ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/11/10

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Μετά τα νέα οικονομικά δεδομένα, στην Άγκυρα φαίνεται πως ξανασκέφτονται το εύρος της παραγγελίας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 35. Η ένταξή τους περί το 2016 στο τουρκικό οπλοστάσιο και η εμφάνισή τους στο Αιγαίο, υπενθυμίζεται πως θα ανατρέψει και τα τελευταία ίχνη ισορροπίας στο Αρχιπέλαγος.  Στην Άγκυρα πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για έξοδο από το αδιέξοδο. Δηλαδή για το πώς θα μπορούν να εξασφαλιστούν τα επιπλέον 4 δισ. δολάρια που ζητούν οι Αμερικανοί κατασκευαστές από την Τουρκία για την κολοσσιαία αγορά.
Η Τουρκία, μέσω του υπουργού Αμυνας Vecdi Gonul, έχει αποσαφηνίσει πως θα προχωρήσει στην παραγγελία. Θα μπορεί όμως να αναθεωρήσει τον αριθμό των αεροσκαφών τύπου F – 35 που θα αγοράσει, και ο οποίος αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν 100. Σε επιχειρησιακό επίπεδο όμως, ως καθαρόαιμο υπερ-επιθετικό όπλο πρώτου στρατηγικού πλήγματος, ακόμα και 80 ή 60 τέτοια αεροσκάφη αν αποκτούσαν οι Τούρκοι, οι συνέπειες θα είναι καταλυτικές για την ό,ποια ελληνική παρουσία έχει απομείνει στο Αιγαίο.
Η Τουρκία αρχικά είχε προβλέψει κονδύλι 10 δισ. δολαρίων για την αγορά, με την πρώτη παραλαβή αεροσκαφών να λαμβάνει χώρα το 2014. Κρίσιμη φαίνεται πως θα είναι η σύσκεψη που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αφού θα επηρεαστεί η στάση που θα τηρήσει τελικά η Τουρκία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού Πενταγώνου, το συνολικό κόστος του έργου για τα νέας γενιάς μαχητικά F – 35 θα ανέλθει στα 382 δισ. δολάρια. Όπως γράφουν οι μεγάλες τουρκικές εφημερίδες, απαιτούνται σίγουρα 4 δισ. δολάρια για την ολοκλήρωση της αγοράς 100 μαχητικών, ενώ οι παραδόσεις θα αρχίσουν μετά το 2016.
Εννοείται πως την ίδια ώρα, επικρατεί πλήρης εφησυχασμός στην Αθήνα, απόλυτα συμβατός με την νιρβάνειο οπτική περί μη τουρκικής απειλής σε μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες