ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

21/7/10

Στο Αιγαίο και το «Τσεσμέ»

 της Ιωάννας Ηλιάδη

 «Ψυχολογικές ναυτικές επιχειρήσεις» διεξάγει η Αγκυρα στο Αιγαίο, καθώς στις έρευνες που διεξάγει από το περασμένο Σαββατοκύριακο το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» νότια από το Καστελόριζο πρόσθεσε χθες και το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο εμφανίστηκε για έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Σαμοθράκης και θρακικών ακτών.

Το «Τσεσμέ» έκανε την εμφάνισή του χαράματα, συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, και άρχισε να κάνει ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα. Αυτό βέβαια δεν είναι ασύμβατο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αλλά η μέρα που επιλέχθηκε, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, καθώς και ο συνδυασμός των ερευνών μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από το έτερο πλοίο «Πίρι Ρέις» συνηγορούν στο γεγονός ότι η έξοδος ήταν καθαρά για «ψυχολογικές επιχειρήσεις» και προκειμένου να ασκήσει πίεση η Αγκυρα για την παγίωση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Το ερευνητικό «Τσεσμέ» συνοδευόταν από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο αργά το μεσημέρι αποχώρησε. Από ελληνικής πλευράς στάλθηκε πλοίο ανοιχτής θάλασσας του Λιμενικού Σώματος, για να παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού.
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και νότια, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου εκτελεί έρευνες το «Πίρι Ρέις». Το πλοίο παρακολουθείται από ακταιωρό του Λιμενικού.
Εν τω μεταξύ, άρχισε πάλι ο κύκλος των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Χθες στις 17:51 το απόγευμα τέσσερα τουρκικά F-16, από σχηματισμό 8 αεροσκαφών που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος στο Αγαθονήσι σε ύψος 9.600 ποδών.
Ο σχηματισμός των 8 αεροσκαφών μπήκε στο FIR Αθηνών στις 17:32 βόρεια της Σάμου και βγήκε στις 17:52 νότια της Σάμου.
Συνολικά, χθες 16 τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα μισά από τα οποία ήταν οπλισμένα.
Ολα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Τέσσερα ζευγάρια ελληνικών μαχητικών αναχαίτισαν τα τουρκικά.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες