ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/7/10

“Ελεγχόμενες χρεοκοπίες” θέλουν οι Γερμανοί

του Παναγιώτη Γκρουμούτη
Το είχαν προαναγγείλει σε όλους τους τόνους, συνεπώς μόνον έκπληξη δεν προκαλεί η πρόθεση των Γερμανών – για την ακρίβεια όχι όλων των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της χώρας, αλλά κυρίως του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Καγκελαρίου Μέρκελ – να υποβάλλουν προς συζήτηση σχέδιο για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» όσων κρατών – μελών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους!

Ο ίδιος ο χερ Σόιμπλε μάλιστα είχε μιλήσει
ήδη από την Κυριακή στο περιοδικό Der Spiegel, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το προτεινόμενο σχέδιο είναι «δικλείδα ασφαλείας» απέναντι στο ενδεχόμενο να «σκάσουν κι άλλα κανόνια» από προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες που θα «αναγκάσουν τη Γερμανία και τους πολίτες της να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη»...

Το «πρόβλημα» πάντως στη γερμανική πρόταση είναι πως για να «περάσει» θα χρειαστεί να βρεθεί ένα νομικό «παραθυράκι», ώστε να μη χρειάζεται να ψηφιστούν αυτές οι αλλαγές από τα εκάστοτε εθνικά κοινοβούλια, όπως προβλέπεται σήμερα για τα άρθρα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την ίδια ώρα πάντως από τις Βρυξέλλες κοινοτικοί παράγοντες δήλωναν πως αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα το περίφημο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Πρόκειται για το ταμείο των 400 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (με την συνδρομή και του ΔΝΤ) και το οποίο ουσιαστικά θα παρέχει ρευστότητα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που ενίοτε θα τη χρειάζονται.

Ενώ πληροφορίες θέλουν και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τη σύσταση ενός δικού τους, ανεξάρτητου Ταμείου «αρωγής και αλληλεγγύης» με αρχικά κεφάλαια περί τα 20 δισ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης οι τράπεζες – μέλη, χωρίς να έχουν την ανάγκη (αλλά και τις ... υποχρεώσεις που προκύπτουν) από κρατική βοήθεια!


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες