ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/2/10

Στήριξη στην Ελλάδα απ’ τον Trichet

Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά μέτρα έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet τονίζοντας ότι "τα μέτρα της Ελλάδας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση".

«Η ΕΚΤ στηρίζει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας», δήλωσε ο κ.Trichet ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ συμπληρώνοντας πως "υπάρχει αισιοδοξία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι τα επίπεδα των επιτοκίων είναι στα "πρέποντα επίπεδα", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν άμεσα πλάνα να περιορίσουν τη νομισματική πολιτική ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη.

«Γενικά το ΔΣ περιμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό το 2010», δήλωσε ο κ.Trichet συμπληρώνοντας ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι «περιορισμένες».

Νωρίτερα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1%.

Η αυξανόμενη ανεργία και η ανησυχία ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να μεταδοθούν σε όλη την Ευρωζώνη κάνει πολύπλοκες τις προσπάθειες της ΕΚΤ για επιστροφή της Ευρωζώνης στην ομαλότητα.

Είναι ενδεικτικό πως χθες η Πορτογαλία απέτυχε να καλύψει πλήρως την έκδοση εντόκων γραμματίων, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στην αγορά. Συγκεκριμένα άντλησε 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 500 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η Ισπανία άντλησε 2,5 δισ ευρώ μέσα απ’ την έκδοση 3ετών ομολόγων με κόστος 2,63% έναντι 2,14% της προηγούμενης δημοπρασίας!

Οι αναλυτές στην πλειοψηφία τους δεν περιμένουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν το δ’ τρίμηνο, αλλά πριν απ’ αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η απόσυρση των έκτακτων μέτρων. Ο κ.Trichet τόνισε ότι κάποιες χώρες με «ισχυρή αύξηση» του ελλείμματος προϋπολογισμού κινδυνεύουν να «αντιμετωπίσουν ακριβότερο δανεισμό».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες