ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/7/10

Σε γραμμή Ερντογάν ο... Σαμαράς!

Στρατηγική αντεπίθεσης στην κυβέρνηση εγκαινιάζει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας το πρωί στο Ζάππειο την πρότασή του για την παράκαμψη του μνημονίου και καταψηφίζοντας το απόγευμα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου, εφόσον αποδώσουν τα πρώτα μέτρα που έλαβε, περιγράφοντας στην πραγματικότητα το «τουρκικό μοντέλο» έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες συνεργάτες του, όταν το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία το 2002, ακολούθησε μεν τη συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του «μνημονίου» της Τουρκίας, διασφαλίζοντας ηπιότερες ρυθμίσεις για τους τούρκους πολίτες.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Σαμαράς επιχειρεί
να επανασυσπειρώσει τους βουλευτές και τα στελέχη του και να οργανώσει μιαν αντεπίθεση στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Εν μέσω ασφαλιστικού «καύσωνα» μαίνεται πάντως και ο πόλεμος «σαμαρικών» και «ντορικών». Χθες τον μανδύα του «σαμαρικού» ενεδύθη ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, κορυφαίο στέλεχος του «Δικτύου 21» και τακτικός συνομιλητής του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επετέθη ευθέως εναντίον της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , χαρακτηρίζοντάς την «παράδοξο κλώνο» του κ. Γ. Παπανδρέου . Ο κ. Κρανιδιώτης, επέμεινε ότι «η κυρία Μπακογιάννη διατείνεται ότι εκφράζει το Κέντρο, το οποίο δήθεν δεν εκφράζει ο Σαμαράς. Ο νεοφιλελευθερισμός που ευαγγελίζεται η κυρία Μπακογιάννη είναι στην ουσία μια κοινωνική ανθρωποφαγία» . Αντίθετα, όπως είπε, «ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει το αληθινό,το πραγματικό Κέντρο,τον κοινωνικό φιλελευθερισμό».

Την ίδια στιγμή η ανεξάρτητη βουλευτής επιμένει σε μια υπερκομματική γραμμή αποφεύγοντας να εγκλωβιστεί σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρηγίλλης. Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, η κυρία Μπακογιάννη επιμένει ότι αυτό που είναι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία δεν είναι τόσο τα πρόσωπα όσο οι πολιτικές προτάσεις. Κληθείσα δε να σχολιάσει την επιλογή του κ. Στ. Δήμα για τη θέση του «σκιώδους τσάρου» της Οικονομίας στη Ρηγίλλης και το κατά πόσον αυτή σηματοδοτεί μια «κεντρώα στροφή», η κυρία Μπακογιάννη έσπευσε να επισημάνει ότι «είχα ακούσει τον κ. Δήμα σε δημόσια δήλωσή του, νομίζω,μπορεί και να κάνω λάθος,να λέει ότι τάσσεται υπέρ του μνημονίου. Πιστεύω» πρόσθεσε «ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει συναλλαγείμε τους ευρωπαίους συναδέλφους του, αντιλαμβάνεται ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπερασπιστεί κανένας άρνηση του μνημονίου». Και κατέληξε: «Η δεξιά στροφή είναι η λογική την οποία παρουσιάζεις. Αυτό το οποίο σήμερα ζητάει ο κόσμος δεν είναι μεγάλα λόγια. Είναι αν οι πολιτικές που θα του προσφέρεις θα μπορούν να είναι αξιόπιστες, κοστολογημένες και μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση».

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να μεταθέσει για αργότερα, ίσως για το φθινόπωρο, τον ανασχηματισμό των τομεαρχών. Αν και τις τελευταίες ημέρες είχαν εμφανιστεί ακόμη και συγκεκριμένα σενάρια για πρόσωπα που τα ίδια προαλείφονταν ή η ίδια η Ρηγίλλης ήθελε να τοποθετήσει σε διαφόρους τομείς, φαίνεται ότι επιλέγεται η τακτική της καθυστέρησης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ένας ανασχηματισμός των τομεαρχών στην παρούσα συγκυρία θα ήταν βιαστική κίνηση, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα εμφανιστεί ως νέα εκκίνηση.


απο ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες