ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

26/9/10

Επιχείρηση «γοητεία» στη Νέα Υόρκη

GAP_Emiris_QatarΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ χορού του ξενοδοχείου  Ρierre, το σημείο συνάντησης των πλούσιων Νεοϋορκέζων τη δεκαετία του 1920,  από την οποία σήμερα απομένει μια φθαρμένη πολυτέλεια,ο κ. Γ.Παπανδρέου υπερέβη το ελληνικό πρόβλημα δίνοντας μια
ηγετική ομιλία.Είχαν προηγηθεί τα θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής κ. Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κ.
Ντάνκαν Νιντεράουρερ, τον πρόεδρο του Εconomic Club κ. Αντριου Τις και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν. Η επικείμενη υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας
με το Κατάρ, ύψους 5 δισ. δολαρίων, προσέθετε αυτοπεποίθηση στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως βαθιά μέσα του γνώριζε ότι όλα αυτά μπορεί να μη συγκινήσουν καθόλου τις αγορές.
Γι΄ αυτό και το πρώτο πράγμα που επεσήμανε, κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, είναι: «Πήραμε θετικά μηνύματα.
Να δούμε πώς θα τα ερμηνεύσουν οι
αγορές. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε. Λίγο αργότερα, στη δεξίωση του παρέθεσε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα στους αρχηγούς κρατών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας,είχε την ευκαιρία να ακούσει τον αμερικανό πρόεδρο να του μιλάει και για τις δικές του δυσκολίες στο θέμα της οικονομίας.
Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να ρίξουν τον επενδυτικό πυρετό που έβλεπαν να ανεβαίνει. «Δεν ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε συμφωνίες» έλεγαν, μολονότι ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε σαφέστατη πρόσκληση προς τους επενδυτές. «Συνειδητοποιήσαμε ότι το έργο που κάνει η κυβέρνηση είναι μεν σημαντικό αλλά δεν αρκεί για να προσελκύσει τους επενδυτές.Κανένας δεν θα παρακινηθεί να έρθει και ρισκάρει τα χρήματά του επειδή αναμορφώσαμε το Ασφαλιστικό ή επειδή αλλάζουμε τη λειτουργία του κράτους. Ολα αυτά αποτελούν μια καλή βάση, αλ λά χρειαζόταν κάποιος να “διαφημίσει” την προοπτική της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό ήλθε να κάνει ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη» σχολίαζε ένας από τους στενούς συνεργάτες του.

Σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία διψά για επενδύσεις, ο κ. Παπανδρέου δεν έσπευσε να πιέσει καταστάσεις. Η αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ έστρωσε το χαλί για μια εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους οκτώ αμερικανοϊσραηλινών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες οι πανίσχυρες Αmerican Jewish Committee και ΑΙΡΑC. Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί τους τις πιθανότητες συνεργασίας με τα ομογενειακά λόμπι σε διάφορα θέματα αλλά κυρίως στην οικονομία. Οι πληροφορίες, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει η ελληνική πλευρά, που επιδιώκει χειροπιαστά αποτελέσματα, αναφέρονται στην προοπτική επιχειρηματικών συνεργασιών αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο σε μια σχεδόν καλοκαιρινή Νέα Υόρκη, όπου τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δυσκόλευαν την κυκλοφορία και πολλοί ξένοι ηγέτες προτιμούσαν να περπατούν στα πεζοδρόμια για τις κοντινές μετακινήσεις τους, υπήρχε η αίσθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν. Γι΄ αυτό ίσως οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου φρόντιζαν να ενισχύουν με ενέσεις ρεαλισμού τις συζητήσεις τους με άλλους Ελληνες. «Δεν είμαστε στη φάση “καλώς ήλθες δολάριο”. Η οικονομία μας ακόμη είναι εύθραυστη, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, όχι να χαλαρώσουμε» έλεγαν.

Τίποτε δεν αποτυπώνει καλύτερα το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη όσο η επίσκεψή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το πέρασμα, με το άνοιγμα μιας πόρτας, από τη βαριά διακοσμημένη αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, αισθητικής 1903, στο ισόγειο όπου οι συναλλαγές γίνονται με τη βοήθεια υπερσύγχρονης τεχνολογίας, έμοιαζε με το πέρασμα που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός από το παλαιό μοντέλο οικονομίας στην καινοτόμο τεχνολογία και στην πράσινη ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να ανοίξει την πόρτα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης γνώριζαν τόσες λεπτομέρειες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που εξέπληξαν την ελληνική αντιπροσωπεία. Φαίνεται όμως ότι οι αμερικανοί χρηματιστές εκτίμησαν την ειλικρίνεια του κ. Παπανδρέου τόσο ώστε του μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία και για τις τριβές τους με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επιδόθηκε σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει πολιτικά τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή ως μιας μετριοπαθούς δύναμης η οποία επιζητεί την ανάπτυξη και τη συνεργασία. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κκ. Μπαν Κι Μουν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ , Αμπντουλάχ Γκιουλ , Δ. Χριστόφια, Σαλί Μπερίσα , Μπορίς Τάντιτς, Γκεόργκι Ιβανόφ, Μαχμούντ Αμπάς και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Η επιστράτευση των ομογενών
Στην Αμερική ο κ.Παπανδρέου προσπάθησε να κινήσει πολλά νήματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Επιχείρησε να μορφοποιήσει την ιδέα ενός επενδυτικού συμβουλίου, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο,με τη βοήθεια επτά διακεκριμένων ομογενών επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Τζιμ Γιαννόπουλος, πρόεδρος της 20th Century Fox, κ.ά.Ο Πρωθυπουργός επιζητεί τη χάραξη στρατηγικών επενδυτικών στόχων και αναζητεί τομείς στους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.Αντίστοιχα δίκτυα με επιχειρηματίες της Διασποράς έχουν και άλλες χώρες,όπως π.χ.το Ισραήλ, με θετικά αποτελέσματα. Τοπροσεχές διάστημα αναμένεται η έκδοση του «ομολόγου της Διασποράς», το οποίο προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών,συγκεκριμένα από τον κ. Φ. Σαχινίδη, και θα προωθηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δ.Δόλη.

Ανετες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις
Στη Νέα Υόρκη ο κ.Παπανδρέου μίλησε σε οικονομικά φόρουμ και ισχυρά think tanks,τα μέλη των οποίων γνώριζαν την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και είχαν άποψη για τις προοπτικές της. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε μπροστά τους με μια άνεση ασυνήθιστη για την...«ελληνική εκδοχή» του,με ομιλίες κομμένες και ραμμένες στο αμερικανικό μοντέλο - συμπαγή επιχειρήματα διανθισμένα με ισχυρές δόσεις χιούμορ-,οι οποίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όσων πλήρωσαν το αλμυρό αντίτιμο των 1.000 δολαρίων για να τον ακούσουν. Το ποσό αυτό,ανά άτομο,προθυμοποιήθηκαν να το πληρώσουν σημαντικές προσωπικότητες της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής των ΗΠΑ δύο φορές: στο γεύμα στο Εconomic Club και σε αυτό στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής,το σημαντικότερο think tank στην Αμερική για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Παρ΄ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις σκληρές ερωτήσεις από τους συνδαιτυμόνες του και από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Τι θα γίνει στην Ελλάδα όταν τελειώσουν τα δισεκατομμύρια από το πακέτο στήριξης;». «Είναι σταθερό το τραπεζικό σας σύστημα;». «Στην Αθήνα βλέπουμε πολλές διαδηλώσεις,ο λαός στηρίζει την προσπάθειά σας;».Αυτές οι τρεις ερωτήσεις επανέρχονταν σε κάθε συζήτηση, σε κάθε συνέντευξη, φανερώνοντας ότι το τραύμα που δέχθηκε η αξιοπιστία της χώρας μας είναι βαθύ και δεν επουλώνεται με ωραία λόγια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες