23/10/10

G20: Συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις σε τραπεζικό σύστημα και ΔΝΤ

Συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των «20» για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης, επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.
Οι χώρες της Ομάδας των 20 αναμένεται να συμφωνήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα αυξήσει το κεφάλαιο του οργανισμού και την εκπροσώπηση των αναδυομένων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου και θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην πόλη Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν επιδείξει καλή θέληση κατά τις συνομιλίες.
«Το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Περί το 5% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί, η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερεκπροσώπηση ορισμένων αναδυομένων δυνάμεων», διευκρίνισε η πηγή που δεν κατονομάζεται.
Οι Ευρωπαίοι είχαν δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν μία ή δύο από τις εννέα έδρες που καταλαμβάνουν (επί των 24) στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου.
Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε από το Κιεντζού ότι οι χώρες της Ομάδας των 20 συμφώνησαν για «τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει ποτέ υιοθετηθεί για τη διακυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», χαρακτηρίζοντας την συμφωνία «ιστορική».
Η μεταρρύθμιση αυτή, την αναγκαιότητα της οποίας είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρός του Λι Μιούνγκ-Μπακ, «δεν είναι ακόμη παρά μία πρόταση, η οποία πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου», το οποίο θα συνέλθει στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η μεταρρύθμιση, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 «θα νομιμοποιήσει πλήρως το διοικητικό συμβούλιο» του ΔΝΤ, πρόσθεσε.
Στο Συμβούλιο θα μετέχουν «οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, ΗΠΑ και Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC», δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, διευκρίνισε.
Μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα
Επίσης, οι χώρες της Ομάδας των 20 έφθασαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, ανακοίνωσε νοτιοκορεάτης εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις.
«Επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε εκπρόσωπος λίγες ώρες πριν από τη λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 στο Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας.
Στη Σεούλ στις αρχές της εβδομάδας, η επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών είχε καταγράψει «εξαιρετική πρόοδο» ως προς την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, είχε δηλώσει ο πρόεδρός της, ο ολλανδός Νουτ Βέλινκ. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν σημαντικές ρυθμίσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «Βασιλεία ΙΙΙ» και θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2013, προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι τον Ιανουάριο 2015.
Οι «20» κατά των τεχνητών υποτιμήσεων και των ανισορροπιών των ισοζυγίων
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 συμφώνησαν σήμερα να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους, ώστε να υποστηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στην Κιεντζού της Νότιας Κορέας.
Οι χώρες μέλη της Ομάδας των 20 «θα λάβουν σύνολο μέτρων για τον περιορισμό των ανισορροπιών για τη διατήρηση των ισοζυγίων τους σε ανεκτά επίπεδα», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε έπειτα από διήμερες συνομιλίες.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση για ένα συστήματα ισοτιμιών «που θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς» και για «αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού» .
«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά κατά τρόπο εύθραυστο και άνισο. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μη συντονισμένες κινήσεις θα οδηγήσουν στα χειρότερα των αποτελεσμάτων. Η συνεργασία μας είναι ουσιαστικής σημασίας», επισημαίνουν οι «20» μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες