
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι «η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ανοδική τροχιά και σήμερα ανέρχεται σε 73-75 κιλά ανά άτομο, έναντι των 210 κιλών/άτομο τη δεκαετία του 1950 και τα 65 κιλά/άτομο εκείνη του 1990. Η αύξηση της κατανάλωσης ψωμιού οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην παρουσία των οικονομικών μεταναστών, στο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα κατέρριψε τον μύθο ότι το ψωμί παχαίνει και στην ποικιλία που πλέον υπάρχει. Οσο για τα υλικά που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αρτοποιοί, το αλεύρι είναι 100% εγχώριο. Στο εγχώριο μαλακό σιτάρι, υπάρχει έλλειψη, επειδή φθάνει για παραγωγή 300.000 τόνων, ενώ οι ανάγκες της αγοράς ανέρχονται σε 1.000.000 τόνους και για τον λόγο αυτό γίνονται εισαγωγές κυρίως από Καναδά και Γερμανία και λιγότερο από Ρωσία. Στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 80 μονάδες, που κατασκευάζουν εξοπλισμό για τους φούρνους, ενώ οι αρτοποιοί έχουν κάνει συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα γίνονται εισαγωγές ψωμιού από Γαλλία, Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες».
Σημειώνουμε τέλος ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών, Ν. Παπαδόπουλο: «Στη χώρα μας λειτουργούν 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, που απασχολούν 67.000 άτομα άμεσα και 70.000 έμμεσα».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου