ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

10/11/10

Ο μυστικός δείπνος κεκλεισμένων των θυρών

Ούτε με έναν, ούτε με δύο, αλλά με είκοσι εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funds) συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επισήμως βρέθηκε εκεί καλεσμένος του πανεπιστημίου L.S.E, για να μιλήσει για την πρόοδο (!) της ελληνικής οικονομίας. Η Κουκίδα όμως μαθαίνει ότι μεγάλη τράπεζα κανόνισε το εν λόγω «κλειστό» δείπνο, ώστε να μπορέσει ο υπουργός οικονομικών να ζητήσει την στήριξη των επενδυτών ( αυτών που ανεβοκατεβάζουν τα σπρεντ λες και είναι ασανσέρ και που ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι στοιχηματίζουν πως θα πτωχεύσουμε), ώστε να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Όμως οι ξένοι ζήτησαν fast track σε άλλου είδους επενδύσεις στην χώρα μας, που θεωρούν πιο safe και επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν η κουβέντα έρχεται στα ομόλογα. Βλέπετε, δεν τα θεωρούν ασφαλή... καταφύγια αφού ο συναγερμός για αναδιάρθρωση του χρέους κάθε άλλο παρά έχει λήξει.
Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν τα σπρεντ ώστε να φανεί ότι οι αγορές την στηρίζουν. Οι αγορές από την άλλη θεωρούν ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων έχει σκαλώσει και αναμένουν ένα πολύ δύσκολο 12μηνο. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έλαβε το

Πάλι μιλούν για πρόωρες

της Σοφιας Καραγιάννη

Στη δίνη ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας μπήκε για τα καλά η κυβέρνηση μετά την εκλογική της αποτυχία. Τα στελέχη της, «ζαλισμένα» ακόμα από τη μεγάλη πτώση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κατά τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και παράλληλα από την κυβερνητική αδυναμία να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει θέσει η Τρόικα, συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα εθνικών εκλογών, αφήνουν αιχμές κατά του Μαξίμου και επιτίθενται ανοιχτά κατά του Συντονιστικού Οργάνου, που λειτουργεί υπό τον Γ. Ραγκούση.
Μεταξύ άλλων, χθες, ο Χ. Καστανίδης με δηλώσεις του στον Real fm εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ των εθνικών εκλογών και της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.
«Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει να έχει μία εθνική συμφωνία με τον κόσμο και συνεπώς θα ήταν λογικό σε έγκαιρο χρόνο, ανεξαρτήτως από διλήμματα σε αυτοδιοικητικές εκλογές, να τεθεί το ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία παρέχει την εμπιστοσύνη της σε μία κυβέρνηση να τραβήξει τον Γολγοθά της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, επαναφέροντας ουσιαστικά την πρόταση για εκλογές. Σε σχέση με την Οικονομία πρόσθεσε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του Μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο» καθώς και ότι «όσο πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε».
Την ίδια ώρα η κ. Λούκα Καστέλη εξαπέλυσε νέες αιχμές κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο βουλευτής κ. Κώστας Καρτάλης διαφώνησε ανοιχτά με την αλλαγή στρατηγικής

ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΣΤΗΝ FYROM

«Δεν συμφωνούμε σε νέα ονομασία για γενική χρήση, δεν συμφωνούμε σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό». Αυτό είναι το μήνυμα του προέδρου Ιβάνοφ σε συνέντευξη που έδωσε για το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σήμερα (χθες), όπου εξήγησε τις επίσημες θέσεις των Σκοπίων για το όνομα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FYROM, η λύση που προτείνεται ως “erga omnes” δεν αποτελεί καμία πραγματική βάση, όπως τίθεται από την Ελλάδα ώστε να κλείσει το ζήτημα και επιπρόσθετα είναι αντίθετη προς όλες τις διεθνείς αρχές που διέπουν τις σχέσεις των δύο κρατών.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν 129 μέλη – κράτη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει επίσημα την FYROM με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, ως ‘Μακεδονία’». Ο σκοπιανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η λύση στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την «μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα».
«O γεωγραφικός καθοριστικός προσδιορισμός που προτείνεται, όπως έχουμε

Ιδού η ανάπτυξη του ΓΑΠ - Μεταναστεύουν Ελληνικές επιχειρήσεις για το εξωτερικό...ΤΕΛΙΚΑ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;;;

«Επιδημία» φυγής ελληνικών επιχειρήσεων προς γειτονικές χώρες σε αναζήτηση μίας καλύτερης -και πιο προσοδοφόρας- προοπτικής καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά, όπως είχε συμβεί και στα μέσα της δεκαετίας του '90, πλήττοντας κυρίως την απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα. Περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αναζητώντας... σανίδα σωτηρίας στη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Τουρκία.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των επιχειρήσεων που «μετανάστευσαν» για να επιβιώσουν είναι πολύ μεγαλύτερος. Ανυπολόγιστες εκτιμάται πως είναι οι συνέπειες της επιχειρηματικής μετανάστευσης για την ελληνική οικονομία, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί όσοι φεύγουν δεν ξαναγυρίζουν, προκαλώντας έτσι «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά. Παρότι, δε, ο «επαναπατρισμός» των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά φορολογείται με 5%, κανένας επιχειρηματίας δε φέρεται διατεθειμένος να καταβάλει αυτό το ποσό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Ζήτημα ρευστότητας
Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, 7 στις 10 επιχειρήσεις

O καθημερινός πόλεμος του Αιγαίου σε αριθμούς

ImageΕικόνα εμπόλεμης περιοχής δείχνει το Αιγαίο μέσα στο 2010, παρά την κατευναστική πολιτική που ασκεί έναντι της Άγκυρας η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακριβώς αυτή η κατευναστική πολιτική ευθύνεται για το "μπουμ" στις παραβιάσεις του ΕΕΧ και των εθνικών χωρικών υδάτων. Επίσης, ακόμα και στο θέμα των υπερπτήσεων επάνω από νησιά του Αιγαίου στις οποίες από πέρσι υπήρξε μείωση. μέσα σε μία εβδομάδα τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν το 50% των υπερπτήσεων που έχουν κάνει από την αρχή του 2010: Είχαν κάνει 8 υπερπτήσεις και προχώρησαν σε άλλες τέσσερις!
Ιδού ο πίνακας με τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και τις παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών:

Bloomberg:«Η Ελλάδα χειρότερα απο την Αργεντινή»

«Η Αργεντινή διαθέτει ένα μαξιλάρι. Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για την Ελλάδα. Οι Έλληνες βρίσκονται σε "μηχανική υποστήριξη" από το ΔΝΤ και την ΕΕ», λέει ο Bloomberg

Ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας εμφανίζεται η Αργεντινή από ότι η Ελλάδα, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε σήμερα η οικονομική υπηρεσία Bloomberg. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Το κόστος ασφάλισης χρέους της Αργεντινής για πέντε έτη, έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας αυτής, διαμορφωνόταν στις 5 Νοεμβρίου στις 600 μονάδες βάσης, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2008 και 266 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ότι το αντίστοιχο ελληνικό, σύμφωνα με στοιχεία της CMA.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρίας και του Bloomberg, η Αργεντινή καταλαμβάνει την τρίτη κατά σειρά θέση από πλευράς ύψους κόστους ασφάλισης χρέους, μετά την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής αυξάνεται καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και η κεντρική της τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της φθάνει το 9%, ήτοι αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.

Η Ελλάδα εκτιμά, μεταδίδει το Bloomberg, ότι η οικονομία της θα

Ξεκινούν απολύσεις στις ΔΕΚΟ λόγω Μνημονίου

ImageΈρχονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα και όλα δείχνουν ότι ξεκινάνε από τις ΔΕΚΟ: Με δεδομένο ότι δε θα γίνουν περικοπές σε μισθούς, για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, ο πρώτος στόχος θα είναι οι ΔΕΚΟ στις οποίες αναμένεται να εφαρμοστεί μοντέλο ΟΣΕ. Τα δεδομένα λένε ότι με βάση την αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος, είναι πρακτικά αδύνατο να πιάσουμε το στόχο του 8,1% για το φετινό έλλειμμα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες μιλούν για διψήφιο έλλειμμα και φέτος, δηλαδή στο
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες