ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/7/10

Νέα μέτρα λιτότητας ετοιμάζουν Βρετανία και Γερμανία

του Γιώργου Κανελλόπουλου

ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ λιτότητας που πλήττουν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους ετοιμάζουν Βρετανία και Γερμανία. Στη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Οζμπορν ζήτησε από το επιτελείο του να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 40% οι δαπάνες στον δημόσιο τομέα. Ο ομόλογός του στη Γερμανία Β. Σόιμπλε πρότεινε περικοπές 137 δισ. ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό έως το 2014, από τις οποίες θα πληγούν περισσότερο οι ένοπλες δυνάμεις.

Το μεγάλο ψαλίδισμα των δαπανών γίνεται ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ ζητά ξανά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματα δίνοντας ταυτόχρονα ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, η οποία- όπως λέει- έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση από όσο νομίζουν οι αγορές.

Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Οζμπορν με επιστολή του προς τα υπουργεία ζήτησε να εκπονηθεί πρόγραμμα περικοπών από 25% έως 40% στον δημόσιο τομέα, γεγονός που θεωρείται προάγγελος μεγάλων αλλαγών ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι μικρότερες περικοπές (10% και 20% αντίστοιχα) αναμένεται να πραγματοποιηθούν στους τομείς της υγείας και της άμυνας.

Θέλει να δώσει το παράδειγμα
Μείωση του ελλείμματος κατά 40% τα επόμενα πέντε χρόνια επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περικοπές 137 δισ. ευρώ κυρίως στον δημόσιο τομέα. Στόχος είναι έως το 2014 να υποχωρήσει το έλλειμμα στα 218 δισ. ευρώ, από 355 δισ. ευρώ σήμερα. Η Γερμανία θέλει να δώσει το παράδειγμα στα άλλα μέλη της ευρωζώνης να μειώσουν τα μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και απειλεί να με κυρώσεις τις χώρες που θα ξεπερνούν το όριο του ελλείμματος που προβλέπεται από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας (3%). Παράλληλα ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Μπαρνιέ υποσχέθηκε αυστηρότερη εποπτεία στις αγορές και ιδιαίτερα στα παράγωγα, τα προϊόντα ασφάλισης κρατικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας (CDS) και τις λεγόμενες γυμνές ανοιχτές πωλήσεις.

Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς πραγματοποιούνται σε μια χρονική περίοδο που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα μόνο χώρες της ευρωζώνης αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άναψε πράσινο φως για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου 910 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία μόνο αφού η χώρα αύξησε τον ΦΠΑ από 19% σε 24%. Προηγουμένως είχε αποφασιστεί να μειωθούν 15% οι συντάξεις, κάτι που όμως έκρινε αντισυνταγματικό το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η Ουκρανία εξάλλου έκανε νέα συμφωνία για τη χορήγηση δανείου 15 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. 

απο ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες