ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

21/7/10

Βαφτίζουν τη δουλεία «πρακτική άσκηση»

 του Γεράσιμου Χολέβα

Ουκρανοί φοιτητές ξεκινούν απ' την πατρίδα τους για να δουλέψουν λίγους μήνες σε ξενοδοχεία της Κρήτης, με μεροκάματο 16 ευρώ, πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση! Αν η επιχείρηση κρίνει ότι ο εργαζόμενος δε συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους «κανόνες» της τον απολύει, χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται για κάποιο επιχειρηματικό «κόλπο», αλλά για «νόμιμη» απασχόληση με την ταμπέλα της «πρακτικής άσκησης»! Ολα γίνονται «κανονικά», το ΤΕΙ Σερρών έχει υπογράψει συμβάσεις με ουκρανικά πανεπιστήμια, δίνει βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης στους Ουκρανούς φοιτητές και τους «προσφέρει» σε μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης! Με λίγα λόγια, ένα ΤΕΙ έχει γίνει κανονικός μεσάζοντας επιχειρηματιών.
Η άγρια εκμετάλλευση με το πρόσχημα της πρακτικής
άσκησης δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός. Η πρακτική άσκηση, εδώ και χρόνια, είναι πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια ιδρύματα μετατρέπονται σε πλασιέ σπουδαστών. Χαρακτηριστικό το παλιότερο παράδειγμα του Τμήματος Τεχνολόγων Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και του Γραφείου Διασύνδεσης του Ιδρύματος που διαφήμιζε: «Πρακτική Ασκηση φοιτητών. "Γενική πρόβα" πριν την ένταξη στην παραγωγή, αλλά και φθηνή λύση για τις επιχειρήσεις»! Αυτή η «φθηνή λύση» είναι οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που αναγκάζονται να κάνουν πρακτική άσκηση για 160 και 80 ευρώ το μήνα, ενώ παράλληλα δουλεύουν για να μπορούν να επιβιώσουν.
Ολα τα παραπάνω για την κυβέρνηση και την ΕΕ πρέπει να γενικευτούν πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά. Η «δράση» του ΤΕΙ Σερρών είναι παραδειγματική, σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη κινητικότητα στην εκπαίδευση. Στο κείμενο της ΕΕ για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», με το χαρακτηριστικό τίτλο «Νεολαία σε κίνηση», αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένας πανευρωπαϊκός παράδεισος για τις επιχειρήσεις, με εργαλεία τους φοιτητές και τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση. Η «ανάγκη» προώθησης της «κινητικότητας» στην εκπαίδευση είναι ένας απ' τους βασικούς στόχους που επαναλαμβάνεται συνεχώς, τα τελευταία χρόνια, από τους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ και φυσικά από το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας.
Φοιτητές και σπουδαστές, αλλά πρώτ' απ' όλα η εργατική τάξη, δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, κοιτώντας, απλά, την κυβέρνηση να διαμορφώνει ένα εφιαλτικό μέλλον. Η «κινητικότητα» για πρακτική άσκηση, σε επιχειρήσεις της χώρας και του εξωτερικού, δεν είναι τίποτα άλλο από ένας προθάλαμος για την «ευελιξία» στην εργασία. Στην «Πράσινη Βίβλο» της ΕΕ για την κινητικότητα διατυπώνεται σαφώς: «Οι Ευρωπαίοι που μετακινούνται ως σπουδαστές είναι πιθανότερο να μετακινούνται και ως εργαζόμενοι αργότερα στη ζωή τους». Θέλουν, από νωρίς, να μάθουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές ότι πρέπει να ζητιανεύουν σε όλη την Ευρώπη πρακτική άσκηση, να υπογράφουν συμβάσεις πείνας, ώστε αύριο να φαίνεται «λογική» η αναζήτηση εργασίας, με τους χειρότερους όρους, σε όποια πόλη ή χώρα βρουν δουλειά.
Το «λογικό» για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές είναι το «παράλογο» για τους εργαζόμενους. Αυτοί ψάχνουν τρόπους για να οξύνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, θέλουν, κυριολεκτικά, σύγχρονους δούλους και προσπαθούν να μας πείσουν ότι η δουλειά είναι μια ευκαιρία. Η δουλειά, όμως, είναι δικαίωμα και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Τίποτα δεν τους χαρίζεται από εκείνους που θησαυρίζουν απ' τη ζωή τους. Η δουλειά χωρίς δικαιώματα, είτε βαφτίζεται «μαθητεία» είτε «πρακτική άσκηση», είναι δουλεία.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες