ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/6/10

Ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ βλέπει την Ελλάδα η Morgan Stanley

Η βαθιά ύφεση που θα προκληθεί από τα μέτρα λιτότητας αποτυπώνεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις της Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία. Η εικόνα που σχηματίζεται από τις νέες εκτιμήσεις του οίκου είναι αρκετά χειρότερη από αυτήν που δίνουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν, μάλιστα, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η Morgan Stanley αναμένει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% φέτος και κατά 3,5% το 2011. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση της χώρας προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το Μάρτιο, η Morgan Stanley προέβλεπε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2010 αλλά και ανάκαμψη από το 2011, με ανάπτυξη της τάξης του 0,5%.

Οι νέες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010 και στο 7,7% το 2011. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για το χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 150% του ΑΕΠ έως το 2011, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι περιμένει η αγορά. Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Morgan Stanley τοποθετούν το χρέος στο 136,7% του ΑΕΠ για φέτος και στο 150,2% του ΑΕΠ για το 2011.

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και μέσα στην τριετία όπου θεωρητικά, η ελληνική οικονομία «προστατεύεται» από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Μια αναδιάρθρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιτύχει στους στόχους του προγράμματος, εάν αρνηθεί να εφαρμόσει υπερβολικά μέτρα λιτότητας ή εάν προτιμηθεί η λύση της εθελοντικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους ομολογιούχους, εξηγεί ο οίκος.

isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες