ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/7/10

ΕΒΕΑ: Τα φορολογικά μέτρα θα οδηγήσουν σε μετανάστευση ή λουκέτο τις ελληνικές επιχειρήσεις


του Χρ. Κολώνα

Κύμα μεταναστεύσεων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό καθώς και λουκέτων, λόγω της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής, προμηνύουν τα αποτελέσματα έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Την έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και σύμφωνα με τα στοιχεία της σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις, περισσότερες από οκτώ στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου, ενώ δύο στις 10
εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Μία στις δύο εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και τερματισμού της λειτουργίας της αν μέσα στον επόμενο χρόνο δε βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις. Η έρευνα διεξήχθη από το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ τον Ιούνιο μέσω της σελίδας του στο διαδίκτυο www.acci.gr. Στην έρευνα που έγινε με τη μορφή ερωτηματολογίου απήντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ατομικές Επιχειρήσεις).

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε δηλώσεις του τονίζει: «Τον Απρίλιο του 2010, πριν από την υπογραφή του μνημονίου με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση ψήφισε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται σημαντικά η άμεση φορολογία για τις επιχειρήσεις. Φορολογώντας με συντελεστή 25% τα μη διανεμόμενα κέρδη και με 10% τα διανεμόμενα, αλλά και με την επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έκτακτης εισφοράς της τάξης από 4%-10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με την υψηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται 4 φορές περισσότερες από μια σειρά γειτονικές χώρες.

Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από την επιλογή της κυβέρνησης να παγώσει τις επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, ακόμα και σε αυτές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ισχύον σήμερα φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, ρίχνει ουσιαστικά την ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οδηγεί στην εξόντωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, ακριβώς τη στιγμή όπου η χώρα μας έχει ανάγκη από πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να εξέλθει από την ύφεση και να ανταπεξέλθει στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.»
απο ΗΜΕΡΙΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες