ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρούν τα spreads


Αισιοδοξία και στις άλλες χώρες του Nότου

Συνεχίζεται σήμερα η αποκλιμάκωση των spreads των ομολόγων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ενώνουν τη φωνή τους με τους πολίτες για το κλίμα




Ενώνουν τη φωνή τους με τους πολίτες για το κλίμα

12:25  

Στο Σύνταγμα αύριο οι Οικολόγοι Πράσινοι

Έξω από το σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν αύριο στις 11:30 οι Οικολόγοι Πράσινοι, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές του με τους πολίτες για την κλιματική αλλαγή, ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στο Κανκούν του Μεξικού.

Οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν:

Άμεσες ρυθμίσεις για τα θέματα της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες και την πρόσβασή τους σε καθαρές τεχνολογίες.

Δέσμευση για μείωση 30% στις ευρωπαϊκές εκπομπές μέχρι το 2020.

Πλήρη δεσμευτική συμφωνία για τις μειώσεις εκπομπών που ζητούν οι επιστήμονες.

Ουσιαστικά μέτρα και στη χώρα μας, για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Όχι στον ακρωτηριασμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές και στις δικές μας καθημερινές συνήθειε

NEOYΣ ΗΓΕΤΕΣ, ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ, ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, όλοι διατηρούν τις απορίες και τις αγωνίες για το αύριο. Όλοι προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις για όσα έγιναν και αναζητούν λύσεις. Άμεσες λύσεις. Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ''επιστρέφει'' σε μια προ διμήνου, άκρως σημαντική κατά τη γνώμη μας, συνέντευξη. Την παραχώρησε στον Π. Μήλλα (''Ναυτεμπορική'') ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης και δίνει, εκτιμούμε, κάποιες απαντήσεις.

Κύριε Μαρκεζίνη, πιστεύετε ότι πέρασαν τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης;
Οχι ακόμη. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, οι Ευρωπαίοι μιλούσαν απαξιωτικά για την Ελλάδα και σήμερα παριστάνουν τους υπεραισιόδοξους. Και στις δύο περιπτώσεις, ενήργησαν με εγωκεντρικά πολιτικά κίνητρα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις έσφαλαν. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι. Ούτε όμως η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ έφτασαν. Το σύστημα δεν εξυγιάνθηκε έπειτα από την τραπεζική κρίση. Δεν αυξήθηκαν οι δανεισμοί προς τις επιχειρήσεις. Δεν επετεύχθη μια ισορροπημένη τοποθέτηση μεταξύ κρατικού παρεμβατισμού και φιλελευθεροποίησης της αγοράς. H αύξηση του ΑΕΠ παραμένει χαμηλή. Στην καλύτερη περίπτωση, θα χαρακτηρίζαμε τη σημερινή κατάσταση του κόσμου μας ως αβέβαιη και επισφαλή.
Ποιός, κατά τη γνώμη σας, ευθύνεται κυρίως για την ελληνική κρίση;
Για να κατανοήσουμε τη σημερινή ελληνική κρίση, πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στην τελευταία περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης. Σε όλα τα πολιτικά, οικονομικά, εξωτερικά αλλά και ηθικά ζητήματα, τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή χαρακτηρίστηκαν από υπεκφυγές, αναποφασιστικότητα, εσωτερικές τριβές, έλλειψη ηγεσίας και διαρκή φημολογία περί ενδοκομματικών προσπαθειών διαδοχής του πρωθυπουργού. Ισως η ιστορία θα

Στην Ελλάδα ο Μεντβέντεφ

Σε αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων προσβλέπει η Αθήνα με αφορμή την επικείμενη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, εντός του 2011, του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η επίσκεψη ανακοινώθηκε μετά από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου ηγέτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, στο Καζακστάν, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος εκφράστηκε με θετικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, επισημάνθηκε η διάθεση περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα καθώς και στις διμερείς σχέσεις.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ενώ θετική ήταν, και από τις δύο πλευρές, η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισσαβόνα.
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ ο Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλία και με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και το ζήτημα του Μηχανισμού Στήριξης, τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, καθώς και τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών Κέβιν Ραντ. Στη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΑΣΕ ο Γ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι

Στενό μαρκάρισμα Λοβέρδου στους διοικητές

Υπό την ασφυκτική πίεση της ηγεσίας του υπουργού Υγείας, ιδίως του υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα κ. Νίκου Πολύζου, θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι διοικητές των 30 μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει καθιερώσει η ηγεσία του υπουργείου ώστε να ελέγχει τις «επιδόσεις» τους στη διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των οποίων είναι επικεφαλής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, ώρα 13.30, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο Μαρούσι.

Το σημερινό «ραντεβού» κλείστηκε πριν από έναν μήνα, στις 29 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός είχε καλέσει –και συναντήσει-  περίπου 30 διοικητές της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα), της 6ης (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας) και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτη) για να τους απευθύνει αυστηρές συστάσεις και οδηγίες για περιστολή κυρίως των φαρμακευτικών αλλά και λοιπών δαπανών των

ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ - ''ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ'' ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΩ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

του Χρήστου Γούδη 
Λεωφόρος Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη; Ίνα τι εφρύαξαν οι λαοί της γης; Τι το τόσο περίεργο στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που επιχειρεί ο επιχειρηματίας και επιχειρηματικός οινοποιός κ. Μπουτάρης, προσπαθώντας να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του, για να το καταστήσει bon pour l’ Orient (πόσιμο για την Ανατολή); Μία στρατιωτική φυσιογνωμία της γείτονος χώρας είχε την γενέτειρά της, το σπίτι της, στην Θεσσαλονίκη. Γιατί να μην την τιμήσουμε τείνοντας για μία ακόμη φορά χείρα φιλίας στην Τουρκία;
Άλλωστε, είμαι απολύτως πεπεισμένος πως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της συμπρωτεύουσας, στα πλαίσια θεμελίωσης μιας ειλικρινούς ελληνοτουρκικής φιλίας, την οποία όλοι μας θα επιθυμούσαμε, έχει

Ετοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ

Eνα βήμα προ των αποφάσεων που αφορούν την πυραμίδα της Αγροτικής Τράπεζας βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αναλάβει να ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο και τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Χθες, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών πέρασε από την κρησάρα του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ το απόγευμα συνέχισε στο γραφείο του την ενημέρωση κατά ομάδες των «πράσινων» βουλευτών.



 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι η τρόικα πρότεινε να μπει λουκέτο στην Αγροτική Τράπεζα, περιέγραψε το σχέδιο που οδηγεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ένα δισ. ευρώ, ενώ μίλησε για την ανάγκη απεμπλοκής της τράπεζας από όλες τις συμμετοχές της στις συνεταιριστικές οργανώσεις και για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το τραπεζικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ προβλέπει επίσης τη

Ο πιο ζεστός Νοέμβριος από το 1926

Στους 21.9 βαθμούς Κελσίου διαμορφώθηκε η μέση μέγιστη θερμοκρασία του περασμένου μήνα, υπερβαίνοντας κατά 3.3 βαθμούς τη μέση κλιματική τιμή. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη απόκλιση, η οποία συνιστά ρεκόρ», λένε οι ειδικοί.
Ακυρώσεις πτήσεων και σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε πολλά αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης, εξαιτίας της κακοκαιρίας  
Ακυρώσεις πτήσεων και σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε πολλά αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης, εξαιτίας της κακοκαιρίας

Ελαφριές ζακέτες, λεπτά ρούχα, ακόμη και κοντομάνικα πλαισίωσαν ενδυματολογικά τον Νοέμβριο, καθώς οι περισσότεροι διαπίστωναν εύκολα ότι οι καιρικές συνθήκες προσιδίαζαν με αυτές της άνοιξης.
Ο πιο ζεστός Νοέμβριος από το 1926
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, διαμορφώθηκε στους 21.9 βαθμούς Κελσίου, υπερβαίνοντας κατά 3.3 βαθμούς τη μέση κλιματική τιμή. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη απόκλιση, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνιστά ρεκόρ.
«Εξετάζοντας το αρχείο του σταθμού από τη χρονιά 1897, διαπιστώσαμε ότι μόνο ένας Νοέμβριος, αυτός του 1926, είχε μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία η οποία και έφτασε τους 23 βαθμούς Κελσίου», λέει ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος και συνεχίζει: «Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τον σταθμό του Θησείου, γιατί εκεί έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερη χρονοσειρά και τα στοιχεία τα οποία ανάγονται μέχρι το 1897 μας επιτρέπουν καλύτερες συγκρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, υψηλές τιμές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες: στις 28 Νοεμβρίου το θερμόμετρο στο κέντρο των Χανίων έδειξε μέχρι και 30.7 βαθμούς της κλίμακας, ενώ την επόμενη ημέρα στο Ηράκλειο άγγιξε τους 26.4 βαθμούς.
Θερμοκρασίες υψηλότερες από το συνηθισμένο κατεγράφησαν και την 29η Νοεμβρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος.
«Αυτό το οποίο με ανησυχεί προσωπικά είναι ότι σχεδόν όλοι οι μήνες της τελευταίας δεκαετίας, οπότε κάνουμε και τις συγκρίσεις, έχουν σταθερά υψηλότερη θερμοκρασία από τη

Στο στόχαστρο 5 κατηγορίες φοροφυγάδων

Γιατρούς με τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και «προκλητικά» χαμηλά εισοδήματα, οίκους μόδας με τεράστιες εισπράξεις που τις έκρυβαν από την Εφορία, φορολογούμενους με πολυτελή σκάφη αναψυχής που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά για να μην πληρώνουν ΦΠΑ, αλλά και φοροδιαφυγή-μαμούθ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος ερευνά το ΣΔΟΕ, το οποίο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχε επιβάλει πρόστιμα 4 δισ. ευρώ.


Γιατρούς με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους και πολυτελή σκάφη αναψυχής που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά, ανα
Γιατρούς με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους και πολυτελή σκάφη αναψυχής που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά, ανακάλυψε το ΣΔΟΕ
 
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του MEGA, αποκάλυψε ότι έχουν εντοπιστεί ακόμη και «περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ και στους υπαλλήλους τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό». Ο κ. Καπελέρης επεσήμανε ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της προέλευσης των ποσών που οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν εξαγάγει σε τράπεζες του εξωτερικού. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται:
Η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει μέχρι τώρα 5.572.354 φορολογικές δηλώσεις
Η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει μέχρι τώρα 5.572.354 φορολογικές δηλώσεις
  • 2.250 γιατροί με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού με συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα 206.000 ευρώ σε 3 έτη, ο οποίος εντοπίστηκε να έχει καταθέσεις συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Αλλος γιατρός με συνολικά εισοδήματα 399.000 ευρώ την ίδια περίοδο είχε καταθέσεις 4 εκατ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει ήδη σε δέσμευση των καταθέσεων.
  • Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με πολυτελή σκάφη αναψυχής αξίας έως και 40.000.000 ευρώ που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά, για να αποφύγουν την καταβολή του ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης. Το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει 299 πολυτελή σκάφη και πλοία αναψυχής. Εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες των σκαφών εμφανίζονταν να νοικιάζουν τα σκάφη τους σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ακόμη και σε πεθαμένους. Ηδη πάνω από 60 ιδιοκτήτες, των οποίων τα σκάφη δεσμεύτηκαν, έσπευσαν να δηλώσουν την πραγματική χρήση των σκαφών τους και έχουν πληρώσει ποσά ΦΠΑ συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Μόδιστροι

Γκάζι στα μεγάλα έργα με χρηματοδότηση από την Ευρώπη

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την ολοκλήρωση σειράς μεγάλων έργων που έχουν μπει στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης.


Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας
Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας
 
 
Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και η κατασκευή της νέας γραμμής 4, που αναμένεται να προσφέρει μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.
Γκάζι στα μεγάλα έργα με χρηματοδότηση από την Ευρώπη
Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη με θέμα τη χρηματοδότηση των έργων. Νωρίτερα, ο κ. Σακελλάρης είχε επισκεφθεί τον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στην Αγία Παρασκευή μαζί με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Χρήστο Τσίτουρα. Ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών έδειξε ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση εργασίας με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ. Υπενθύμισε πως επί χρόνια η τράπεζα χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης στην Ελλάδα και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κρίσιμη τη συμβολή της αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Τα προς χρηματοδότηση έργα, πέραν του Μετρό, είναι το νέο διεθνές αεροδρόμιο που προγραμματίζεται να γίνει στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, η προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της περιφέρειας («στηρίζουμε την εξέλιξη και ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων», δήλωσε ο κ. Ρέππας), η ανάπτυξη του Βόρειου Οδικού Aξονα και του Νότιου Οδικού Aξονα της Κρήτης.

Στήριγμα από την ΕΚΤ στις τράπεζες

«Ανάσα» στις χρεωμένες χώρες και τράπεζες της Ευρωζώνης δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της να κρατήσει ανοιχτή για όσο διάστημα χρειαστεί την... κάνουλα της ρευστότητας.


Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στη Φρανκφούρτη μετά την απόφαση διατήρησης του επιτοκίου του ευρώ στο 1% για εικοστό μήνα στη σειρά, έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αν και «εκ φύσεως προσωρινό», θα συνεχιστεί έως ότου ομαλοποιηθούν πλήρως οι αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, Ρ. Μπρίντερλε, εκτίμησε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα χρειαστούν βοήθεια από τα 750 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Στήριξης. Το ίδιο επανέλαβε και ο Ισπ
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, Ρ. Μπρίντερλε, εκτίμησε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα χρειαστούν βοήθεια από τα 750 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Στήριξης. Το ίδιο επανέλαβε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν πρόκειται για ποσοτική χαλάρωση και ότι απορροφάται όλη η ρευστότητα που παρέχεται. Εδωσε, επίσης, παράταση στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος με το παρόν επιτόκιο, «για όσο χρειαστεί» και πάντως έως τις 12 Απριλίου του 2011, όπως και των μηνιαίων και τριμηνιαίων δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης (αγοράς ομολόγων) που λήγουν στις 26 Ιανουαρίου, στις 23 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου.
Βάσει των παραπάνω, διατηρείται σε ισχύ το σύνολο του πλέγματος μέτρων νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ. Στελέχη της αγοράς τονίζουν πάντως ότι η ΕΚΤ αγοράζει σιωπηλά καθημερινά κρατικά ομόλογα.
Οι ανακοινώσεις του κ. Τρισέ αρχικά «μούδιασαν» τις αγορές. Μετά, όμως, και τη δεύτερη ανάγνωση ερμηνεύτηκαν θετικά, με αποτέλεσμα τα μεγάλα χρηματιστήρια (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι) να κλείσουν με σημαντικά κέρδη, το ευρώ να ενισχυθεί πάνω από το επίπεδο των 1,32 δολαρίων και να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη του κ. Τρισέ ότι η χθεσινή απόφαση για την παράταση αγοράς κρατικών ομολόγων δεν ήταν ομόφωνη αλλά πλειοψηφική, κάτι που καταδεικνύει την «κόντρα» που υπάρχει στο εσωτερικό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η απόφαση, κατά τους ειδικούς, επιχειρεί να «ισορροπήσει» μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων, που εκφράζει η γερμανική πλευρά που επιμένει στην πολιτική απόσυρσης των έκτακτων μέτρων, και την άλλη που θέλει πιο «επιθετική» προσέγγιση στη διαχείριση της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ώρες πριν από την απόφαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «δεν είναι λύση η χορήγηση ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Δέσμη μέτρων με χρονοδιαγράμματα

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλαγές στις ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις στην κορυφή του σχεδίου των 100 ημερών.

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων με αναπτυξιακή προοπτική επιστρέφει από την «παγωμένη» Βαρσοβία ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

 Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων με αναπτυξιακή προοπτική θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων με αναπτυξιακή προοπτική θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός έχοντας κάνει κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αναμένοντας το τετ-α-τετ στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη με τον Στρος Καν, σχεδιάζει «άλματα» αφενός στην κατεύθυνση αποσαφήνισης του πλαισίου για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και αφετέρου στο άμεσο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων - ειδικά όσων συνδέονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της προσεχούς τριετίας.
Η «εκκίνηση» θα δοθεί σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα περιγράψει αναλυτικά τη δέσμη των προτεραιοτήτων και το χρονοδιάγραμμα που τις συνοδεύει. Ταυτόχρονα οι υπουργοί, που επρόκειτο να καταθέσουν προς συζήτηση σχέδια νόμου, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα αναφερθούν λεπτομερώς στα αναγκαία βήματα που θα τους «επιτρέψουν» να υλοποιήσουν τις αποφάσεις εντός προθεσμιών.
Πέραν των σχεδίων νόμων και της παρουσίασής τους, ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής «ατζέντας» αφορά την ενημέρωση που θα γίνει από την υπουργό Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη για τη σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων.
Αφορά μια συζήτηση που «ακροθιγώς» ξεκίνησε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι με τον αυτονόητο προσεκτικό τρόπο από τα συναρμόδια υπουργεία, Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εξωτερικών. Στη δε πρόσφατη σύσκεψη με αναπτυξιακή ατζέντα, οι συμμετέχοντες υπουργοί, όπως ο κ. Χάρης Παμπούκης, πρότειναν -σύμφωνα με πληροφορίες- την επιτάχυνση των ενεργειών για την έρευνα με στόχο την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι η όλη διαδικασία για την έναρξη των ερευνητικών διαδικασιών απαιτεί χρόνο και συγκεκριμένα βήματα για τη διασφάλιση κατ' αρχάς του εθνικού συμφέροντος.
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προσδιορίζει την «αφετηρία» της διαδικασίας περί τον ερχόμενο Φλεβάρη, οπότε και θα καθοριστούν οι όροι για την προκήρυξη των μελετών προς τους ιδιώτες. Επισημαίνεται δε από κυβερνητικές πηγές ότι παρότι ενδείξεις «παραινούν» την έρευνα μεταξύ άλλων προς το Αιγαίο (ανατολικά της Θάσου και κοντά στον Θερμαϊκό), φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται ένα βήμα από το να αποφασίσουν το ξεκίνημα των ερευνών (νωρίτερα από δύο χρόνια δεν μπορεί να μπει «τρυπάνι», εκτιμούν οι επιστήμονες) στην πλευρά του Ιονίου (πέριξ του Κατακόλου).
Σε κάθε περίπτωση μέσω των μελετών στοχεύουν στο να αποκτήσουν καθαρό και ρεαλιστικό τοπίο για το αν είναι συμφέρουσα η συνέχιση της διαδικασίας (π.χ. η ποιότητα του προϊόντος, το βάθος ανεύρεσης και τα κονδύλια που απαιτούνται). Οι δε ιδιώτες εκτιμάται ότι διά της μακροπρόθεσμης οπτικής θα επιδιώξουν να έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει «εχέγγυα» από τις μελέτες για να συνεχίσουν στον σχεδιασμό της έρευνας.
Μεταρρυθμίσεις

Τιμές φωτιά στα εισιτήρια

Μέχρι και 1,5 ευρώ μπορεί να φτάσει η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών. Αλλαγές και στη χρονική διάρκεια του εισιτηρίου. Τι θα γίνει με τις κάρτες και τις δωρεάν μετακινήσεις.

 
 
Μεγάλες αλλαγές ως προς τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, μελετά το υπουργείο Μεταφορών, στα πλαίσια του σχεδίου εξυγίανσης.
Σε περίπτωση που κάποιες από αυτές ή όλες, υλοποιηθούν, θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για το επιβατικό κοινό, την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες εγκαταλείπουν τα ΙΧ (λόγω βενζίνης) και στρέφονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το υπουργείο Μεταφορών προσανατολίζεται σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 30% έως 50%, κάτι που σημαίνει ότι το ενιαίο εισιτήριο θα φτάσει να κοστίζει 1,5 ευρώ!

Περικοπές μισθών προ των πυλών

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, το υπουργείο Εργασίας, έχει έτοιμη τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Δείτε τι προβλέπει. Πόλεμος Παναγόπουλου-Δασκαλόπουλου για τα περί συμφωνίας ΣΕΒ-ΓΣΕΕ.

 
Έτοιμο είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, κάτι που σημαίνει ότι έρχονται περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", ανεξαρτήτως αποτελέσματος των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, τις επόμενες ημέρες θα τεθεί υπόψη της τρόικας, για να πάρει την τελική έγκριση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες