ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

13/10/10

Δεν θα αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού από το νέο έτος, παρά την πρόσφατη ανατίμηση των αλεύρων κατά 15% με 30%, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος. «Ζούμε το δράμα που βιώνουν οι καταναλωτές, λόγω της οικονομικής κρίσης», είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ψωμιού στη Θεσσαλονίκη (13-17/10). Και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η οικονομική κρίση, όμως ευτυχώς ακόμα δεν υπάρχουν λουκέτα ή πτωχεύσεις φούρνων, αλλά σαφώς μας ακουμπάει. Ωστόσο σήμερα η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 30%, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρά την αύξηση, έως και 12%, που παρατηρείται σε άλλα αγαθά, στη χώρα μας. Οι Έλληνες φουρνάρηδες απορρόφησαν την άνοδο του κόστους παραγωγής από το 2007, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ΦΠΑ, δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι απρόσωπη πολυεθνική».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι «η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ανοδική τροχιά και σήμερα ανέρχεται σε 73-75 κιλά ανά άτομο, έναντι των 210 κιλών/άτομο τη δεκαετία του 1950 και τα 65 κιλά/άτομο εκείνη του 1990. Η αύξηση της κατανάλωσης ψωμιού οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην παρουσία των οικονομικών μεταναστών, στο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα κατέρριψε τον μύθο ότι το ψωμί παχαίνει και στην ποικιλία που πλέον υπάρχει. Οσο για τα υλικά που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αρτοποιοί, το αλεύρι είναι 100% εγχώριο. Στο εγχώριο μαλακό σιτάρι, υπάρχει έλλειψη, επειδή φθάνει για παραγωγή 300.000 τόνων, ενώ οι ανάγκες της αγοράς ανέρχονται σε 1.000.000 τόνους και για τον λόγο αυτό γίνονται εισαγωγές κυρίως από Καναδά και Γερμανία και λιγότερο από Ρωσία. Στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 80 μονάδες, που κατασκευάζουν εξοπλισμό για τους φούρνους, ενώ οι αρτοποιοί έχουν κάνει συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα γίνονται εισαγωγές ψωμιού από Γαλλία, Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες».
Σημειώνουμε τέλος ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών, Ν. Παπαδόπουλο: «Στη χώρα μας λειτουργούν 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, που απασχολούν 67.000 άτομα άμεσα και 70.000 έμμεσα».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες