ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/12/10

Συμβασιούχοι χωρίς αύριο

Η αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε δύο δόσεις χθες το μεσημέρι, σε συνδυασμό με τις αποδοκιμασίες συμβασιούχων της ΑΔΕΙ σε βάρος στελεχών της απερχόμενης δημοτικής αρχής απέδειξαν το πρωτοφανές αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται μία σειρά θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών.Κορυφαίο φυσικά ζήτημα εκτός από την οικονομική κατάσταση είναι και το θέμα με τους 150 συμβασιούχους της ΑΔΕΙ που από την 1η Ιανουαρίου μένουν ξεκρέμαστοι, αφού σύμφωνα με τη νέα δημοτική αρχή και την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Δήμου είναι αδύνατη η ανανέωση των συμβάσεών τους και η παραμονή τους στο δυναμικό του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων.Εκτός από το θέμα αυτό, μέσα από τη χθεσινή ημέρα αναδεικνύεται και ένα εσωτερικό πρόβλημα στους κόλπους της απερχόμενης δημοτικής αρχής, καθώς η αντιπολίτευση απουσίαζε μεν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση, για λόγους που εξήγησε ο Φ. Φίλιος έλαμψαν όμως δια της απουσίας τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι της απερχόμενης δημοτικής αρχής.Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προσήλθαν μόλις τέσσερις σύμβουλοι, που ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού
Συμβουλίου Β. Κοσμάς και οι Κ. Τσάγκας, Δ. Ζώης και Ν. Μακόπουλος, με τον τελευταίο να εκφράζει τη δυσφορία του προς τον κ. Κοσμά για την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κλίμα έξω από την αίθουσα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο με δεκάδες συμβασιούχους που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον να καταφέρονται κατά παντός υπευθύνου και από την οργή τους να μην εξαιρούνται ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι που πέρασαν το κατώφλι του Δημαρχείου, ούτε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Κρικώνης.Κομβικό σημείο της υπόθεσης είναι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση οι νομικές γνωμοδοτήσεις με την απερχόμενη και τη νέα δημοτική αρχή να δίνουν δύο διαφορετικές ερμηνείες, που καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για την τύχη των εργαζομένων.

Φ. Φίλιος: «Συμβάσεις μαϊμού»
Μία ώρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο νέος Δήμαρχος Φ. Φίλιος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε αρχικά ότι η παράταξη δεν προσέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο γιατί αυτό γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς.Παρουσίασε μάλιστα και την σχετική παράγραφο της νομοθεσίας που ξεκαθαρίζει ότι μέχρι την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής, δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται μόνο για έκτακτα ή απρόβλεπτα γεγονότα.Ακολούθησε η αναφορά του στο μείζον θέμα των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ, όπου υποστήριξε ότι οι συμβάσεις τους δεν είναι νόμιμες και πως η απερχόμενη δημοτική αρχή παγίδευσε δεκάδες ανθρώπους, μόνο και μόνο για να υφαρπάξει τις ψήφους τους.«Εμείς θα τηρήσουμε το νόμο στο ακέραιο. Ούτε θα χρεωθούμε προσωπικά τις παρανομίες, ούτε θα χρεώσουμε το δήμο. Η νομοθεσία είναι σαφής και αναφέρεται μόνο σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Αυτές όμως είναι συμβάσεις μαϊμού. Είναι ταρζανιές και εμείς ταρζανιές δεν ήρθαμε να υπηρετήσουμε. Ζητούμε πολιτική λύση από το υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον κόσμο στις θέσεις τους. Στις 3 Ιανουαρίου όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι στις θέσεις για τις οποίες έχουν προσληφθεί. Το αλαλούμ τέλος», σημείωσε αρχικά ο κ. Φίλιος για να απαντήσει στη συνέχεια σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.«Οι συμβάσεις έχουν λήξει εδώ και χρόνια και οι πληρωμές της μισθοδοσίας γινόταν με παράνομο τρόπο. Αν υπάρχουν και άλλες γνωμοδοτήσεις που λένε το αντίθετο να τις προσκομίσουν για να τις συμπεριλάβουμε και εμείς στο φάκελο. Είναι προφανές ότι θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες όπου εντοπιστούν. Δε γίνεται ο Γιαννιώτης να χρεώνεται για χρήματα που πήραν παρανόμως κάποιοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Γκόντα
Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή αφού επιτίθεται στη νέα δημοτική αρχή για την απουσία της από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δημοσιοποιεί τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΑΔΕΙ από τις 12 Μαϊου του 2009.Όπως υποστηρίζει σύμφωνα με αυτή και με βάση το Π.Δ 180 του 2004 η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν είναι απλά νόμιμη αλλά και υποχρεωτική.« Για μία ακόμη φορά η σημερινή δημοτική αρχή επιμένει στην άποψή της ότι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι απόλυτα νόμιμη. Η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Δήμου που ζητήθηκε από τη νέα δημοτική αρχή εκδόθηκε ερήμην της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης μέριμνας και περιβάλλοντος (πρώην ΑΔΕΙ) είναι εσφαλμένη και αγνοεί προϋπάρχουσα γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η ανάκληση αποφάσεων θεσμικών οργάνων γίνεται είτε με απόφαση του ίδιου οργάνου, είτε μέσω της δικαστικής οδού, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν εκείνοι που αμφισβητούν το κύρος των αποφάσεων, δηλαδή η νέα διοίκηση της επιχείρησης. Η δημοτική αρχή δίνει στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου και το σχετικό Π.Δ, στοιχεία που δεν αναζήτησαν όσοι σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν τους εργαζόμενους για την ικανοποίηση ρεβανσιστικών και άλλων επιδιώξεων επιδεικνύοντας πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία και μάλιστα μεσούσης της οικονομικής κρίσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ανταπάντηση
Ακολούθησε απάντηση από την νέα δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει:« Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, επέλεξε να κλείσει την θητεία της, με τον τρόπο που πολιτεύτηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με αλαζονεία και με πλήρη περιφρόνηση των θεσμών. Αν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θέλει πραγματικά να αναζητήσει ευθύνες για την ματαίωση της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στους δημοτικούς συμβούλους της δικής της παράταξης, οι οποίοι επέλεξαν να απουσιάζουν.Ο ισχυρισμός περί πλεονάσματος του Δήμου, δεν χρίζει κανενός σχολίου, καθώς διαψεύδεται από όλα τα στοιχεία των υπηρεσιών και από τα επίσημα στοιχεία για το ύψος του δανεισμού του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων.Η απερχόμενη δημοτική αρχή όφειλε τη νομική γνωμοδότηση που ανέσυρε ενάμισι χρόνο μετά την έκδοσή της και έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, να την καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.Όσο για τις κατηγορίες περί κοινωνικής αναλγησίας, μάλλον αφορούν την ίδια, η οποία εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο την αγωνία για εργασία και κράτησε υπό ομηρία δεκάδες συμβασιούχους μόνο και μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο τους.Τα γεγονότα δε που διαδραματίστηκαν εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου με προπηλακισμούς και ύβρεις εναντίον συμβούλων του κ. Γκόντα, φανερώνουν ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τους υπεύθυνους, όπως γνωρίζουν επίσης και ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την αποκατάστασή τους.Η νέα Δημοτική Αρχή είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται να ανεχθεί την συνέχιση καμιάς παρανομίας».

Έκρυθμη ατμόσφαιρα
Από νωρίς το πρωί δεκάδες συμβασιούχοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Δημαρχείο, περιμένοντας τη συζήτηση του θέματος που τους απασχολεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Με την αναβολή της συνεδρίασης εκφράστηκε η απογοήτευση για τη στάση των μελών του δημοτικού συμβουλίου και δόθηκε νέο ραντεβού για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων σήμερα το πρωί.Εκπροσωπώντας την επιτροπή εργαζομένων της ΑΔΕΙ ο Κ. Ρούκος απηύθυνε έκκληση στο Σύλλογο Εργαζομένων να πάψει να ασχολείται με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και να στηρίξει τον αγώνα τους.Ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σκοπούλης κάλεσε την απερχόμενη και τη νέα δημοτική αρχή να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων.Την άποψη, ότι οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και πως οι συμβασιούχοι μπορούν να μεταφερθούν στο Δήμο εξέφρασε ο Ν. Κρικώνης, που έγινε ωστόσο αποδέκτης έντονων επιθέσεων από εργαζόμενους και τον εκπρόσωπο της παράταξης «Ενότητα» Χρήστο Μεντή, για την προσωπική του στάση όλους τους προηγούμενους μήνες στο θέμα των συμβασιούχων.Τέλος, ο Ζώης Γαλατάς από τις «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» τόνισε ότι οι συμβασιούχοι μπορούν να περάσουν στο Δήμο σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις, όπως έχει γίνει σε άλλους Δήμους της χώρας.

Ανακοίνωση ΝΑΡ
Επίθεση στην απερχόμενη δημοτική αρχή εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΝΑΡ, κάνοντας λόγο για εμπόριο ελπίδας με στόχο τη δημιουργία προσωπικού στρατού.Επίσης, επιτίθεται στη νέα δημοτική αρχή από την οποία ζητά να πάρει την πολιτική απόφαση και να καλύψει τους εργαζόμενους.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες