο Π.Φάληρο.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 7 μμ σε καφετέρια στη συμβολή των οδών Αχιλλέως και Αμφιθέας, όπου βρισκόταν το θύμα.
Οι δύο δράστες έφτασαν στο σημείο με μηχανή. Ο ένας παρέμεινε στο τιμόνι και ο δεύτερος εισέβαλε οπλισμένος στην καφετέρια.
Πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του 37χρονου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

"Να πληρώσουν και οι έχοντες"

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με τους έχοντες στην Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συμβάλλουν στην κρίση που προς το παρόν πλήττει μόνον μισθωτούς και συνταξιούχους. "Εχουν καβούρια στις τσέπες" είπε.

 
 
Μία επισήμανση με μεγάλη σημασία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μπροστά στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην αρχή της συνάντησης με τον Γιάννη Παναγόπουλο, ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν και οι έχοντες, καθώς η πίεση που έχει ασκηθεί στους μισθωτούς και τους συμβασιούχους, έφθασε στα όριά της.
Επισημαίνοντας ότι ο πόνος όσων πλήττει η κρίση είναι αβάσταχτος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πείσμα για κάπνισμα

Τροπολογία με την οποία θα επιτρέπει στους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες της καπνοαπαγόρευσης θα καταθέσει το υπουργείο Υγείας. Συνεχίζουν να καπνίζουν ανενόχλητοι οι πολίτες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ.

 
 
Την ώρα που ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, καταστρατηγείται στην πράξη καθημερινά, το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη ειδική ομάδα, που θα καταλογίζει πρόστιμα στους παραβάτες.
Ως μήνας αξιολόγησης της εφαρμογής του νέου μέτρου, είχε οριστεί ο Δεκέμβριος και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πενιχρά.

Ξεκινούν ολοήμερα νοσοκομεία

Με ενστάσεις για το κόστος λειτουργίας ξεκινά από σήμερα η εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας σε 25 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Το νέο ωράριο, η λίστα με τα νοσοκομεία και η πρόταση για το "νομιμο φακελάκι".
 
 
Πρεμιέρα σήμερα για τον θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας 25 δημόσιων νοσοκομείων, μέσω τις οποίας οι πολίτες θα μπορούν να εξετάζονται μετά τις δύο το μεσημέρι και μέχρι τις 10 το βράδυ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σύντομα θα ενταχθούν διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, με την προσδοκία να αυξηθούν και τα έσοδα για το ΕΣΥ, που θα πάρει κομμάτι από την πίτα του ιδιωτικού τομέα.
Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να λειτουργούν όλη μέρα οι αξονικοί και οι μαγνητικοί τομογράφοι, καθώς και οι κάμερες που χρησιμοποιούνται σε εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής.
Αφού δοκιμαστεί η ολοήμερη λειτουργία, αναμένεται να ακολουθήσει η ένταξη και των ολοήμερων χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς προς το παρόν εκκρεμεί η κοστολόγησή τους (αμοιβή γιατρού, μέρες νοσηλείας, υλικά κλπ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από στελέχη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για νομιμοποίηση της έξτρα αµοιβής των γιατρών από τους ασθενείς που επιλέγουν τον χειρουργό τους.
Προτείνουν μάλιστα να παραχωρηθεί το 10% των κλινών των ολοήµερων νοσοκοµείων για την νοσηλεία ασθενών που επιµένουν να χειρουργηθούν από συγκεκριµένο γιατρό, του οποίου η αμοιβή θα δηλώνεται και το 50% θα πηγαίνει στο κράτος.
Τα ταμεία θα καλύπτουν το κόστος

Δικαίωση με δισ. δολάρια

Δικαιώνονται μετά από αγώνες, Ινδιάνοι και έγρωμοι αγρότες στις ΗΠΑ με την απόφαση του Κογκρέσου να χορηγήσει 4,6 δισ. δολάρια για τις διακρίσεις που υπέστησαν.


 
 
Μεγάλη νίκη για τις μειονότητες  είναι  η ψήφιση από το Κογκρέσο του νόμου για την πληρωμή ομάδας Ινδιάνων γαιοκτημόνων και μαύρων αγροτών με 4,6 δισ. δολάρια για τις διακρίσεις που υπέστησαν
Για πάρα πολλά χρόνια περίμεναν από την Ουάσιγκτον να τους δικαιώσει για  αντιμετώπιση του αιτήματος τους για κακομεταχείριση. Με αυτό το νομοσχέδιο το Κογκρέσο αναμένεται να διαθέσει το ποσό για να διευθετήσει τους ιστορικούς ταξικούς αγώνες αυτών των μειονοτήτων.

Κυνήγι στο Ίντερνετ

Στο κλείσιμο δεκάδων ιστοσελίδων, που πουλούσαν από τσάντες και ρολόγια, μέχρι πειρατικά τραγούδια και ταινίες, προχώρησαν οι αρχές των ΗΠΑ. Η εμπλοκή της Κίνας και η παγίδα που έστησαν τα τελωνεία.

 
 
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν  πως έκλεισαν 82 διαδικτυακούς τόπους που πρότειναν απομιμήσεις προϊόντων, που στην πλειονότητά τους κατασκευάζονταν στην Κίνα, καθώς και κινηματογραφικά έργα και πειρατικά μουσικά κομμάτια.
Η κατάσχεση των διαδικτυακών τόπων αυτών, κατόπιν δικαστικής διαταγής, αποτελεί τη δεύτερη

Ο γερουσιαστής κλειδί

Τη θέση, που στο παρελθόν κατείχε στη Γερουσία ο Μπαράκ Ομπάμα, κατέλαβε και επισήμως ο Μαρκ Κερκ. Πλέον το έργο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δυσκολεύει, καθώς θα πρέπει να ψηφίζουν τα νομοσχέδια και οι ρεπουμπλικανοί
 
 
Ο ρεπουμπλικανός Μάρκ Κερκ κατέλαβε χθες τη θέση που κατείχε στη Γερουσία αντιπροσωπεύοντας την Πολιτεία του Ιλινόις ο Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από την ανάδειξή του στις ενδιάμεσες εκλογές της 2 Νοεμβρίου, οι οποίες κατέγραψαν έναν θρίαμβο για τη συντηρητική πτέρυγα.
Η έλευση του Κερκ, ο οποίος χθες ορκίσθηκε ενώπιον του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν αλλάζει τις ισορροπίες στο Σώμα υπέρ των αντιπάλων του προέδρου.
Πλέον οι Δημοκρατικοί διαθέτουν μία ανεπαρκή πλειοψηφία 58 Γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ανεξάρτητων που συνήθως ψηφίζουν υπέρ τους. Οι Ρεπουμπλικανοί πλέον αριθμούν 42 Γερουσιαστές.

Καταζητείται διεθνώς

Διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ που κρύβεται για λόγους ασφαλείας. Το Πεντάγωνο απαγόρευσε την πρόσβαση στα έγγραφα, σε στρατιωτικούς. "Να συλληφθεί ως τρομοκράτης" λέει η Σάρα Πέϊλιν.
 
 
 
Η Interpol εξέδωσε σήμερα Τετάρτη διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks, καθώς ο παγκόσμιος σάλος από την μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ εξαπλωνόταν από το πεδίο των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων και στις χρηματαγορές.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την πρόσβαση των μελών των ενόπλων δυνάμεων σε ευαίσθητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες διαρροές, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας και του Πακιστάν είναι οι τελευταίοι που έρχονται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των επικοινωνιών που δημοσιοποιούνται.
Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο 39χρονος Αυστραλός χάκερ που ίδρυσε τον ιστοτόπο που προβαίνει στις αποκαλύψεις, καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες περί βιασμού μιας γυναίκας και παρενόχλησης μιας δεύτερης. Ο Ασάντζ διαψεύδει τις κατηγορίες.
Η Ιντερπόλ, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα Τετάρτη ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ όπου τον εντοπίσουν. Ο Αυστραλός ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία. Λέγεται ότι ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δυο φορές στο ίδιο σημείο.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάντζ χθες Τρίτη, αλλά ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα λέγοντας ότι ο Αυστραλός "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.
Ο Ασάντζ προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως "στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω".
Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype (Διαδικτυακής τηλεφωνίας) ο Ασάντζ είπε στο Time πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι είπε ότι η Κλίντον δε συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον.
Ο Κρόουλι είπε ότι "γίνονται βήματα. . . για να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα" διανομής πληροφοριών που "έγιναν εμφανείς λόγω της διαρροής αυτής", ενώ χαρακτήρισε τον Ασάντζ "αναρχικό".
Το WikiLeaks και οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει --πλήρως, τουλάχιστον-- πώς κατέστη δυνατό να διαρρεύσουν 250.000 διαβαθμισμένα έγγραφα. Υποψίες βαρύνουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν 23χρονο πρώην αναλυτή του στρατού.

Πανικός στο Πεντάγωνο

Ακόμα και αν αλλάξουν οι κανόνες ασφαλείας, δεν θα μπορούσε να αποτραπούν στο μέλλον νέες διαρροές απόρρητων εγγράφων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου. Ο ανθρώπινος παράγοντας που ανατρέπει τα δεδομένα.

 
 
Η εφαρμογή των νέων διαδικασιών που θα αποτρέπουν το παράνομο ‘κατέβασμα’ από το Ιντερνέτ ευαίσθητων δεδομένων, όπως η πρόσφατη αποκάλυψη αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων, δεν εγγυάται την ασφάλεια απέναντι σε μελλοντικές διαρροές, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Οι διαδικασίες αυτές είναι τεχνικής φύσεως, τόνισε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν, τονίζοντας πως

Συγγνώμη ΗΠΑ σε Τουρκία

Να περιορίσουν τον θόρυβο από τις αποκαλύψεις του Wikileaks, προσπαθούν οι ΗΠΑ. Συνάντηση Κλίντον-Νταβούτογλου, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να του ζητά συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό του.

 
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την συγγνώμη της για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων σχετικά με την Τουρκία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks, ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
"Η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα", τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Τις δηλώσεις του μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι αποκαλύψεις τούτες δεν θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάποιες από τις αναφορές από τις αμερικανικές διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα τον χαρακτηρίζουν "εξαιρετικά επικίνδυνο".

Οι φοιτητές στους δρόμους

Στους δρόμους βγήκαν οι φοιτητές της Βρετανίας και της Ιταλίας, αντιδρώντας στις περικοπές που προωθούν στην Παιδεία οι κυβερνήσεις τους. Αυγά και μπουκάλια έξω από το ιταλικό κοινοβούλιο. Χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών οι διαδηλώσεις στη Βρετανία

 
Χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν για τρίτη μια φορά τους δρόμους της Βρετανίας, διαδηλώνοντας κατά της του σχεδίου της κυβέρνησης για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Το Λονδίνο παρέλυσε, με ομάδα διαδηλωτών να βγαίνει από το κύριο σώμα της πορείας και να συγκρούεται με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κοινοβούλιο. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Ζητούσε πίστη στον Χίτλερ

Ζητούσε από τους υφιστάμενους τους να τον χαιρετούν με το παραδοσιακό "Χάιλ Χίτλερ" μέχρι που εκείνοι έφθασαν στο μη παρέκει και τον κατήγγειλαν για να του κόψουν την κακή συνήθεια.

 
 
Λάτρεις του Ναζισμού και του Αδόλφου Χίτλερ ήταν ένας διοικητής της πυροσβεστικής στην Πολωνική πόλη Αγκούστοφ. Ο διοικητής κατηγορείται από τους συναδέλφους του για κατάχρηση εξουσίας καθώς και ότι απαιτούσε να χαιρετιούνται μεταξύ τους λέγοντας "Χαιλ Χίτλερ".
Οι 27 πυροσβέστες εμφανώς ενοχλημένοι από τις απαιτήσεις του διοικητή τους έστειλαν επιστολή προς την περιφερική έδρα των πυροσβεστών κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας. Οι πυροσβέστες ισχυρίζονται επίσης ότι χρησιμοποιούσε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για να παραγγέλλει φαγητό καθώς επίσης και ότι καλούσε φίλους του να διαμείνουν στο σταθμό κατά τη διάρκεια της νύκτας.
"Ο διοικητής επέτρεπε στους φίλους του να μένουν εκεί, είχαμε γίνει υπηρέτες καθώς νόμιζαν ότι

Στο κάδρο της κρίσης και Βέλγιο

Οι πιθανότητες για ντόμινο κατάρρευσης των οικονομιών της ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες, παρά τη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Στο στόχαστρο των αγορών κάθε χώρα με χρέη και ελλείμματα. Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, τώρα αρχίζουν τα δημοσιεύματα και για το Βέλγιο

 
Παρά τα ευρωπαϊκά χαμόγελα για την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης και την γρήγορη αντίδραση της ευρωζώνης, το φάντασμα της επέκτασης της κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, που μέχρι στιγμής ακούγαμε ότι είναι οι επόμενες χώρες που θα κάνουν παρέα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, στον λάκκο της στήριξης και της επιτήρησης, τώρα κινδυνεύει και το Βέλγιο!
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει τώρα να αμφισβητούν την ικανότητα του  Βελγίου να μειώσει το χρέος του, την ώρα που το Spread του βελγικού 10ετούς ομολόγου (διαφορά επιτοκίου δανεισμού σε σχέση με τη Γερμανία), έφτασε χθες τις 139 μονάδες βάσης -η μεγαλύτερη τιμή του από το 1993.

Καινοτομία, η «απάντηση» στην κρίση

ΕΕ: Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη «δείχνει» το δρόμο προς την ανάκαμψη

Η επένδυση στην καινοτομία είναι το «όπλο» για να ανακάμψουν οι δοκιμαζόμενες από την κρίση οικονομίες της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η έρευνα και η ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από τη ύφεση.
Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν στο συνέδριο που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες με τίτλο «Η Ένωση Καινοτομίας και η Βιομηχανική Πολιτική».
Βασική διαπίστωση ήταν ότι η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα της καινοτομίας, σε σχέση με βασικούς ανταγωνιστές της, όπως είναι οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία. «Δυστυχώς η Ε.Ε. δεν επενδύει στην καινοτομία όπως οι ανταγωνιστές της», τόνισε ο Τόμας Μπάρετ, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα κινούνται με αλματώδεις ρυθμούς και τείνουν να εξελιχθούν σε ηγέτες στην καινοτομία. «Είμαστε διπλάσιοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκεί να αποφασίσουμε να δουλέψουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ίνγκλις, εκπρόσωπος της επιτρόπου Έρευνας και Καινοτομίας, Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι άλλων φορέων που συμμετείχαν στο συνέδριο εκτίμησαν ότι αν οι κυβερνήσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι επιχειρήσεις δεν συμπράξουν για την προαγωγή της καινοτομίας, η Ευρώπη δύσκολα θα ξεφύγει από την κρίση.
Όχι περικοπές στην έρευνα
Για το λόγο αυτό τόνισαν ότι, παρά τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα, οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν, αλλά αντίθετα επιβάλλεται να ενισχυθούν.
«Σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών», αναφέρεται σε κείμενο της Κομισιόν, η οποία έχει θέσει την καινοτομία στο επίκεντρο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας «Ένωσης Καινοτομίας».
«Καμπανάκι» για την Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα, η Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας

Σύνοδος Αφρικής - ΕΕ Συναντήσεις Παπανδρέου με Ερντογάν, Σόκρατες και Καντάφι στη Λιβύη

Σειρά διμερών συναντήσεων είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Αφρικής - ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας - το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται στη Σύνοδο με το διεθνές βραβείο

Σαράβαλα το 1/3 των ελληνικών πλοίων;

Σύμφωνα με αξιολόγηση της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC, το 28% των ελληνικών πλοίων είναι… σαράβαλα. Αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες έλεγξαν συνολικά 14 πλοία και μόνο ένα βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση. Από τα υπόλοιπα 13 πλοία, πέντε χαρακτηρίστηκαν ως «καλά», τέσσερα πλοία «επαρκή», τρία πλοία «ανεπαρκή» και ένα κρίθηκε ως «πολύ ανεπαρκές». Ο οργανισμός ADAC έχει μορφή εταιρίας με κύριο αντικείμενο την οδική, νομική και ιατρική βοήθεια, τα ταξίδια και τον τουρισμό, ενώ έχει 16 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη.
Ο ADAC στην αξιολόγησή του κάνει αναφορά και στο ναυάγιο του πλοίου «Σάμινα», τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας και να πιέσουν τους εφοπλιστές να εκσυγχρονίσουν τα παλαιά πλοία ή να προχωρήσουν ακόμα και στην απόσυρσή τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαΐου έως την

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ...

 της Αναστασίας Καρυπίδου
Αντίστροφα έχουν αρχίσει πλέον να κυλούν οι μέρες για την έλευση των Χριστουγέννων, αν και ο καιρός εξακολουθεί ν' αρνείται πεισματικά να "υποταχθεί" στην παράδοση, που θέλει τα Χριστούγεννα να έχουν χρώμα …λευκό.
Πάντως, στη Θεσσαλονίκη, στις βιτρίνες των καταστημάτων έχουν ήδη πέσει τα πρώτα χιόνια, τα αγγελάκια και οι τάρανδοι πετούν ψηλά, οι γιρλάντες και τα λαμπάκια στολίζουν τα έλατα, που καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση και ο Αϊ Βασίλης προσπαθεί με χίλιους τρόπους- ακόμη και ροχαλίζοντας, όπως στην περίπτωση κεντρικού πολυκαταστήματος- να πείσει τους περαστικούς ότι και φέτος ο σάκος του θα είναι γεμάτος δώρα.
Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, αλλά αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες είναι, εάν θα μπορούν, τα όποια στολίδια και λαμπάκια, να "μαγνητίσουν" τον κόσμο, αφού για αρκετούς έχει μπει "ψαλίδι" στα επιδόματα και τα δώρα.
"Η περίοδος θα είναι δύσκολη για όλους, καθώς μισθωτοί του δημοσίου και συνταξιούχοι δεν θα πάρουν φέτος τα Χριστούγεννα το 13ο μισθό. Ακόμη και τα μαγαζιά με τα

Νησιώτες: πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Tου Nικου Γ. Ξυδακη
Αύριο κλείνουν δέκα ημέρες από τον αποκλεισμό της νησιωτικής χώρας. Στα δελτία, η είδηση ακούγεται σποραδικά, προς το τέλος των δελτίων, ο υπουργός θαλάσσιων πόρων, νήσων και αλιείας, υπουργός χωρίς υπουργείο σχεδόν, δηλώνει κάτι ακατάληπτα περί Ελλάδος που δεν έχει κοπεί στη μέση, η ναυτική ομοσπονδία και οι πλοιοκτήτες δεν τα βρίσκουν και τα περήφανα νησιά της θαλασσινής δημοκρατίας παραμένουν αποκομμένα από την ηπειρωτική χώρα.
Στα νησιά, ο κόσμος στενάζει. Απεγνωσμένοι γέροντες περιμένουν το βαπόρι να πάνε για νοσοκομειακές εξετάσεις, ετοιμόγεννες λαχταράνε ώρα με την ώρα, επαγγελματίες που βρέθηκαν στο νησί για μια δουλειά αυθημερόν αποκλείστηκαν για μια εβδομάδα, χάνοντας μεροκάματα και πληρώνοντας ξενοδοχεία και εστιατόρια, οπωρολαχανικά σαπίζουν στα φορτηγά, ταχυδρομείο, φάρμακα, εφημερίδες, άφαντα...
Οι Ελληνες πολίτες του Αρχιπελάγους, των Δωδεκανήσων, των Ιονίων, των ακριτικών μεγαλονήσων νιώθουν, και είναι, πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Οταν σβήσει το φως του τουρισμού, όταν καταμετρηθεί το συνάλλαγμα της τουριστικής βιομηχανίας, τα νησιά ξεχνιούνται, οι νησιώτες μένουν μόνοι με τους βοριάδες και τα προβλήματα της

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ

Παραδοσιακά επαγγέλματα. Στο άκουσμα και μόνο αυτής της φράσης πολλοί ενήλικοι αναπολούν με νοσταλγία τα παιδικά τους χρόνια. Τότε, που ακόμη μπορούσε κανείς να δει, για παράδειγμα, κάποιον αγγειοπλάστη να δημιουργεί περίτεχνα αντικείμενα, παπουτσήδες να φτιάχνουν νέα παπούτσια, υφάντρες να συνθέτουν πολύχρωμα τόπια, "αιχμαλωτίζοντας" σε αυτά τα χρώματα της φύσης, ψαράδες με τα καΐκια τους να βγάζουν στη στεριά τα θαλασσινά «δώρα». Να δει, επίσης, κηροποιούς, μεταξουργούς, τσομπάνηδες, μυλωνάδες, μουσικάντες…
Η έρευνα των παραδοσιακών επαγγελμάτων, στις μέρες μας, αποτελεί αναμφίβολα αναγκαιότητα, ως ένα ακόμη δείγμα σεβασμού στην πολιτιστική μας παράδοση. Και όταν αυτή γίνεται σε

Στ. Κομνηνός: Δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στα οπωροκηπευτικά

Σε ομαλά επίπεδα θα διαμορφωθούν οι τιμές των οπωροκηπευτικών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Στ. Κομνηνός με τους χονδρεμπόρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη.
Η συζήτηση περιστράφηκε αρκετή ώρα γύρω από το θέμα της τιμής της πατάτας καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες από όπου προμηθευόμαστε τις μεγαλύτερες ποσότητες (Αίγυπτος κλπ) και οι χονδρέμποροι δεσμεύτηκαν ότι θα συμπιέσουν τις τιμές όσο είναι δυνατόν. Μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη Θράκη είναι διαρκές και πάγιο. Σε επιβεβαίωση όσων πρόσφατα υποστήριξαν η ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ'' και το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., όπως υποστηρίζει τώρα και το ''ΠΟΝΤΙΚΙ'', το τελευταίο διάστημα το «παιχνίδι» στην περιοχή χοντραίνει και δείχνει ότι η Άγκυρα, κρατώντας στο χέρι τα κέρδη (ελληνικά χωρικά ύδατα προσαρμοσμένα στα τουρκικά «ζωτικά συμφέροντα») από τις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, ανεβάζει το στοίχημα (στρατιωτική παράμετρος) και στη Θράκη, προκειμένου να επιβάλει στην Ελλάδα τη «λύση - πακέτο» που τη συμφέρει.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά πίσω από την κουρτίνα των πρωθυπουργικών εναγκαλισμών και των δημόσιων διαβεβαιώσεων περί της ελληνοτουρκικής φιλίας για να δούμε πώς αποτυπώνονται οι τουρκικές κινήσεις. Το «Π» πριν από μερικές εβδομάδες αποκάλυψε το σχέδιο των στρατηγών του ελληνικού Πενταγώνου για επέκταση των αντιαρματικών τάφρων στον Έβρο. Τα πρώτα 17 χιλιόμετρα στο Κάραγατς, όπου Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν σύνορο το ποτάμι του Έβρου, έχουν ολοκληρωθεί. Τα έργα προβλέπουν διάνοιξη της τάφρου στα 30 μέτρα πλάτος και βάθος 7 μέτρα. Τα έργα παρουσιάστηκαν ως προσπάθεια δημιουργίας ενός φυσικού εμποδίου που θα έβαζε κάποιο φρένο στη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών. Πειστική η δικαιολογία, καθώς τους πρώτους 9 μήνες του 2010 περίπου 25.000 λαθρομετανάστες πέρασαν τον Έβρο.
Όμως η αλήθεια είναι ότι οι αντιαρματικές τάφροι αποφασίστηκε να ανοίξουν (και) για άλλο λόγο. Κι αυτός έχει να κάνει με «περίεργους» εξοπλισμούς και ακόμη πιο περίεργες κινήσεις των απέναντι. Έχουμε και λέμε:
-Η Άγκυρα προμηθεύτηκε 36 γερανοφόρα οχήματα από τη Γερμανία. Για την ακρίβεια οι Τούρκοι πήραν έξι από τους Γερμανούς και τα υπόλοιπα 30 τα έφτιαξαν μόνοι τους στην Τουρκία. Τι μπορούν να κάνουν μ’ αυτά τα οχήματα; Μέσα σε 15 λεπτά να «ενώσουν» τις δύο όχθες του Έβρου. Και σε
άλλα 7 λεπτά να περάσουν στο ελληνικό έδαφος δύο ίλες αρμάτων μάχης.
-Το καλοκαίρι η 3η Τεθωρακισμένη Τουρκική Ταξιαρχία, η οποία σταθμεύει σχεδόν απέναντι από την Ορεστιάδα, έκανε με μεγάλη επιτυχία σχετική άσκηση, δημιουργώντας προβληματισμό στο Πεντάγωνο.
-Εκτός από τα γερανοφόρα οχήματα, οι Τούρκοι έχουν ήδη στη διάθεσή τους 56 άρματα

Πολύ κοντά σε συμφωνία συγχώνευσης Ελευσίνα και ΕΝΑΕ!

"Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τον όμιλο Νεωρίου και Ελευσίνας για τη δημιουργία Ενιαίου Ναυπηγικού Φορέα" δήλωσε πριν λίγο μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Ισκαντάρ Σάφα, πρόεδρος της Privinvest, η οποία έχει αναλάβει εδώ και μερικές εβδομάδες την τύχη των ΕΝΑΕ.   Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο defencenet.gr, σε συνάντηση χθές το απόγευμα των δύο ισχυρών ανδρών Ελευσίνας και ΕΝΑΕ, Νίκου Ταβουλάρη και Ισκαντάρ Σάφα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας "υπό την επίβλεψη" του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου οι δύο άντρες συμφώνησαν σε ένα γενικό πλαίσιο, ας το πούμε "οδικό χάρτη", ενεργειών που θα μπορούσε να οδηγήσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα, δηλαδή στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυπηγικού φορέα, του ισχυρότερου στην ανατολική Μεσόγειο, ικανού να αναλάβει όλο το ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και να σταθεί με αξιώσεις στη διεθνή αγορά ναυπηγήσεων.

Φυσικά, όπως είδαμε και στην περίπτωση αγοράς των ΕΝΑΕ, έχουμε να δούμε
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες