ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

8/1/11

Μυστήριο η συνάντηση - συνομιλία

της Δήμητρας Κατσιμέντε- Λαμπροπούλου

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνομιλίες του Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις «αβροφροσύνης» των δύο πρωθυπουργών, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά αν έγιναν κάποιες συμφωνίες και ποιες είναι αυτές. Η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες, ενώ για 1,5 ώρα οι κ.κ. Ερντογάν και Παπανδρέου συζήτησαν χωρίς την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, γεγονός που καταδεικνύει και τη σπουδαιότητα των θεμάτων που εξετάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Η ατζέντα των συνομιλιών περιελάμβανε το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με έμφαση στο θέμα των διερευνητικών επαφών και της υφαλοκρηπίδας, των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, της λαθρομετανάστευσης αλλά και του Κυπριακού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε προς τον Τούρκο ομόλογό του το πρόβλημα των υπερπτήσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο αλλά και την κλιμάκωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθά στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο πλευρών. Παράλληλα, θετική φαίνεται να υπήρξε η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για κατασκευή «φράχτη» στον Έβρο προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της λαθρομετανάστευσης, καθώς η Άγκυρα εκφράζει τη βούλησή της να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, έγινε μια προεπισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στην Αθήνα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο προετοιμασίας της δεύτερης σύσκεψης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδος - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Αγκυρα. Μιλώντας στη συνάντηση των Τούρκων πρεσβευτών στο Ερζερούμ ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Στο ερώτημα ειρήνη ή σύγκρουση, εμείς επιλέγουμε ειρήνη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «η ειρήνη έχει και τις δυσκολίες της». Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά, από βήματος, του Γ. Παπανδρέου στις παραβιάσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αγαθονήσι την παραμονή σχεδόν της επισκέψεώς του στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του θέματος της υφαλοκρηπίδας, αφήνοντας όμως και ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, εάν δεν βρεθεί εποικοδομητική λύση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Επισημαίνοντας ότι «κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πιστεύει στον Ταγίπ Ερντογάν» τον οποίο και χαρακτήρισε «έγκυρο συνομιλητή» και καταδίκασε τη λογική της «απειλής πολέμου» από την Τουρκία σημειώνοντας ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή και ειδικότερα σε μια Τουρκία που υποστηρίζει ότι θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της. Για το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η επίλυσή του συνδέεται άμεσα με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε.


Αντιδράσεις πυροδότησε η μαραθώνια συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του στο Ερζερούμ

Ν.Δ: «Στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει την ελληνική Βουλή, αφού δεν το έπραξε ως όφειλε, πριν τη μετάβασή του στο Ερζερούμ.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και η αποδυναμωμένη διπλωματικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, απαιτούν λεπτούς και προσεχτικούς διπλωματικούς χειρισμούς και δεν συγχωρείται η πρόχειρη και αφελής διπλωματία εντυπώσεων και διεθνών δημοσίων σχέσεων που, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, τη μειώνει και την εκθέτει σε κινδύνους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
ΚΚΕ: «Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχίες. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες» δήλωσε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα.
ΛΑΟΣ: «Αυτά που συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική είναι αδιανόητα» δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι «πηγαίνουμε στο Ερζερούμ ως τα “κολλητήρια” του Καραγκιόζη. Εάν χάσουμε και αυτή την τελευταία ευκαιρία, χαθήκαμε».
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι μακρές κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν δημιουργούν κλίμα μυστικής διπλωματίας και υπενθύμισε ότι «πέραν της επιστροφής ενός ακινήτου του Πατριαρχείου, που η ίδια η τουρκική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι επεστράφη λόγω των ευρωπαϊκών δικαστικών αποφάσεων, τίποτα δεν άλλαξε στη στάση της Τουρκίας».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες