«Pax Οttomana» οραματίζεται για τα Βαλκάνια ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ομιλία την οποία εκφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε διεθνές συνέδριο στο Σαράγεβο με θέμα «Η οθωμανική κληρονομιά και οι μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια».
« Πρότυπο συνεργασίας σε όλους τους τομείς υπήρξαν τα Βαλκάνια κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας » ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην ομιλία του. Και προχώρησε στην περιγραφή της δικής του νεοοθωμανικής «χάρτας», λέγοντας:......... « Επιθυμούμε μια νέα Βαλκανική, που θα θεμελιώνεται στις πολιτικές αξίες, στην οικονομική αλληλεξάρτηση,στη συνεργασία και στην πολιτιστική αρμονία.Ολα αυτά εξασφαλίζονταν στα οθωμανικά Βαλκάνια ».
Ο τούρκος υπουργός δεν έκρυψε τον μεγαλοϊδεατισμό και τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκυρας πίσω από θεωρητικές διατυπώσεις. « Εμείς θα αναβιώσουμε την εποχή αυτή, τα οθωμανικά Βαλκάνια ήταν μια επιτυχημένη ιστορία και τώρα πρέπει να αναγεννηθούν. Θα κάνουμε τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, μαζί με την Τουρκία,επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αυτός είναι ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής στο μέλλον και θα τον πετύχουμε » τόνισε.
Σέρβοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία κλιμακώνει τη διπλωματική δραστηριότητά της στην περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τη χθεσινή επίσκεψη του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Βελιγράδι. Ο πρόεδρος Γκιουλ συναντήθηκε με τον σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς με τον οποίον εξέτασε τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την υλοποίηση έργων στη Σερβία, όπως ο Πανευρωπαϊκός Οδικός Αξονας 10 (Corridor 10), τμήμα του οποίου θα διέρχεται από εκεί. Ο σέρβος ομόλογός του σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί. Υπογράμμισε δε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Βελιγραδίου- Αγκυρας. «Πρέπει να υπάρχει συνεργασία στον δρόμο των δύο κρατών μας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» κατέληξε ο κ. Γκιουλ.
Σχετικά με την πρόσφατη σύναψη διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, ο κ. Νταβούτογλου έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι « η κατοχή αζερικών εδαφών είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Τουρκίας ». Προφανώς αναφερόταν στο χρόνιο πρόβλημα του αρμενικού θυλάκου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
ΠΗΓΗ: ventetta
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου