ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

28/6/10

Ασφαλιστικό τσουνάμι στον ιδιωτικό τομέα

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Aσφαλιστικός μεσαίωνας, με 12 νέες ανατροπές, έρχεται σε όλα τα Ταμεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με θύματα 1.100.000 γυναίκες με ανήλικα παιδιά και όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Στον αέρα βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις για τις οποίες αξιώνεται να καταργηθούν, αλλά και τα ώριμα δικαιώματα για όσους τα κατοχυρώνουν μέσα στο 2010, ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων.

Με τα νομοσχέδια που παρουσίασαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και
Ανδρέας Λοβερδος:

1. Έρχονται νωρίτερα οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ΙΚΑ, από το 2011 οπότε η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 έτη (37), το 2012 άλλα δύο έτη (39) και το 2013 ένα έτος (40).

2. Τα 40 χρόνια απασχόλησης θα απαιτούν ηλικία συνταξιοδότησης τα 60 έτη. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης παραμένει στο 65ο έτος, ενώ καταργείται η 35ετία.

3. Καταργείται η συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά. Όλες πάνε στα 65 έτη με πρόωρη το 60ό έτος.

4. Αυξάνονται κατά 5 - 10 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Από τα 55 έτη στα 60 για τους άνδρες και από τα 50 στα 60 για τις γυναίκες.

5. Χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης ΒΑΕ όσοι απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα οποία θα αποχαρακτηριστούν. Θα εξαιρούνται όσοι είναι πλησίον της σύνταξης τα επόμενα 5 χρόνια.

6. Καταργούνται η 13η-14η σύνταξη και θα ενσωματωθούν τα προβλεπόμενα του μνημονίου στο νομοσχέδιο. Δηλαδή θα αντικατασταθούν από επίδομα 200+200+400 ευρώ.

7. Όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από το 2011 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

8. Οι επικουρικές συντάξεις είτε θα καταργηθούν, είτε θα ενσωματωθεί ένα μικρό μέρος τους (10%) στην κύρια σύνταξη. Η επικουρική θα κόβεται στα ταμεία που αδυνατούν να καταβάλλουν σύνταξη.

9. Η αναπλήρωση του συντάξιμου μισθού θα φτάσει στο 64% και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα ξεκινά από την 1/1/2015.

10. Σύνταξη χηρείας θα χορηγείται και το ποσό της σύνταξης θα είναι ανάλογο χρόνια του έγγαμου βίου.

11. Από 1/8/2010 θα παρακρατείται ΛΑΦΚΑ σε όλα τα Ταμεία και στο Δημόσιο σε συντάξεις από 1.400 ευρώ. Το ποσοστό της παρακράτησης θα είναι από 3% ως 10%.

12. Καταργείται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των άγαμων θυγατέρων με εξαίρεση όσες σπουδάζουν ή έχουν αναπηρία.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, βρίσκεται στον αέρα η ρύθμιση για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μητέρες με ανήλικα παιδιά και τρίτεκνοι με 20 χρόνια προϋπηρεσία), αφού δεν διευκρινίζεται το καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης, οπότε κι αν υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης, αυτό θα γίνει με το παλιό ή το νέο καθεστώς.

Ποσοστό αναπλήρωσης

Το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού θα κυμαίνεται στο 64%, ενώ καταργούνται η 13η-14η σύνταξη καθώς οι διατάξεις του μνημονίου ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο και θα ισχύσει το πλαφόν των 250+250 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Και αυτά για όσους παίρνουν κάτω από 2.000 ευρώ.

Φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η καταβολή συντάξεων λόγω χηρείας χωρίς να τεθεί προϋπόθεση ορίου ηλικίας. Τίθεται προϋπόθεση συνεχούς έγγαμου βίου τα τρία χρόνια.

Τα πάνω κάτω στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργικό συμβούλιο αφορά:

● ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΔΕΚΟ - ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Από 1/1/2011 δεν θα ισχύσει ο νόμος Πετραλιά που αύξανε από τo 58ο στο 60ό έτος το ελάχιστο όριο ηλικίας για την πρόωρη συνταξιοδότηση, για ασφαλισμένους από το 1983 και μετά. Από το 2011 θα αυξηθεί το όριο των 50 ετών κατά 15 χρόνια για τις μητέρες ανηλίκων (θα φτάσει στο 65ο), με 5 χρόνια αύξησης από το 2011.

● ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: Θα έχουν στο 60ό έτος οι εργαζόμενοι στα βαρέα (55ο έτος μειωμένη). Η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία. Το 2011 θα χρειάζονται 37 έτη ασφάλισης, το 2012 39 έτη ασφάλισης και το 2013 40 έτη ασφάλισης. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Επίσης για τους απολυθέντες υπαλλήλους των συνεταιρισμών, της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Αγροτικής Ασφαλιστικής (με 25ετία στο 55ο οι γυναίκες και στο 60ό οι άνδρες).

● ΠΕΝΑΛΤΙ: Το πέναλτι θα είναι 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του 65ου.

● ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι 1/1/1983 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης, ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης ως το 2013 θα γίνεται με ποσοστό αναπλήρωσης 2%, ενώ μετά θα συνυπολογίζεται το σύνολο του εργασιακού βίου.

● ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ: Η κρατική επιδότηση στη σύνταξη (360 ευρώ) θα χορηγείται τελικά με τη συνταξιοδότηση, δηλαδή και νωρίτερα από τα 65 έτη, αλλά θα μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή το 65ο). Βασική σύνταξη θα δικαιούνται και οι ανασφάλιστοι, όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών και εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το 14πλάσιο και το 28πλάσιο του πλήρους ποσού της βασικής σύνταξης.

● ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Οι αυξήσεις παγώνουν για τα επόμενα τρία χρόνια.

● ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: Θα αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος μέχρι και 5 έτη που θα αφορά σε αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, σε έτη σπουδών και σε διάστημα λοχίας.

● ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Εισάγεται νέος συντελεστής ωρίμανσης για τα έτη από τον τελευταίο χρόνο στον προηγούμενο οργανισμό ασφάλισης και μέχρι τη συνταξιοδότηση. Αυτός ο συντελεστής έχει οριστεί σε 0,06 για κάθε έτος και 1,2% για 20 χρόνια. Δηλαδή εάν οι εισφορές το 1990 ήταν 30.000 δραχμές το μήνα και με τον πληθωρισμό έγιναν 200 ευρώ, τελικά με τον συντελεστή θα αυξηθούν σε 240 ευρώ. Με αυτό το ποσό θα υπολογίζεται η σύνταξη από το πρώτο Ταμείο, γεγονός που θα επιφέρει αυξήσεις μέχρι και 6%.

● ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: Το ποσό της σύνταξης μετά τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμου χρόνου αυξάνεται κατά 2,5% για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης και κατά 3,5% πέραν του 37ου έτους μέχρι και του 40ού.

● ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Οι ασφαλισμένοι προ του 1993 που ασκούν παράλληλη με την κύρια απασχόληση, θα υποχρεωθούν σε διπλή ασφάλιση (εξαιρούνται οι μηχανικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι κ.λπ.).

● ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Οι αναπηρικές συντάξεις γίνονται μόνιμες ύστερα από 7 έτη συνεχούς καταβολής και το 55ο έτος ηλικίας ή 5 έτη και το 60ό έτος, αν χορηγείται επί 12ετία ή 20ετία (διακεκομμένα).

Απόφαση-σταθμός για 103.000 συμβασιούχους του Δημοσίου

Δικαστικήαπόφαση-σταθμός που ανοίγει το δρόμο για την επαναπρόσληψη 103.000 συμβασιούχων που απολύθηκαν ή πρόκειται να παυθούν οι συμβάσεις τους το επόμενο διάστημα από το Δημόσιο, αποτελούν τα ασφαλιστικά μέτρα 27 συμβασιούχων που επανατοποθετούνται σε θέσεις τις οποίες κατείχαν μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

Το δικαστήριο έκρινε για την περίπτωση 27 ατόμων που εργάζονταν στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι οι εργαζόμενοι, ποικίλων ειδικοτήτων (συντηρητής έργων τέχνης, φύλακας, διακοσμητής, ιστορικός τέχνης κ.ά.), των οποίων οι συμβάσεις έληξαν, κάλυπταν επί της ουσίας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου, που χρησιμοποιούσε καταχρηστικά τη συνήθη πρακτική των αλυσιδωτών συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, στην απόφασή του (1905/2010) το Πρωτοδικείο επισημαίνει ότι «οι συμβάσεις, αν και δεν ήταν συνεχείς αλλά μεσολαβούσε κενό χρονικό διάστημα μεταξύ τους, καταδεικνύουν ότι (οι αιτούντες) με τις ανωτέρω ειδικότητες εργάσθηκαν καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεδομένου ότι τα καθήκοντά τους δεν σχετίζονταν με εποχικές ανάγκες». Η απόφαση στηρίχτηκε στην οδηγία 99/70/ΕΚ της Ε.Ε. για την καθιέρωση ενός πλαισίου για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή εργασιακών σχέσεων ορισμένου χρόνου.

Η παραπάνω Οδηγία ενσωματώθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη με το ΠΔ 81/2003, το οποίο, ωστόσο, κρίνεται ότι «υπερβαίνει τους αντικειμενικούς λόγους που έχει δεχθεί η νομολογία διευρύνοντας τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και αναγνωρίζοντας ως αντικειμενικούς και λόγους, οι οποίοι από τη φύση τους δεν δικαιολογούν την κατάρτιση συμβάσεως εργασίας ορισμένου χρόνου».

Επιπλέον, το δικαστήριο δέχτηκε ότι η συμφωνία-πλαίσιο για την ορισμένου χρόνου εργασία πρέπει να ερμηνεύεται με την έννοια ότι όσο το εσωτερικό δίκαιο του κράτους-μέλους δεν περιλαμβάνει άλλα αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή της κατάχρησης διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αυτή η συμφωνία-πλαίσιο αποκλείει την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει απόλυτα τη μετατροπή σε αόριστης διάρκειας σύμβασης εργασίας διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που έχουν σκοπό να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη και ως εκ τούτου συνιστά κατάχρηση.

Σε ό,τι αφορά το συνταγματικό κώλυμα για τους απασχολούμενους εκτός ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, το δικαστήριο έκρινε ότι «με δεδομένη την υπερσυνταγματική ισχύ του κοινοτικού δικαίου, κρίνεται ότι και το οικείο άρθρο του Συντάγματος (103, παρ. 7 και 8) πρέπει, στο που είναι αντίθετο με την ανωτέρω Κοινοτική Οδηγία, να μην εφαρμοστεί».

isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες