ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/6/10

Eλλάδα: Σε 4 περίπου δισ ευρώ ετησίως, ανέρχονται οι επενδύσεις των "Επιχειρηματικών Αγγέλων" - Ποιοί είναι, ποιούς χρηματοδοτούν



Κάθε χρόνο, επενδύουν στην Ευρώπη πάνω από 4 δισ. ευρώ και τα κεφάλαιά τους πηγαίνουν ακριβώς στους επιχειρηματίες που τα χρειάζονται: ανθρώπους με «δυνατές», καινοτόμες ιδέες και αντίστοιχα διοικητικά χαρακτηριστικά, που όμως βρίσκουν κλειστά τα «ταμεία» των τραπεζών ή των venture capitals, είτε λόγω του υψηλού ρίσκου της επένδυσής τους είτε λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού της.
    Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τις δυνατότητες που προσφέρουν, καθώς εκτός από κεφάλαια, δίνουν και επιχειρηματική καθοδήγηση ("mentoring"). Στην Ελλάδα, όμως, δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα φτερά τους, αφού μία ή δύο σχετικές πρωτοβουλίες βρίσκονται προς το παρόν στα «σπάργανα», σε διερευνητικό στάδιο.
    Ο λόγος για τους επιχειρηματικούς αγγέλους ("business angels"), που μόνο το 2008 επένδυσαν κεφάλαια σε περίπου 1.000 νέες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με μέσο ύψος επένδυσης τα 200.000 ευρώ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κλερ Μινχ (Claire Munch), διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Αγγέλων και Κεφαλαίων Σποράς (EBAN). Ο Σύνδεσμος έχει ως μέλη 100 οργανισμούς και εκπροσωπεί 300 δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων από 28 χώρες.
   
    Η κρίση δραστηριοποίησε τους αγγέλους
    Η ίδια πρόσθεσε ότι το 2009-2010 σημειώθηκε μικρή αύξηση στις επενδύσεις των αγγέλων, καθώς οι «παραδοσιακοί» επενδυτές, που τοποθετούσαν κεφάλαια σε νέες επιχειρήσεις τρίτων, πάγωσαν τις κινήσεις τους για ένα διάστημα ή επενδύουν σε πιο «ώριμες» εταιρίες, μέχρι να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα μεγέθη τους.
    Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι νέοι προσέφυγαν στους επιχειρηματικούς αγγέλους, που είναι πιο ευέλικτοι και έχουν άμεσα αντανακλαστικά στις αντιδράσεις τους, καθώς σε αντίθεση με τα venture capitals, οι business angels δεν επενδύουν χρήματα τρίτων, αλλά δικά τους κεφάλαια (και άρα η απόδοση των επενδύσεων τούς ενδιαφέρει πιο άμεσα).
   
    Και η Skype είχε τον άγγελό της
    Οι «άγγελοι», βέβαια, δεν προσφέρουν την εύνοιά τους στον οποιοδήποτε: πρέπει να πιστεύουν στις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουν, γιατί δεν παύουν να έχουν ως στόχο το κέρδος. Και φαίνεται ότι πράττουν σωστά. Μεταξύ των επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν από business angels στα πρώτα τους βήματα περιλαμβάνονται οι: Google, Skype, DELL, Yahoo, Bodyshop και Yooks.
    Σύμφωνα με την κα Μινχ, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES), στην Ελλάδα πιθανότατα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πλούτο, που θα μπορούσαν να επενδύσουν σε start-up επιχειρήσεις, αλλά ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν ...ούτε οι ίδιοι, ούτε οι άνθρωποι που θα επιθυμούσαν μια τέτοια χρηματοδότηση.
    «Αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα, είναι να αναπτυχθεί η σχετική κουλτούρα, να εξοικειωθεί ο κόσμος με την ιδέα του επιχειρηματικού αγγέλου», διευκρίνισε η κα Μινχ. Μέχρι, όμως, να γίνει αυτό, μπορούν οι Έλληνες επιχειρηματίες να προσφεύγουν σε business angels του εξωτερικού; Η απάντηση είναι αρνητική.
    «Αφενός, οι επιχειρηματικοί άγγελοι προτιμούν να επενδύουν στην περιοχή που εδρεύουν οι ίδιοι. Αφετέρου, ας το δούμε καθαρά πρακτικά: αν ένας Ελληνας με μια καλή ιδέα, πάει σε έναν επιχειρηματικό άγγελο στην Ιταλία και του ζητήσει χρηματοδότηση, το πρώτο που θα τον ρωτήσουν είναι γιατί δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κεφάλαια μέσα στην ίδια του τη χώρα», ξεκαθάρισε η διευθύνουσα σύμβουλος της EBAN.
   
    Οι business angels στην Τουρκία
    Τί γίνεται, όμως, στις χώρες της γεωγραφικής γειτονιάς της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η Τουρκία; «Στην Τουρκία ξεκίνησαν πρόσφατα. Το πρώτο δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια, από ένα πανεπιστήμιο και ένα επιστημονικό πάρκο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύνδεση ανάμεσα στην έρευνα και τη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν ήδη 4-5 δίκτυα», γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μινχ.
    Συνολικά στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται περίπου 75.000 επιχειρηματικοί άγγελοι, είτε μέσα σε δίκτυα είτε αυτόνομα. Τα δίκτυά τους ανέρχονται σε 334, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2010 και 2013, ενώ επενδύουν (με βάση τα στοιχεία μόνο από τα δίκτυα) πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως.
    Σε ποιες επιχειρήσεις επενδύουν
    Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο της YES, η κα Μινχ επεσήμανε ότι oι άγγελοι επενδύουν ποσά από 25.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ, σε ανθρώπους σε πρώιμο στάδιο επιχειρηματικής δράσης, με πραγματικά καλές ιδέες και ισχυρή ομάδα μάνατζμεντ, στέρεο επιχειρησιακό σχέδιο, κατοχυρωμένη πνευματική ιδιοκτησία των προϊόντων/υπηρεσιών τους, αποδεδειγμένες προοπτικές αγοράς και καλή "στρατηγική εξόδου".
    Συμμετέχουν είτε ως ενεργητικοί επενδυτές (κατέχοντας και θέση στο διοικητικό συμβούλιο) είτε ως παθητικοί, ενώ δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε επιχειρήσεις π.χ., εστιατορίων ή life-style.
    Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 24% των κεφαλαίων τους επενδύεται στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ ακολουθούν: λογισμικό και πολυμέσα (18%), ενέργεια και περιβαλλοντικές τεχνολογίες (11%), λιανική και υπηρεσίες (10%), υπηρεσίες/προϊόντα υγείας (9%), μεταποίηση (9%) και βιοτεχνολογία (5%), ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν άλλοι κλάδοι.

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες