ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

22/12/10

Ελλάδα 2011: Χρεωκοπία οικονομική ή αξιακή;

 του Μανώλη Καλαμπόκα

Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση περιγράφεται ανάγλυφα από μια φράση  του Χατζηδάκη που πολλοί Έλληνες και  ξένοι ηγέτες έχουν επαναλάβει κατά κόρον : «η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα» .
Τα θαύματα όμως, δεν ήταν ποτέ μόνο οικονομικά: από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, από τον Καποδίστρια μέχρι και σήμερα,  η χώρα μας έχει ζήσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέντε φορές τον εφιάλτη της Χρεωκοπίας.
Η πρώτη πτώχευση έγινε μόλις μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και επί Κυβερνήσεως του Ιωάννη Καποδίστρια. Τα δάνεια δεν τα είχε ζητήσει εκείνος, όμως βάραιναν το Ελληνικό κράτος αφού είχαν ζητηθεί από τους Έλληνες στην Επανάσταση.
Η δεύτερη πτώχευση έγινε επί Όθωνα ,ο οποίος ήταν Βαυαρός και οι Μεγάλες Δυνάμεις τον έστειλαν «τοποτηρητή» των συμφερόντων τους στην Ελλάδα. Ενώ ο Όθωνας είχε υποβάλει για δέκα χρόνια λιτότητα με ένα μνημόνιο – που τόσο μοιάζει με το σημερινό!- το οποίο είχε συντάξει

Tουρκική κορβέτα έξω από την Κύμη! - "Επιθεώρησε" και τις εγκαταστάσεις της Σκύρου...

Την ώρα που στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΓΕΝ αναλώνονταν στο να προσπαθούν να αποδείιξουν ότι το "ξεφλούδισμα" του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ είναι σύνηθες περιστατικό, οι Τούρκοι προχωρούσαν σε άλλη μία επιθετική ενέργεια στέλνοντας την πολύ γνωστή μας κορβέτα  BODRUM (F-501) A-69 type, σε αποστολή έξω από την Κύμη στην Εύβοια με όλα τα ραντάρ και τους αισθητήρες της ανοικτά και παραβιάζοντας επί μισή ώρα τα εθνικά χωρικά μας ύδατα έξω από την Σκύρο! Η BODRUM ξεκίνησε την πορεία της το απόγευμα από τα Δαρδανέλλια πήρε πορεία δυτική πέρασε ανοικτά του Αγίου Ορους και εν συνεχεία ακολούθησε πορεία νότια.
Έφτασε στην Σκύρο, τον βασικό πυλώνα της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, όπου με χαμηλή ταχύτητα πέρασε δυτικά του νησίου και κατευθύνηθηκε προς την Κύμη στην Εύβοια, στο ύψος της Κύμης πήρε πορεία βορειοανατολική και τώρα βρίσκεται δυτικά της Χίου, κάπου στο κεντρικό Αιγαίο. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρέθηκε περί τις 02.40 τα ξημέρώματα και αποχώρησε από αυτά περί τις 03.15.
Στην Σκύρο είναι πέρα από την Σμηναρχία Μάχης, είναι εγκατεστημένη μία

Το Παιδαγωγικού Ινστιτούτου! Δεν αναγνωρίζει την Ελληνική καταγωγή των Βορειοηπειρωτών!

Του Δημήτριου Πέτκου
Στὸ καινούριο βιβλίο Γεωγραφίας τῆς Ε΄ Δημοτικοῦ μὲ τίτλο «Μαθαίνω γιὰ τὴν Ἑλλάδα» ὑπάρχει ξεχωριστὴ ἑνότητα μὲ θέμα: «Ἑλληνισμὸς ἐκτὸς τῶν συνόρων». Ἐκεῖ ἀφιερώνονται δύο κεφάλαια γιὰ τὴν Κύπρο, ἀκολουθεῖ τὸ κεφάλαιο μὲ τίτλο «Ὁ ἑλληνισμὸς τῆς διασπορᾶς» καὶ τὸ βιβλίο τελειώνει μὲ τὸ κεφάλαιο «Τὸ ἑλληνικὸ στοιχεῖο στὶς ἀρχαῖες ἑλληνικὲς ἑστίες».

Οἱ ἀναφορὲς ξεκινοῦν μὲ τὴ διασπορὰ τῆς Ἀμερικῆς, Αὐστραλίας, Εὐρώπης, Ἀφρικῆς. Συνοδεύονται μὲ κείμενα καὶ χάρτες ὅπου κατόπιν βρίσκουμε τὴν Ἀλεξάνδρεια, τὴν Κωνσταντινούπολη, τὴν Ἀμάσεια, τὴν Κάτω Ἰταλία, τὸ Γκαρνὶ Ἀρμενίας, τὴν Ἔφεσο. Στὸ τεῦχος τῶν ἐργασιῶν ὑπάρχει ἐργασία μὲ θέμα «Ἑστίες Ἑλληνισμοῦ στὴ Μαύρη Θάλασσα».
Δὲ γίνεται ἡ παραμικρὴ ἀναφορὰ στὸ Βορειοηπειρωτικὸ Ἑλληνισμὸ καὶ στὴν Ἐθνικὴ Ἑλληνικὴ Μειονότητα τῆς Ἀλβανίας! Ἐκτὸς ἂν τὸ Παιδαγωγικὸ Ἰνστιτοῦτο θεωρεῖ ὅτι ἡ Βόρειος Ἤπειρος βρίσκεται σὲ ἄλλο πλανήτη ὅποτε θὰ...

διδαχθεῖ στὸ μάθημα τῆς Ἀστρονομίας.
Ἡ ἀποσιώπηση αὐτὴ εἶναι:
-Ἀντιεπιστημονική, ἐπειδὴ....

παραλείπει νὰ ἀναφερθεῖ στὴ μοναδικὴ διεθνῶς ἀναγνωρισμένη Ἐθνικὴ Ἑλληνικὴ Μειονότητα, μία ἀνάσα ἀπὸ τὰ σύνορα, μὲ πλούσια ἱστορία καὶ δυναμικὸ ἑκατοντάδων χιλιάδων.
-Ἀντιπαιδαγωγική, ἐπειδὴ ἀρνεῖται τὴν ταυτότητα τῶν χιλιάδων Βορειοηπειρωτῶν μαθητῶν ποὺ φοιτοῦν στὰ σχολεῖα τῆς Ἑλλάδας, εἴτε εἶναι παιδιὰ τῶν 150.000 μὲ Δελτίο Ὁμογενοῦς, εἴτε

Νεόπτωχοι οι πτυχιούχοι, “ευημερούν” μάστορες και αγρότες

Σε "χώρα των χαμένων ονείρων" των νέων γενεών αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση και τα πριν το Μνημόνιο δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η οποία συντάχθηκε από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη και ομάδα επιφανών ελλήνων οικονομολόγων, στη χώρα μας η φτώχεια "αλλάζει πρόσωπο", αποκαλύπτοντας μια εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Με βάση τα διαθέσιμα  στοιχεία, το πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα μας εντάθηκε ιδιαίτερα το 2008, όταν το 20% του πληθυσμού (πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα) ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ περίπου οι μισοί ζούσαν με εισόδημα μικρότερο και από το 75% του ορίου αυτού.

Αντίθετα με ό,τι ίσχυε όμως σε άλλους καιρούς, δεν είναι πια ο ηλικιωμένος αγρότης ή ο χαμηλοσυνταξιούχος η … "τυπική φιγούρα" του φτωχού στη χώρα μας.

Αντιθέτως, οι συντάκτες  της έρευνας διαπιστώνουν πως τα τελευταία χρόνια η

«Σε γνωρίζω από ...το just 2...»

 του Αγγελου Πυρίοχου
Τελικώς όλοι θέλουν να μας εξαφανίσουν γι’ αυτό που είμαστε, μόνο που εμείς έχουμε ξεχάσει τι είμαστε. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η εισήγηση που έκανε προ καιρού ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης για τον εκμοντερνισμό / απλοποίηση της ελληνικής γραφής.
Μόνο γιώτα, μόνο όμικρον, τέρμα το άλφα γιώτα, το μόνο διψήφιο που θέλει είναι το «ου». Πολιτικός είναι άλλωστε. Στα κανάλια βλέπουμε τούρκικα, η Πάττυ κυριάρχησε του Μνημονίου, τα ΜΜΕ απεργούν όταν «κλείνει» η χώρα από διαμαρτυρίες, θεωρείσαι ρατσιστής αν φωνάξεις «βοήθεια» την ώρα που σε σκοτώνει ξένος, εθνικιστής αν ξέρεις τον εθνικό ύμνο.
Είδα κατά λάθος, λίγο από το show του Mega Just 2… κάπως έτσι, λόγω Καπουτζίδη. Στην κριτική επιτροπή οι κ.κ. Τουρνάς και Κορκολής που εκτιμώ. Και δύο νεαρές κυρίες, η μία με

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη για νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της.
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, με την οποία καταγγέλλει τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του κυπριακού εθνικού εναέριου χώρου που σημειώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Χατζημιχαήλ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας στην Ισπανία

Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως χθες Τρίτη στον προϋπολογισμό λιτότητας που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει στόχο να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία και να κατευνάσει τις διεθνείς αγορές που ανησυχούν για την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας της Ιβηρικής.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει την μείωση του ελλείμματος, που επίσημα βρίσκεται στο 11,1%, σχεδόν στο μισό το 2011 με την περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 7,9%.
Η λιτότητα, συνδυαζόμενη με «δομικές μεταρρυθμίσεις», θα είναι το κλειδί για την ανάνηψη της ισπανικής οικονομίας, υποστήριξε η υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο και δύο μικρότερων κομμάτων. Η συντηρητική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα τάχθηκαν εναντίον των μέτρων λιτότητας.
Ο προϋπολογισμός υποσκάπτει το κοινωνικό κράτος περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες και παγώνοντας τις συντάξεις και τους μισθούς ενώ δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητες, επισήμαναν οι επικριτές των κυβερνητικών προτάσεων.
Η ανεργία στην Ισπανία, που πλήττει το 20% του ενεργού

Kαρφώματα υπουργών, γκρίνιες βουλευτών


Δυσφορία στο Μαξίμου για τα φίλια πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στο υπουργικό συμβούλιο δεν έλειψαν και τα... μεταξύ σοβαρού και αστείου αλληλοκαρφώματα

Kαρφώματα υπουργών, γκρίνιες βουλευτών
Τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται είτε με χιούμορ είτε ως παρατηρήσεις επί της... διαδικασίας. Πρόκειται για έναν «κανόνα» της πολιτικής που «δοξάστηκε» στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, με «πρωταγωνιστές» τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τα κλειστά επαγγέλματα και την Τ. Μπιρμπίλη για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Έτσι μας γράφουν στα... αρχεία τους!



Η φωτογραφία αυτή είναι από τα πάνω διαζώματα της Βουλής. Θαυμάστε τι κάνει η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου, την ώρα της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε. Απλά το γεγονός ότι μια εκ των εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο, όταν συζητούνται οι
σημαντικότερες αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας, ζωγραφίζει, επιβεβαιώνει τη στάση που έχουν αυτοί οι «Θεοί», απέναντι σε όλους εμάς τους κοινούς θνητούς.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η κα Παπαδημητρίου, εκτός από βουλευτής της ΝΔ είναι και αρχιτέκτονας και αυτό (η ζωγραφιά) είναι μια από τις δουλειές της.

Κελαηδάει το ποντίκι;



Ιάπωνες επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οσάκα δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ποντίκι που κελαηδάει σαν πουλί, ένα επίτευγμα που, όπως είπαν, μπορεί να ρίξει φως στην καταγωγή της ανθρώπινης γλώσσας.
Ιάπωνες επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οσάκα δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ποντίκι που κελαηδάει σαν πουλί, ένα επίτευγμα που, όπως είπαν, μπορεί να ρίξει φως στην καταγωγή της ανθρώπινης γλώσσας, ενώ δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να ανοίξει το δρόμο για την εμφάνιση, με σάρκα και οστά, ενός αληθινού Μίκι Μάους!

Στο στόλο το Παπανικολής



Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευαγγ.Βενιζέλου, δημοσιογράφων και συγγενών και φίλων των μελών του πληρώματος έγινε η τελετή υποδοχής του υποβρυχίου Παπανικολής, που εντάχθηκε πλέον στο στόλο και ελλιμενίστηκε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας

Αυτό ήταν. Το "Παπανικολής" είναι πλέον κομμάτι του ελληνικού στόλου.
Και το είδαν όλοι: δεν γέρνει! Επιβιβασμένοι σε μια πυραυλάκατο οι δημοσιογράφοι υποδέχθηκαν εν πλω το πιο πολυσυζητημένο υποβρύχιο ενώ τον κατάπλου του στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας παρακολούθησε από αγκυροβολημένη φρεγάτα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χωρίς μέσα μεταφοράς



Ταλαιπωρίας συνέχεια για το επιβατικό κοινό, καθώς σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Χαλαρώνει ο απεργιακός κλοιός από την Πέμπτη
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σε απεργιακό κλοιό



Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Συμμετέχουν οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια
Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Βάζουν τέλος στην κυκλοφορία




Για μια ακόμα χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων από οδηγούς που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη. Ο αριθμός πλησιάζει το περσινό ρεκόρ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της κατάθεσης. Με προβλήματα η διαδικασία παραλαβής του σήματος
Χιλιάδες συμπολίτες μας για άλλη μια φορά αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στις εφορίες και να καταθέτουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.
Οι πολίτες που επιλέγουν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους είναι κυρίως κάτοχοι αυτοκινήτων δεκαετίας και πάνω, τα οποία δεν μπορούν να τα πουλήσουν αφού η αξία τους είναι πολλές φορές μικρότερη από τα τέλη που πρέπει να πληρώσουν.

ΕΘΝΙΚΗ ή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

του sir Βασίλειου Μαρκεζίνη *
Φαντάζομαι τους προφήτες σαν γέρους με μακριές γενειάδες, κοινωνικά ανυπόφορους λόγω της εμμονής τους στις ιδέες τους ή, ακόμη, ενοχλητικούς λόγω της συνήθειάς τους να επικοινωνούν (μετά θάνατον) με όσους κάποτε (ματαίως) συμβούλευαν και να τους υπενθυμίζουν: «Σας τα έλεγα εγώ». Δεν έχω γενειάδα, δεν είμαι γέρος και ούτε διαθέτω προφητικές ικανότητες. Yποψιάζομαι, όμως, ότι έχω αρχίσει να ενοχλώ μερικούς αναγνώστες μου, αν και άλλοι με ενθαρρύνουν να επαναλαμβάνω την ίδια προειδοποίηση: η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παρωχημένη.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική αδυνατεί να συμβαδίσει με τους μεταβαλλόμενους καιρούς, ακολουθεί δουλικά τις αμερικανικές προσταγές. Aσκείται από υπαλλήλους που διαπρέπουν στις δημόσιες σχέσεις, αλλά όχι και στη βαθιά σκέψη. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αυτό. Kαι αγγίζει, ίσως, τα όρια της καρικατούρας. Eίναι όμως γεγονός ότι οι καρικατούρες είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες όταν συλλαμβάνουν με ακρίβεια και υπερτονίζουν τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ή της τάξης) που απεικονίζουν. H προσέγγισή μου, πιστεύω, έχει αυτήν την ιδιότητα.
H πολυγαμικότητα είναι το κεντρικό θέμα μου. H πολυγαμικότητα στην εξωτερική
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες