ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/10/10

«Προσευχόµαστε για τον Οσάµα» Ακραίες ισλαµικές οµάδες εξαπλώνονται στα Βαλκάνια

Ο ηγέτης των Ουαχαµπιτών στα Σκόπια αποµακρύνθηκε από το ισλαµικό συµβούλιο από το τζαµί όπου ήταν ιµάµης, προσπαθεί όµως τώρα να ανατρέψει την απόφαση αυτή Ενα µουσικό βίντεο αλβανόφωνων Σκοπιανών που επαινούν τον Οσάµα Μπιν Λάντεν αποκαλύπτει τη νέα πραγµατικότητα στα Βαλκάνια: το ακραίο Ισλάµ που υποστηρίζεται από την Αλ Κάιντα και τους Ταλιµπάν αποκτά όλο και µεγαλύτερη βάση στα Σκόπια, τη Βοσνία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, ακόµα και τη Σερβία. Ενα «φονταµενταλιστικό τρίγωνο» που χρηµατοδοτείται από το εξωτερικό.
Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο ΥouΤube πέρσι, µια οµάδα Σκοπιανών τραγουδούν στα αλβανικά: «Ω, Οσάµα, εξολόθρευσε τον αµερικανικό στρατό.

Ω, Οσάµα, ανύψωσε την τιµή των µουσουλµάνων. Τον Σεπτέµβριο του 2001 κυρίευσες µια δύναµη. Προσευχόµαστε για σένα». Αυτό είναι ένα από τα παραδείγµατα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Ρress για να δείξει πως ο ισλαµικός εξτρεµισµός βρίσκεται σε άνοδο στα Βαλκάνια. Διευκρινίζει βέβαια ότι η αλβανική µειονότητα των Σκοπίων που είναι µουσουλµάνοι, µέχρι σήµερα παρέµεναν µακριά από τις ακραίες θέσεις, όµως σύµφωνα µε ειδικούς σηµειώνεται έξαρση του φονταµενταλισµού σε κάποια κοµµάτια της ισλαµικής κοινότητας της χώρας. Η τάση αυτή έγινε πιο έντονη µετά το 2001, όταν ένοπλα µέλη της αλβανικής κοινότητας, που αποτελεί το 1/4 των δύο εκατοµµυρίων κατοίκων των Σκοπίων, είχαν συγκρουστεί µε τις κυβερνητικές δυνάµεις. Ευρωπαίοι πολίτες
Η τάση της ενίσχυσης του ακραίου Ισλάµ φαίνεται να

εξαπλώνεται σε όλα τα Βαλκάνια και προκαλεί ανησυχίες ότι η περιοχή, στην οποία ανήκει και η Βουλγαρία που είναι µέλος της Ε.Ε., µπορεί να αποτελέσει «φυτώριο» ισλαµιστών τροµοκρατών µε εύκολη πρόσβαση στη Δυτική Ευρώπη, καθώς θα έχουν διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο επίκεντρο της νέας τάσης βρίσκεται η σουνιτική σέκτα των ουαχαµπιτών, µια συντηρητική ισλαµική εκδοχή που ξεκίνησε στη Σαουδική Αραβία όπου είναι κυρίαρχη και την οποία ασπάζεται τόσο ο Οσάµα Μπιν Λάντεν όσο και οι Ταλιµπάν.

«Ο ουαχαµπισµός στα Σκόπια, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έχει γίνει πολύ πιο επιθετικός τα τελευταία 10 χρόνια», λέει ο Γιάκουµπ Σελιµόφκσι, επικεφαλής θρησκευτικής εκπαίδευσης στην ισλαµική κοινότητα των Σκοπίων. «Υπάρχουν όχι µόνο εδώ, αλλά αναπτύσσονται και στη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία και τελευταία και στη Βουλγαρία». Είναι η πρώτη φορά που ένας αξιωµατούχος της χώρας αυτής µιλά ανοιχτά για την παρουσία και την πιθανή απειλή του ακραίου Ισλάµ.

Στη Βουλγαρία, όπου σχεδόν το 1/6 του πληθυσµού είναι µουσουλµάνοι σουνίτες, τα τελευταία χρόνια οι ουαχαµπίτες προσπαθούν να κερδίσουν τον έλεγχο των ισλαµικών κοινοτήτων, µε τη βοήθεια µεγάλων χρηµατικών ποσών που στέλνονται από µουσουλµανικές οργανώσεις του εξωτερικού – τα τελευταία 15 χρόνια χτίστηκαν στη χώρα περισσότερα από 150 νέα τζαµιά και «κέντρα ισλαµικής µελέτης» που προωθούν αυτή την ακραία έκφραση του Ισλάµ. Σύµφωνα µε τον πρώην µουφτή της Βουλγαρίας Νεντίµ Γκεντζέφ, ορισµένες µουσουλµανικές οργανώσεις επιδιώκουν να συγκροτήσουν ένα «φονταµενταλιστικό τρίγωνο» από τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ και τα βουλγαρικά όρη της Δυτικής Ροδόπης. Σύµφωνα µε τις εφηµερίδες, οι ακραίοι ισλαµιστές ενισχύονται σε πόλεις και χωριά στις νότιες και βορειοανατολικές περιοχές της Βουλγαρίας.

Συλλήψεις
Πέρσι στη Σερβία, 12 µουσουλµάνοι – ουαχαµπίτες – καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών επειδή σχεδίαζαν τροµοκρατικές επιθέσεις, µεταξύ άλλων και στην αµερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Στη Βοσνία υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 άτοµα που έχουν ασπαστεί αυτήν τη συντηρητική ερµηνεία του Ισλάµ, ενώ και στην Αλβανία η παρουσία τους είναι ενισχυµένη, χωρίς όµως να έχουν προκαλέσει προβλήµατα όπως φαίνεται ότι συµβαίνει στα Σκόπια, όπου αξιωµατούχος της κυβέρνησης δήλωσε ανώνυµα ότι «ακραίες ισλαµικές οµάδες και οι οπαδοί τους παρακολουθούνται στενά». Οι µετριοπαθείς µουσουλµάνοι στα Σκόπια λένε ότι η σέκτα ελέγχει αυτήν τη στιγµή πέντε τζαµιά παρ’ ότι η Ισλαµική Θρησκευτική Κοινότητα αποµάκρυνε τον επικεφαλής των ουαχαµπιτών Ραµαντάν Ραµαντάνι από τη θέση του ιµάµη του τζαµιού Ισα Μπεγκ στα Σκόπια και του απαγόρευσε να διοργανώνει προσευχές. Εκφράζονται πάντως φόβοι ότι η σύγκρουση για το ποια τάση του Ισλάµ θα επικρατήσει στην περιοχή εντείνεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. «Ενα καταστροφικό, ακραίο και εξτρεµιστικό κύµα έχει εµφανισθεί», παρατηρεί ο Σελιµόφσκι, «µε την πρόθεση να πάρει τα ηνία της ισλαµικής θρησκευτικής κοινότητας.


ΟΥΑΧΑΜΠΙΤΕΣ
Η σέκτα έχει µέλη στα Σκόπια, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Βουλγαρία

Πρώτη λειτουργία µετά τη γενοκτονία των Αρµενίων

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΡΜΕΝΙΟΙ από όλο τον κόσµο συγκεντρώθηκαν χθες σε µια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία που τελέστηκε εκεί για πρώτη φορά έπειτα από 95 χρόνια. Η εκκλησία του Τιµίου Σταυρού είχε εγκαινιαστεί το 921 µ.Χ. στο νησί Ακνταµάρ στη λίµνη Βαν της Τουρκίας και η τελευταία λειτουργία είχε πραγµατοποιηθεί λίγο πριν αρχίσει η γενοκτονία των Αρµενίων από τους Τούρκους τον Απρίλιο του 1915. Αρµένιοι από όλο τον κόσµο έφτασαν µε πλοιάρια στο Ακνταµάρ, παρ’ ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την τουρκική απόφαση να ξαναλειτουργήσει η εκκλησία ως «άσκηση δηµοσίων σχέσεων». Η Τουρκία ελπίζει ότι η λειτουργία αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις µεταξύ των δύο χωρών, τα σύνορα των οποίων παραµένουν κλειστά.

Εκφράστηκαν πάντως διαµαρτυρίες διότι η Αγκυρα δεν τοποθέτησε εγκαίρως για τη λειτουργία σταυρό στην κορυφή του τρούλου της εκκλησίας. Οι υπεύθυνοι απέδωσαν την καθυστέρηση σε γραφειοκρατικά προβλήµατα. Ο µεταλλικός σταυρός, ύψους δύο µέτρων και βάρους 110 κιλών, στήθηκε τελικά σε µια ξύλινη βάση στην είσοδο του ναού.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες