ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

8/11/10

Επικράτηση Σγουρού - υποθήκη για τον β’ γύρο

«Κλειδί» της απόφασης του πρωθυπουργού να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία η επικράτηση του Γιάννη Σγουρού στη μάχη της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, αυτή της Αττικής. 

Ο πρώην νομάρχης της Αθήνας, παρά τις προ καιρού μετρήσεις για ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του Γιάννη Δημαρά, χθες κέρδισε την αναμέτρηση του πρώτου γύρου των εκλογών, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα την επόμενη Κυριακή να χριστεί περιφερειάρχης Αττικής.
Β. Κικίλιας
Ο κ. Σγουρός πήρε περίπου 24,07%, καταγράφοντας πάνω από τρεις μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Βασίλη Κικίλια. Ο Γιάννης Δημαράς ξεπέρασε το 15,8%, έχοντας κοντά του τον Θ. Παφίλη που κατέγραψε πάνω από 14% και τον Αδ. Γεωργιάδη να παίρνει κοντά στο 7%.
Αποτέλεσμα-Βατερλό είναι το περίπου 2,2% που έφερε τον Αλ. Αλαβάνο στην τελευταία θέση των υποψηφίων.
Πολλές ωστόσο και ιδιαίτερα ηχηρές ήταν οι εκπλήξεις που καταγράφηκαν χθες στην κάλπη. Πρώτα απ’ όλα το ποσοστό που κατέγραψε τελικά ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος υποχώρησε στην τρίτη θέση χάνοντας καθαρά την κούρσα για τις επαναληπτικές εκλογές.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής μάλιστα ανακοίνωσε ότι την 1η Ιανουαρίου θα παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα (την έδρα του θα πάρει ο Στ. Τζουμάκας).
Η επίδοση του ΚΚΕ με τον Θ. Παφίλη ήταν εντυπωσιακή, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης δεν πρέπει να ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα, αν και ο ίδιος δήλωσε ευχαριστημένος γιατί το κόμμα του συγκράτησε τα ποσοστά του. Οι συσχετισμοί στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής φαίνονται αρκετά ξεκάθαροι, με τον Γ. Σγουρό να απορροφά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Γιάννη Δημαρά (η «γραμμή» του ΚΚΕ είναι για λευκό και άκυρο στον δεύτερο γύρο και του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο κατά συνείδηση) και αν δεν έχουμε τεράστιες ανατροπές να κόβει πρώτος το νήμα.
Αντίστοιχα η δυναμική του Β. Κικίλια, με βάση τα χθεσινά δεδομένα, ενδεχομένως μπορεί να ενισχυθεί σε κάποιο βαθμό από τους ψηφοφόρους του ΛΑ.Ο.Σ., ωστόσο ο Γ. Καρατζαφέρης έχει επανειλημμένως εκφραστεί αρνητικά για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
«Σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο μακριά από κουραστικούς και ανούσιους μονολόγους» κάλεσε τον συνυποψήφιό του Β. Κικίλια αργά χθες το βράδυ ο Γ. Σγουρός. «Μήνυμα ανανέωσης και ελπίδας για την είσοδο των νέων στην πολιτική» χαρακτήρισε το χθεσινό αποτέλεσμα ο Β. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «πάμε για τη νίκη την επόμενη Κυριακή».
Από την πλευρά του ο Θ. Παφίλης έκανε λόγο για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον δικομματισμό, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος ανέλαβε την ευθύνη του πολύ χαμηλού αποτελέσματος που κατέγραψε.
Κ. Μακεδονία
Ψαλιδισμένα τα φτερά για τον Π. Ψωμιάδη
Ο Π. Ψωμιάδης δεν πέτυχε τον αρχικό στόχο του, που ήταν εκλογή από τον πρώτο γύρο. Το ποσοστό που συγκέντρωσε τελικά, κοντά στο 43,02%, δεν ικανοποίησε τον ίδιο και τους συνεργάτες του, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι στον Νομό Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό, λίγο κάτω από το 39%.
Στην πλευρά του Μ. Μπόλαρη υπήρχε σχετική ικανοποίηση, αφού μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες εμφάνιζε πολύ μικρή αναγνωρισιμότητα και το ποσοστό που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις ήταν λίγο πάνω από το 20%, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να πάει η αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο, κάτι που επιτεύχθηκε, όπως έλεγαν.
«Είναι απολύτως σαφές ότι έχουν στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας και έχουν δώσει ψήφο ανατροπής ενός κατεστημένου αδιαφάνειας, αναποτελεσματικότητας, ευτελισμού της πολιτικής» δήλωσε ο κ. Μπόλαρης.
Από την πλευρά του ο Π. Ψωμιάδης είπε πως ο λαός ψηφίζει πάντοτε σοφά, λέγοντας ότι έδωσε μια σκληρή μάχη απέναντι σε έναν πόλεμο λάσπης μέχρι την τελευταία μέρα.
«Την εβδομάδα που ακολουθεί θα δώσουμε ακόμη πιο δυνατά τη μάχη για την αυτοδιοίκηση, για τον τόπο μας» πρόσθεσε.
Ανοιχτή η μάχη στη Θεσσαλία. Μικρές διαφορές σε Β. Αιγαίο και Αν. Μακεδονία - Θράκη
ΘΕΣΣΑΛΙΑΜετά την Κρήτη, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής ψηφοφόρων με πάνω από 66%. Η έκπληξη όμως σε σχέση με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που ήθελαν ντέρμπι, ήταν η διαφορά ανάμεσα στον «γαλάζιο» πρώην βουλευτή Κ. Αγοραστό και τον «πράσινο» νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, που έφτασε τις 4 μονάδες. Τα ποσοστά των δύο αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον β’ γύρο. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Β. Μπούτας, με πάνω από 13%. «Είχαμε την πρώτη νίκη, συνεχίζουμε τον αγώνα» δήλωσε ο Κ. Αγοραστός, ενώ ο Απ. Παπατόλιας σημείωσε πως «η ευθύνη για το μέλλον της Θεσσαλίας είναι στα χέρια των συμπολιτών μας».
ΗΠΕΙΡΟΣΗ επικράτηση του «γαλάζιου» νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από τον ΛΑΟΣ, με ποσοστό γύρω στο 44,9%, έναντι ποσοστού λίγο πάνω από το 38,5% του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Βουλής, Β. Αργύρη, αποτέλεσε έκπληξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν να είναι πολύ πιο κοντά. Παρά τη διαφορά, η εκτίμηση είναι ότι στον β’ γύρο της ερχόμενης Κυριακής θα γίνει μια μάχη στήθος με στήθος, αφού η «γαλάζια» δεξαμενή ψήφων θεωρείται ότι έχει ήδη καλυφθεί από Αλ. Καχριμάνη. Στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του ο Β. Αργύρης κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν την Κυριακή.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΣε ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου υπήρξε και ανατροπή σε σχέση με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, αφού σε αυτές ο Αθ. Γιακαλής φερόταν να υπολείπεται του Π. Βογιατζή. Τελικά το αποτέλεσμα τους έφερε να είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και όλα δείχνουν ότι στον β’ γύρο θα υπάρξει ντέρμπι. Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπήρξαν τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 45,44%. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό άνω του 15% που συγκέντρωσε το ΚΚΕ (Στρ. Κόρακας).
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗΣε μάχη ψήφο με ψήφο αναμένεται να εξελιχθεί στον δεύτερο γύρο η μονομαχία του «πράσινου» νομάρχη Ροδόπης, Α. Γιαννακίδη, με τον «γαλάζιο» νομάρχη Ξάνθης, Γ. Παυλίδη. Στον πρώτο γύρο μέχρι αργά το βράδυ προηγούνταν ο Α. Γιαννακίδης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ψήφος της μειονότητας έπαιξε κρίσιμο ρόλο, αφού, όπως φαίνεται, μοιράστηκε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΗ επικράτηση του «γαλάζιου» νομάρχη Κοζάνης, Γ. Δακή, ήταν αναμενόμενη, όμως ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαϊορδανίδης, διένυσε μια πραγματική κούρσα, στην οποία βοήθησε και η επίσκεψη-ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, που συσπείρωσε τις δυνάμεις του Κινήματος και έκλεισε το άνοιγμα της ψαλίδας. Αντίθετα από άλλες περιφέρειες, στη Δυτική Μακεδονία υπήρξε μικρή συμμετοχή, δεδομένου ότι προσήλθε στις κάλπες ένα ποσοστό λίγο πάνω από 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. «Κάναμε έναν δυνατό, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα, από σήμερα αρχίζουμε μαζί», δήλωσε ο Γ. Παπαϊορδανίδης.
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ«Ραντεβού» στον δεύτερο γύρο δίνουν στα Ιόνια Νησιά ο Σπ. Σπύρου που υποστηρίζεται από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Μπεριάτος. Η διαφορά των δύο υποψηφίων -με καταμετρημένα τα μισά εκλογικά τμήματα- ήταν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου αναμένεται να είναι αμφίρροπη. Το τελικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ Γ. Καλούδης, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος και κατέκτησε την τρίτη θέση. Το ποσοστό του προσέγγισε το 20% και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν την ερχόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι του. Ποσοστό κοντά στο 15% πήρε στις χθεσινές εκλογές ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Θ. Γουλής.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑΤις πολιτικές τους... διαφορές θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν την ερχόμενη Κυριακή οι δύο απερχόμενοι νομάρχες που αναμετρώνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και προέρχεται από την περιοχή της Βοιωτίας, και ο Αθανάσιος Χειμάρας, υποψήφιος της ΝΔ και πρώην νομάρχης Φθιώτιδας, θα διεκδικήσουν τα ηνία της Περιφέρειας σε μια αναμέτρηση-ντέρμπι, που τελικά έφτασε στον δεύτερο γύρο.
Δ. ΕΛΛΑΔΑ
«Φαβορί» ο Κατσιφάρας
Παρά τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα Απ. Κατσιφάρας, η προσπάθειά του για τη διεκδίκηση της περιφέρειας θα συνεχιστεί για ακόμη μία εβδομάδα. Αργά χθες το βράδυ ο κ. Κατσιφάρας διατηρούσε προβάδισμα που προσέγγιζε τις 17 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντίπαλού του κ. Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ. Από τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ θεωρείται βέβαιο ότι την επόμενη Κυριακή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βαφτεί «πράσινη», ενώ πρόκληση για το κυβερνών κόμμα θα αποτελέσει η προσέλκυση ψηφοφόρων από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία είναι πατρίδα του αντιπάλου του.
Πελοπόννησος
Τατούλης - Δράκος. Στο θρίλερ του β’ γύρου
Την πρώτη θέση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατελάμβανε -με καταμετρημένα τα μισά εκλογικά τμήματα- ο Πέτρος Τατούλης, που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Στον δεύτερο γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Δ. Δράκο, σε μία «αναμέτρηση» που παρουσιάζει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. Η χθεσινή βραδιά είχε χαρακτηριστικά εκλογικού «θρίλερ», λόγω της μικρής διαφοράς που έδειχναν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν πάνω από το 80% των ψήφων, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εντονες είναι οι διακυμάνσεις σε επίπεδο νομών, με την Αρκαδία να αποτελεί το ισχυρό «κάστρο» του Πέτρου Τατούλη, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 55%. Αντιθέτως, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία έχει προβάδισμα ο Δ. Δράκος. Σε επίπεδο περιφέρειας ακολουθούν οι Ν. Γόντικας (ΚΚΕ), Αθ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ), Λ. Μπούκλης (οικολόγοι), Π. Κάτσαρης, Γ. Τσόγκας (Δημοκρατική Αριστερά) και Θ. Σαμπαζιώτης.
Κρήτη
Στο όριο ο Αρναουτάκης
Νίκη από την πρώτη Κυριακή για την Περιφέρεια Κρήτης με υποψήφιο τον Σταύρο Αρναουτάκη ανέμεναν χθες τη νύχτα τα στελέχη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Στο «στρατόπεδο» της Ντόρας Μπακογιάννη υπήρχαν...πλατιά χαμόγελα που ο συνδυασμός του Δημήτρη Γιαννουλάκη «πέρασε» δεύτερος και υπερίσχυε του επίσημου συνδυασμού της ΝΔ με επικεφαλής τον Γιάννη Πλακιωτάκη.
Στο εκλογικό κέντρο του Σταύρου Αρναουτάκη υπήρχε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού για βέβαιη νίκη, καθώς το ποσοστό του συνδυασμού σε σύνολο Κρήτης είχε εμφανώς αυξητικές τάσεις. «Αισιοδοξούμε και είμαστε χαρούμενοι ότι θα έχουμε τελικά καθαρή νίκη ασφάλειας από την πρώτη Κυριακή. Τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται» δήλωναν στο «Eθνος» στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αισιόδοξοι ότι το ποσοστό του κ. Γιαννουλάκη θα ανέβαινε ακόμα περισσότερο έναντι του συνδυασμού της ΝΔ ήταν οι υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ν. Αιγαίο
Νικητής ο Μαχαιρίδης
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Αιγαίο η χθεσινή εκλογική διαδικασία.
Εως αργά χθες το βράδυ ο «πράσινος» υποψήφιος Ιωάννης Μαχαιρίδης έδινε μάχη για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Αρχικά από την επίτευξη του στόχου τον χώριζε ποσοστό μικρότερο της μισής μονάδας.
Η αγωνία για τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος άρχισε από νωρίς, καθώς τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του έδιναν «αυτοδυναμία», όμως λίγο αργότερα ανατράπηκαν, με το ποσοστό του να αγγίζει ακόμη και το 49,99% με καταμετρημένα σχεδόν τα μισά εκλογικά τμήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο απερχόμενος νομάρχης Δωδεκανήσου συγκέντρωνε ποσοστό κοντά στο όριο του 50% + 1 (49,75%).
Λ. Γαλανός, Γ. Πίκουλας, Χρ. Τελίδης, Στ. Μαλαγκονιάρης, Α. Καρίμαλη, Β. Ιγνατιάδης, Μ. Ριτζαλέου, Μ. Κοκολάκης
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες