ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

14/7/10

Διάβημα προς Τουρκία για το Πίρι Ρέις

Οριακά εκτός του FIR Αθηνών, στο ανατολικό όριο με το FIR Λευκωσίας κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το σκάφος θα πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Καστελορίζου που περιλαμβάνει και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το βράδυ της Τρίτης, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προχώρησε σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Θα ακολουθήσει και επίδοση ρηματικής διακοίνωσης.

«Προστατεύουμε χωρίς καμία έκπτωση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν το Πίρι Ρέις δεν έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τόνισε πάντως ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν με σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Ανδέα Παπανδρέου το 1976 με τη διάσημη πια φράση «Βυθίσατε το Χόρα», ο κ. Βενιζέλος υπογράμισε ότι «ως θεματοφύλακας της μνήμης και της εμπειρίας του Ανδρέα Παπανδρέου ξέρω ότι δεν πρέπει να πούμε το 2010 "mea culpa". Δεν θα πούμε. Αυτή την παρακαταθηκη μας αφήσε ο Ανδρέας, πρέπει να παρακολουθουμε την ιστορία για να μην επαναλαμβάνουμε τα αρνητικά της σημεία. Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί, ούτε παραιτείται, ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα».

Σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Άγκυρας, το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική επιχειρηματολογία είναι διαμετρικά αντίθετη, αφού το Καστελόριζο, ακροτελεύτιο όριο της ελληνικής επικρατείας, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και άρα η Αθήνα δεν μπορεί να επιτρέψει στην Τουρκία τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Περίπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης το Πίρι Ρέις έπλεε σε απόσταση περίπου 50 μιλίων από τις τουρκικές ακτές εκτός των ορίων του FIR Αθηνών στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων (δηλαδή το FIR ) της Λευκωσίας.

Το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούν διακριτικά την πορεία και τις εργασίες που ενδέχεται να ξεκινήσουν από το πλήρωμα του σκάφους που τυπικώς ανήκει στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης ελέγχεται όμως ουσιαστικά από την τουρκική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα ενεργήσει ανάλογα με τις εξελίξεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν σεισμολογικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε με βάση τις εξελίξεις», πρόσθεσε και είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου στο Καζακστάν.

Αναφερόμενος στην πρόθεση των Τούρκων να κάνουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο ο κ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο για «αντίφαση λόγων και πράξεων και για ενέργειες που έρχονται σε αντίφαση με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο κυβερνήσεων για συνεργασία». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η πρακτική της Τουρκίας θα έχει συνέπειες τόσο στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων όσο και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τον σχεδιασμό για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών». Η νέα συνάντηση μεταξύ του έλληνα διαπραγματευτή κ. Παύλου Αποστολίδη και του τούρκου ομολόγου του προγραμματίζεται για την επόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου στην Τουρκία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες