ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

24/11/10

Πόσοι τελικά είναι οι Έλληνες της Αλβανίας;

Την απάντηση θα δώσει μια απογραφή, παρουσία ξένων παρατηρητών



• Την ευκαιρία να «μετρήσει τη δύναμή της» θα έχει η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία κατά την απογραφή πληθυσμού που πρόκειται να διενεργηθεί στην γειτονική χώρα την ερχόμενη άνοιξη. Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι βασισμένη σε ένα ερωτηματολόγιο πληρέστερο από εκείνο της προηγούμενης καταγραφής, απ’ το οποίο έλειπαν σημαντικότατες παράμετροι όπως η εθνικότητα και το θρήσκευμα.
Μέσω της συγκεκριμένης απογραφής θα μπορέσει για πρώτη φορά να αποδειχθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Αλβανία είναι πολύ περισσότεροι αριθμητικά από τους 60.000 χιλιάδες που αναγνωρίζει το Αλβανικό κράτος και ότι απλώνονται σε σαφώς μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση από αυτή που ισχυρίζονται οι γείτονες.
Το ενδεχόμενο καταγραφής ισχυρότερης ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία έχει θορυβήσει εθνικιστικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, όπως σημειώνει σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα «Βορειοηπειρώτης». Εκείνο που φοβούνται οι κύκλοι αυτοί είναι μια «τεχνητή»,  όπως την χαρακτηρίζουν, αύξηση των Ελλήνων στη Νότια Αλβανία, καθώς υποστηρίζουν ότι εκτός από τους μειονοτικούς θα δηλώσουν Έλληνες και πολλοί Αλβανοί οι οποίοι έχουν επίσημα χαρτιά στην Ελλάδα.

Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
• Οι ερωτήσεις για την εθνικότητα και το θρήσκευμα στην απογραφή του πληθυσμού ήταν ένα πάγιο αίτημα για τους παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα δύο συγκεκριμένα στοιχεία δεν είχαν περιληφθεί στο ερωτηματολόγιο της προηγούμενης αποτυχημένης απογραφής που διενεργήθηκε επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Fatos Nano, είχε γίνει αφορμή για αποχή της Ελληνικής Μειονότητας από την διαδικασία.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Αλβανικό κράτος αναγνωρίζει σήμερα την

Το ΔΝΤ «καρφώνει» πέντε υπουργούς

Oυάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου

Το ΔΝΤ «καρφώνει» πέντε υπουργούς  «Aυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Mνημονίου πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην τέταρτη εκταμίευση». H διαπίστωση-προειδοποίηση ανήκει σε πηγή που έχει σχέση με το ΔNT και έχει πλήρη ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στην Aθήνα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Tονίζει ότι «από σήμερα και μέχρι τον Mάρτιο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά είναι σημαντικές και αφορούν πολλά διαρθρωτικά θέματα, και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι τιτάνια για να επιτευχθούν οι στόχοι».
Δ' δόση
Σε διαφορετική περίπτωση -ιδιαίτερα εάν επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την τρίτη επισκόπηση- θα κινδυνεύσει η τέταρτη δόση του δανείου, τον Mάρτιο. Πρέπει να τονιστεί ότι αποτυχία εξασφάλισης της δόσης αυτής

Ανοιξαν τις πύλες της κολάσεως

Στον... 19ο αιώνα επιστρέφουν οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να υποκύψει στις απαιτήσεις των ξένων επικυρίαρχων της πατρίδας μας και να καταργήσει ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

Η αναγόρευση ως υπέρτατων των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών χωρίς «ανάρμοστους περιορισμούς» στις ζημιογόνες επιχειρήσεις αλλά και σε εκείνες που παρουσιάζουν σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών τους έχει δραματικές συνέπειες για τις αποδοχές των υπαλλήλων τους.
Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν όσο θέλουν και όσες φορές θέλουν τους μισθούς των εργαζομένων σε αυτές! Τον ένα μήνα π.χ. 10%, τον επόμενο μήνα άλλο ένα 10% μείωση, το επόμενο εξάμηνο νέα μείωση 20% ή ό,τι τέλος πάντων νομίζει ανά πάσα στιγμή ο κάθε επιχειρηματίας ότι τον συμφέρει να κάνει σχετικά με τους μισθούς του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρησή του.
Ανοιξε τις πύλες της κολάσεως για τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου με αυτή τη στάση της. Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες ακόμη και μεγάλους και παλιούς εργαζόμενους, που αυτή τη στιγμή τους αμείβουν π.χ. με 1.500 ή 2.000 ευρώ, να τους ρίξουν στα... 740 ευρώ.
Μάλιστα μέχρι να δημοσιευθεί μετά από ένα δεκαήμερο το πλήρες κείμενο του Μνημονίου-3, όπως θα το εγκρίνουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν θα ισχύει προσωρινά ακόμη και το κατώτατο όριο των 740 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή αν θα έχει καταργηθεί αμέσως και αυτό, όπως απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε οι μισθοί να πέσουν στο... 500ρικο ή και πιο χαμηλά!
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη υπογράψει στο Μνημόνιο-2 της 6ης Αυγούστου 2010 ότι «η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων» και ότι «η κυβέρνηση αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις (Κεφάλαιο 1, υποκεφάλαιο 4, «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις», παράγραφος «Για την ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας»).
Αφ’ ης στιγμής η κυβέρνηση έχει υπογράψει αυτά τα πράγματα χωρίς καμία

Μαχαίρι σε µισθούς - διορισµούς

Ανατροπές σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα φέρνει η νέα συµφωνία µε την τρόικα

Ο υπουργός Οικονοµικών προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου χθες ενηµέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τον  προϋπολογισµό του 2011. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε χθες την επικαιροποίηση του Μνηµονίου µε την τρόικα  Παράθυρο για µείωση των µισθών στον ιδιωτικό τοµέα ανοίγει το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο που συµφώνησε χθες η κυβέρνηση µε την τρόικα, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται περιορισµοί στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών επί των κλαδικών συµβάσεων.

Στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγµάτευσης που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, εξάλλου, προβλέπονται ασφυκτικοί περιορισµοί για νέες προσλήψεις, χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι τοµείς υγείας, παιδείας και σωµάτων ασφαλείας, όπως επεδίωκε η κυβέρνηση.

Η τρόικα, όπωςπροκύπτει από τις πληροφορίες, δεν άφησε κανένα περιθώριο ευελιξίας ήδιασταλτικής ερµηνείας του Μνηµονίου και η κυβέρνηση επέλεξε να µείνει πιστή στις δεσµεύσεις της για να µη διακινδυνεύσει την οµαλή συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας. Ενδεικτικό του κλίµατος πίεσης στο οποίο έγιναν οιδιαπραγµατεύσεις είναι το περιεχόµενο τηςαναµενόµενης σηµερινής ανακοίνωσης της τρόικας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ανακοίνωση εγκαταλείπει το εγκωµιαστικό ύφος του παρελθόντος και χτυπάει καµπανάκι στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες που έχουν σηµειωθεί, ζητώντας βελτίωση των επιδόσεών της στο άµεσο µέλλον. Συγκεκριµένα, επισηµαίνει ότι µετάτη µεγάλη πρόοδο στην εφαρµογή του Μνηµονίου που σηµειώθηκε τους πρώτους µήνες, ακολούθησε επιβράδυνση, κάτι που πρέπει να αντιµετωπιστείστο εξής µεεπιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και της δηµοσιονοµικής προσαρµογής.Σε ό,τι αφορά το έλλειµµα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικαθα αναγνωρίζει τη σηµαντική του υποχώρηση, αλλά θα επισηµαίνει παράλληλαότι οι στόχοι του Μνηµονίου δεν επετεύχθησαν. Στο σηµείο αυτό θα δέχεται ότι η αστοχία αυτή είναι αποτέλεσµατης αναθεώρησης απ’ τη Eurostat των στοιχείων του 2009, αλλά µόνο εν µέρει, καθώς ευθύνεται και η υστέρηση των εσόδων, η οποία – µε τη σειρά της –κατά ένα µέρος µόνο αντισταθµίστηκεαπό τις µεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, η τρόικα θέτειένα ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα ώς
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες