ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

27/2/10

Αλλαγές για εργασιακό και ασφαλιστικό

http://stingtv.files.wordpress.com/2010/01/cebbcebfceb2ceb5cf81ceb4cebfcf82.jpgΤΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Μέσα στις επόμενες σαράντα μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Το υπουργείο Εργασίας... ανεβάζει ταχύτητες και φιλοδοξεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου να έχουν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή δύο νομοσχέδια. Η αρχή θα γίνει με το εργασιακό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει πακέτο μέτρων για την προστασία όσων έχουν στραφεί στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Η συνέχεια θα γίνει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και παρεμβάσεις για τον έλεγχο των δαπανών.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει
ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, οι αλλαγές θα τρέξουν σε δύο δόσεις. Συγκεκριμένα:
1 Το εργασιακό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου στη Βουλή και αναμένεται να περιλαμβάνει 23 άρθρα. Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν ρυθμίσεις για τους μερικώς απασχολούμενους, τους «ενοικιαζόμενους» εργαζομένους κ.ά.
Πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή υπάρχουν τροποποιήσεις στις προωθούμενες διατάξεις, ειδικότερα όσον αφορά τους μισθωτούς που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών. Η τελική ρύθμιση θα προβλέπει πως συμφωνία για παροχή υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για έξι συνεχείς μήνες (και όχι για τρεις μήνες όπως αρχικά είχε προταθεί).
Ακόμα μία αλλαγή είναι το ότι η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα - δηλαδή το Σάββατο- με παραβίαση του πενθημέρου, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 50% ημερομίσθιο (αρχικά η προσαύξηση είχε προταθεί να είναι 100%).
Επιπλέον στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα ο ασφαλισμένος δύο χρόνια πριν από την «έξοδο» από την αγορά εργασίας θα μπορεί να ζητά την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, όπου θα καταγράφεται η ασφαλιστική του ιστορία.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν κέντρα ανακεφαλαίωσης ενσήμων -κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ- με στόχο στο τέλος του 2010 οι συντάξεις να εκδίδονται εντός τριμήνου. Σημειώνεται πως σήμερα η έκδοση της σύνταξης μπορεί να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια.
2 Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου αναμένεται να κλείσει και το Ασφαλιστικό. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ολοκληρώνει το έργο της εντός δεκαπέντε ημερών, θα ακολουθήσει διάλογος και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Η κυριότερη παρέμβαση θα αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για το σύνολο των ταμείων κύριας ασφάλισης (με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ). Συγκεκριμένα, από το 2018 καθιερώνεται η βασική σύνταξη, η οποία θα χορηγείται σε όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης αλλά και στους ανασφάλιστους με εισοδηματικά κριτήρια (η σύνταξη αυτή με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ).
Για όσους έχουν πάνω από 15 έτη υπηρεσίας το ποσοστό της σύνταξης θα υπολογίζεται με νέους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με τα έτη δουλειάς.
Διαδοχική
Ρυθμίσεις για άρση των αδικιών
Ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρχουν για τη διαδοχική ασφάλιση, με στόχο την άρση των αδικιών. Σήμερα όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με όσους υπάγονται σε έναν μόνο φορέα. Με τις προωθούμενες αλλαγές θα επιχειρηθεί να «διορθωθεί» σε έναν βαθμό αυτή η αδικία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πλήρης εξίσωση (εκτιμάται πως κατά μέσο όρο η αύξηση θα είναι 8%). Πάντως λόγω της οικονομικής στενότητας των Ταμείων εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση να μην τρέξουν φέτος, αλλά να ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011

απο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες