ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/10/10

30% ακριβότερα στην Ελλάδα 100 βασικά προϊόντα

Πόλεμο με τα καρτέλ προανήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει.
Παρουσία των αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών κ.κ. Σωκράτη Ξυνίδη, Ντίνου Ρόβλια και Παναγιώτη Ρήγα, ο υπουργός τόνισε τους πυλώνες της νέας πολιτικής του και κυρίως την άμεση στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας της αγοράς, μέσα από τέσσερα νέα προγράμματα που θα ρίξουν 2 δισ. ευρώ στην αγορά.
Την ίδια στιγμή προανήγγειλε κύμα αλλαγών στη δομή του υπουργείου του, με στόχο να μην διαπιστωθούν ξανά στρεβλώσεις στην πορεία του νέου ΤΕΜΠΜΕ, ενώ αναφερόμενος στη διαπιστωμένη ακρίβεια της αγοράς τόνισε πως «100 προϊόντα που καθημερινά βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ πωλούνται έως και κατά 30% ακριβότερα στην Ελλάδα συγκριτικά με το εξωτερικό». «Στόχος μου είναι να επιφέρω ένα αναπτυξιακό σοκ», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.
Παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής για το επόμενο διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ότι «ακόμη κι αν ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση θα έχουμε αποτύχει αν δεν αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο». Για τα θέματα των τιμών και της αγοράς ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι χρειάζεται μια απάντηση στο ερώτημα γιατί 100 από τα προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς και αποτελούν το 80% της συνολικής δαπάνης, είναι 30% ακριβότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τη στιγμή μάλιστα, πρόσθεσε, που η Ελλάδα είναι μια χώρα χαμηλού εργατικού κόστους και ενοικίων.
Ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις, ενώ θα δίνει έμφαση σε δράσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας. Ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία. Για τα έργα ΣΔΙΤ δήλωσε αντίθετος με τη φιλοσοφία με την οποία εφαρμόστηκαν έως τώρα και είπε ότι θα αναζητηθούν πιο ανταποδοτικά πεδία συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.
Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος του χρόνου πέρα από τον αναπτυξιακό νόμο και τα νέα χρηματοδοτικά ταμεία περιλαμβάνεται και η απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών μονάδων. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το 2011 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά, καθώς η ύφεση θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες