του Μιχάλη Ιγνατίου
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τις ποινές και την εφαρμογή του νόμου για τους μεγάλους και συστηματικούς φοροφυγάδες, αλλά και για όσους αποδεδειγμένα ευθύνονται για την κάκιστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (πολιτικοί και αξιωματούχοι υπουργείων) επισημαίνουν υψηλά ιστάμενοι παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στο μείζον θέμα της τιμωρίας όσων ευθύνονται για την οικονομική κρίση.
Ενας εκ των παραγόντων δήλωσε στο
«Εθνος της Κυριακής» ότι «πρέπει να ανοίξουν τα κελιά των φυλακών» και να ισχύσει εδώ και τώρα χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση «ό,τι ισχύει στις αναπτυγμένες χώρες για τα οικονομικά εγκλήματα».
Το αντίδοτο
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ φέρονται από τις πηγές μας να πιστεύουν ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει σημαντικότατα την ελληνική οικονομία, ενώ η καταδίκη όσων ευθύνονται για την κρίση θα ικανοποιούσε στον ύψιστο βαθμό τον ελληνικό λαό που καλείται να κάνει τις θυσίες χωρίς να ευθύνεται.
Οι πηγές του «Εθνους της Κυριακής» δήλωσαν ότι το Ταμείο θα επιμείνει στην ανάγκη της τιμωρίας και των φοροφυγάδων, αλλά και όλων των υπολοίπων που γονάτισαν την ελληνική οικονομία.
Η τελευταία αναφορά καλύπτει πολιτικούς και πρώην αξιωματούχους υπουργείων. Το ΔΝΤ έχει το δικαίωμα με βάση τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να απαιτεί στο πλαίσιο της κάθαρσης και της διαφάνειας την αυστηρότατη τήρηση και εφαρμογή των νόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι λόγοι που προκάλεσαν την κατάρρευσή της θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στην αμερικανική Γερουσία με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.
Η έκθεση
Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε την Παρασκευή η ενδιάμεση έκθεση (interim report) σε στελέχη του ΔΝΤ. Η έκθεση ετοιμάστηκε μετά την επιστροφή στην Ουάσιγκτον της ομάδας του κ. Πολ Τόμσεν που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα. Παρόμοια έκθεση κατατέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο και η ΕΚΤ υπογραμμίζουν τα θετικά σημεία της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα τη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση. Επίσης σημειώνεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 38,9% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Στην έκθεση τονίζεται ως γενικό συμπέρασμα ότι τα 4 πακέτα των φορολογικών μέτρων που εισήγαγε η κυβέρνηση «αποτελούν μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση».
Επισημαίνεται ότι εάν τα μέτρα υλοποιηθούν όπως προβλέπει το Μνημόνιο, «τότε θα αλλάξει ριζικά η ελληνική οικονομία και θα αποκτήσει την αναμενόμενη ανταγωνιστικότητά της».
Νέο πακέτο μέτρων από Ρεν
Με εναλλακτικό πακέτο έκτακτων μέτρων για τη διόρθωση τυχόν αποκλίσεων στον προϋπολογισμό ανά χείρας έρχεται στην Αθήνα στο τέλος Ιουλίου ο αρμόδιος για τα οικονομικά Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. Σκοπός της επίσκεψης του Κοινοτικού επιτρόπου είναι να ελέγξει την πρόοδο στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο και να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση το ακριβές περιεχόμενο και την έκταση των πρόσθετων μέτρων που θα χρειαστεί να ληφθούν για να καλυφθεί η διαφαινόμενη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Βρυξέλλες, η απόκλιση στο δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ λόγω της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα, αλλά και των δαπανών και γι' αυτό οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν επεξεργασθεί νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες περικοπές ή και ολοσχερή κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων και αδείας, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και τα τσιγάρα, μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ κ.ά. K.A.
ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ
«Δεν χωράνε συμβιβασμοί»
Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται ότι επηρεάστηκε μεν από την πρόσφατη υποβάθμιση της Moody’s, αλλά δεν κινδυνεύει με δεδομένο ότι στηρίζουν τη ρευστότητα των τραπεζώνη η ΕΚΤ και η ελληνική κυβέρνηση ? η τελευταία με το πακέτο εγγυήσεων που παρέχει σ’ αυτές. Τα μέλη της ομάδας του κ. Τόμσεν πιστεύουν ότι η σύσταση του Finance Stability Fund θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή σχέση των τραπεζών η οποία διανύει περιόδο μικρής κάμψης σε σχέση με το 2009, αλλά παρ’ όλα αυτά διατηρείται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους διεθνείς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.
Στο ΔΝΤ «βλέπουν» μερικούς κινδύνους (risks) οι οποίοι πρέπει να αποκλειστούν προκαταβολικά και στο θέμα αυτό «δεν χωράνε συμβιβασμοί» όπως δηλώθηκε στο «Εθνος της Κυριακής».
Τα... risks
Αυτοί οι κίνδυνοι αφορούν τον έλεγχο των δαπανών του υγειονομικού συστήματος, της κοινωνικής ασφάλισης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό, αναφέρεται ότι επιβαρύνθηκε από την αύξηση των έμμεσων φόρων αλλά και από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την πτώση του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων. Πάντως στο Ταμείο πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να απορροφηθούν εάν λειτουργούσε η αγορά περισσότερο ανταγωνιστικά και δεν υπήρχαν ολιγοπωλιακές πρακτικές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ταμείο αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας ώστε η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης να είναι μικρότερη από τις προβλέψεις (η μείωση είναι -2,5% σε σχέση με την πρόβλεψη που ήταν -4%).
απο ΗΜΕΡΙΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου