ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

22/7/10

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: «ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

«Η Τουρκία έχει βεβηλώσει τον ιερό μας χώρο και δεν έχει δικαίωμα να στερεί το ναό-σύμβολο της Χριστιανοσύνης από τους πιστούς»

Από τον Μάκη Βραχιολίδη

Δύο μήνες απέμειναν για να υλοποιήσει ο Κρίς Σπύρου, την δημόσια δήλωσή του ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με αντιπροσωπεία 250-300 ατόμων, για να προσευχηθεί και να πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά. Στην Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης, που για 557 χρόνια έχει βεβηλωθεί από τους Τούρκους, άλλοτε ως τζαμί και άλλοτε ως λαϊκό μουσείο!!!

Ο επί 14 χρόνια βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Νιου Χαμσάϊρ, σημερινός Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αλλά και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγιά Σοφιάς, αψηφά τους υπαρκτούς κινδύνους που εκπορεύονται από το βαθύ τουρκικό κράτος για να προβοκάρουν την πρωτοβουλία του και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση: «Είπαμε ότι θα πάμε στην Αγιά Σοφιά και θα πάμε. Δεν έχουν το δικαίωμα από την νομοθεσία να καθορίζουν την χρήση ιερών μας χώρων».

Επαναλαμβάνει με στόμφο ότι η «Τουρκία έχει βεβηλώσει τον ιερό
χώρο της Αγιά Σοφιάς» και κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, καταδικάζει την πρακτική της Κυβέρνησης της Τουρκίας να προσδιορίζει ιερείς και ιεράρχες. «Δεν μπορεί να διορίζει Πατριάρχες. Οι κανόνες της Εκκλησίας λένε ότι δεσπότης, ιερέας, διορισμένος από πολιτική ηγεσία είναι ανύπαρκτος θρησκευτικά. Επομένως εκκλησία, την οποία προσδιορίζει ο νομάρχης, ο Υπουργός Πολιτισμού ή ο Πρωθυπουργός της χώρας, είναι ανύπαρκτη», τονίζει με νόημα ο κ. Σπύρου, αφήνοντας υπαινιγμούς τόσο για την στάση του σημερινού Πατριάρχη όσο και για την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων. «Αυτά ίσχυαν επί Σουλτάνου στα 1800. Κι εμείς πρέπει να καθόμαστε σαν ραγιάδες; Ραγιάδες με το ζόρι ζήσαν οι πρόγονοί μας. Εμείς πρέπει να ζήσουμε ραγιάδες εθελοντικά;», λέει ο κ. Σπύρου προς τους αρμόδιους της από ‘δω πλευράς.

Σημαντικές είναι επίσης οι αναφορές του Ελληνοαμερικανού πολιτικού για το Σκοπιανό, τις προοπτικές επίλυσής του, καθώς και για την κρίση που έχει ενσκύψει στην χώρα μας. Κύριε Σπύρου, ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγιά Σοφιάς, πήρατε την απόφαση να πραγματοποιήσετε Θεία Λειτουργία στις 17 Σεπτεμβρίου, στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, στην Πόλη. Η πράξη σας είναι ομολογουμένως γενναία. Μήπως όμως θεωρηθεί προκλητική από ορισμένους κύκλους του βαθέως τουρκικού κράτους; Δεν φοβάστε αντιδράσεις ή προβοκάτσια;

Η παγκόσμια ενορία της Αγιά Σοφιάς διεκδικεί το φυσικό, το λογικό και το πρακτικό, την επαναφορά δηλαδή της Αγίας Σοφίας σε Ορθόδοξο Χριστιανικό Ναό, έτσι όπως καθαγιάστηκε, έτσι όπως χτίστηκε και έτσι όπως έπρεπε να λειτουργεί και όπως λειτουργούσε για 1000 χρόνια, ως Χριστιανικός Ναός. Η Αγιά Σοφιά δεν βαρέθηκε να είναι εκκλησία και ξαφνικά απαίτησε από πολιτικούς να την μετατρέψουν σε τζαμί και μετά βαρέθηκε να είναι τζαμί και ζήτησε από τους πολιτικούς της τότε εποχής, να την μετατρέψουν σε λαϊκό μουσείο. Κυβερνήσεις, όποιος και να ηγείται αυτών, είτε Ομπάμα λέγεται είτε Πούτιν, δεν έχουν το δικαίωμα από την νομοθεσία να καθορίζουν την χρήση ιερών χώρων. Η Τουρκία έχει βεβηλώσει έναν ιερό χώρο.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγιά Σοφιάς λέει ότι είμαστε απόγονοι αυτών που για 1000 χρόνια προσεύχονταν στον ιερό αυτό χώρο και απόγονοι αυτών που ήταν μέσα στην Εκκλησία, όταν διεκόπη βιαίως η προσευχή τους και η Θεία Λειτουργία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για την πρωτοβουλία σας;

Βεβαίως. Ενημερώσαμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι στις 17 Σεπτεμβρίου, μέσα στο πλαίσιο της Πόλις «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010», θα πάμε να κάνουμε Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά.

Ποια ήταν η απάντηση που πήρατε;

Δεν ζητήσαμε απάντηση. Δεν ζητήσαμε άδεια. Δεν έχουν άδεια για να δώσουν. Είπαμε ότι θα πάμε και θα πάμε.

Δεν υπήρξε δηλαδή καμμία αντίδραση από την πλευρά του κ. Ερντογάν;

Φαίνεται πως κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να μας υποδεχθούν όπως πρέπει. Όπως κάνουν τις αντίστοιχες ενέργειες για όλους τους άλλους που θα πάνε να επισκεφθούν τα άλλα αξιόλογα μέρη της Πόλης, έτσι θα υποδεχθούν και εμάς, που θα πάμε να προσευχηθούμε στην Εκκλησία μας. Η Αγιά Σοφιά είναι Εκκλησία και το δικαίωμα να την προσδιορίζουν δεν είναι δικό τους.

Πόσα άτομα θα συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία στην Πόλη;

Υπολογίζουμε ότι η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από 250-300 άτομα.

Έχετε προσκαλέσει και τον κ. Ερντογάν να παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία;

Ναι, τον έχουμε προσκαλέσει. Άλλωστε η θρησκεία του το επιτρέπει να συλλειτουργηθεί και να συμπροσευχηθεί. Ο προφήτης Μωάμεθ ήταν ρητότατος στις εντολές του∙ ότι οι Μουσουλμάνοι, όχι μόνον δεν πρέπει να βεβηλώνουν χριστιανικούς χώρους αλλά απαίτησε από τους πιστούς του, σεβασμό και προστασία προς τους χριστιανούς.

Εμείς, δεν έχουμε καμμία αντιπαράθεση με την θρησκεία του Ισλάμ. Αντίθετα, υπάρχει ιστορικό δεδομένο που δείχνει ότι οι Μωαμεθανοί με την δική τους πολιτική πρακτική, έχουν βεβηλώσει την ιερό ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας. Ζητάμε συνεπώς το αυτονόητο, να δοθεί στην Ενορία η Λειτουργία της Αγιά Σοφιάς και το αίτημα αυτό θα υποστηρίξουμε εφόσον χρειαστεί, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρέπει να σας πω επίσης ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου, στα 30 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει χειριστεί δύο όλα κι όλα θρησκευτικά θέματα: Το ζήτημα «Δαλάϊ Λάμα» και την «Αγιά Σοφιά». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει δηλώσει ότι «για το θέμα της Αγιά Σοφιάς δεν υπάρχει διάλογος για συζήτηση. Είναι Εκκλησία η Αγιά Σοφιά; Είναι. Τότε γιατί δεν λειτουργεί ως Εκκλησία»;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσεκλήθη στην αντιπροσωπεία σας που θα πάει στην Πόλη;

Όχι. Στην αρχή είχαμε σκεφτεί να καλέσουμε πολιτικούς ηγέτες. Όμως εδώ δεν υπάρχει «υψηλότης» και «χαμηλότης». Η ενορία έχει ένα καλό: υπάρχει ισότης. Δεν υπάρχει κανείς μεγαλύτερος ή μικρότερος. Μόνο στη νομική δομή της ενορίας εγώ είμαι Πρόεδρος. Στο προσκύνημα και στη Λειτουργία, είμαστε ίδιοι.

Αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνετε εσείς κύριε Σπύρου, γιατί δεν τις έχει πάρει ποτέ καμιά ελληνική κυβέρνηση;

Η Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνική. Όπως και το Πατριαρχείο δεν είναι ελληνικό. Η Αγιά Σοφιά είναι Ορθόδοξος Χριστιανικός καθεδρικός ναός, όλων των Ορθοδόξων επί γης. Το Πατριαρχείο Κων/πολης και Νέας Ρώμης, το οποίο υπήρχε έως τις 28 Μαΐου 1453, ήταν Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο βρισκόταν κάτω από τις οδηγίες και κανόνες τεσσάρων Συνόδων της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας. Επομένως, το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό, βάσει των κανόνων της Εκκλησίας. Σήμερα είναι ό,τι είναι, βάσει των κανόνων της Πολιτείας. Το ίδιο και με την Αγιά Σοφιά: Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να προσδιορίζει ιερείς και ιεράρχες. Δεν μπορεί να διορίζει Πατριάρχες. Οι κανόνες της Εκκλησίας λένε ότι δεσπότης, ιερέας, διορισμένος από πολιτική ηγεσία είναι ανύπαρκτος θρησκευτικά. Επομένως εκκλησία, την οποία προσδιορίζει ο νομάρχης, ο Υπουργός Πολιτισμού ή ο Πρωθυπουργός της χώρας, είναι ανύπαρκτη. Το φαντάζεστε ποτέ ο Ομπάμα να προσδιορίσει την χρήση του ιερού ναού τον οποίο χτίσαμε στο Μάντσεστερ;

Αυτό που λέτε, μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση από την πλευρά του Πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Έχετε την εντύπωση ότι ο κ. Έρντογκαν, όταν φυλακίστηκε ως δήμαρχος της Πόλης, φυλακίστηκε για πολιτικούς λόγους; Δικάστηκε και φυλακίστηκε για τα θρησκευτικά του πιστεύω. Διαφέρει το πρόβλημα του Έρντογκαν από το δικό μου; Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν αν ο κ. Έρντογκαν θα ονομάσει το κόμμα του μουσουλμανικό δημοκρατικό κόμμα ή όχι; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν δύναμη μεγαλύτερη του Παντοκράτορα και από πού αντλούν το δικαίωμα να ονομάσουν την του Θεού Αγία Σοφία, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης; Και αν ζούμε στον 21ο αιώνα και πράττουμε όσα έπρατταν τον 16ο και 17ο αιώνα, τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας σαν άνθρωποι. Η βάση της Ευρωπαϊκής ύπαρξης και Ένωσης είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να κατακρίνει την Ελβετική Κυβέρνηση για την ανάμιξή της στους μιναρέδες και την ίδια ώρα να λέει στον ιερέα «θα σου πω εγώ ποια μέρα θα λειτουργήσεις ποια είναι η κανονική μέρα να λειτουργήσεις στην Παναγία τη Σουμελά και αν θα είσαι μέσα ή έξω από την εκκλησία»! Αυτά ίσχυαν επί Σουλτάνου στα 1800. Κι εμείς πρέπει να καθόμαστε σαν ραγιάδες; Ραγιάδες με το ζόρι ζήσαν οι πρόγονοί μας. Εμείς πρέπει να ζήσουμε ραγιάδες εθελοντές;

Είναι γνωστές οι ομιλίες σας-καταπέλτης και οι κατά καιρούς συνεντεύξεις σας για την προδοσία που συντελέστηκε σε βάρος της χώρας μας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα 1993, με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια. Από τότε, οι ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν μεσολαβήσει, έχετε δηλώσει ότι ακολούθησαν την γραμμή Μητσοτάκη. Σήμερα, η κυβέρνηση Παπανδρέου, πού το πάει το πράγμα;

Αυτό που ξέρω είναι ότι ο ΟΗΕ έχει την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος. Το 1944 το ζήτημα το έθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ο οποίος μάλιστα έστειλε και εγκύκλιο στους πρόξενους και πρέσβεις, στην οποία έλεγε ότι αν τα Σκόπια πάρουν ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία, θα υπάρχει αστάθεια μόνιμη στην περιφέρεια. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Α’, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Μπιλ Κλίντον, όλοι αυτοί, τόνιζαν ότι αν η λέξη «Μακεδονία» υπάρχει ως ονομασία στην Νοτιοσλαβία, θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στο μέλλον. Σε αυτή την βάση πρέπει να πράξουν όλοι, με πρώτα τα Ηνωμένα Έθνη.

Όχι μόνον αυτά που λέτε δεν γίνονται κύριε Σπύρου, αλλά ήδη τα Σκόπια διά του Γκρουέφκσι, μιλούν για «Μακεδονική εθνότητα», για «Μακεδονική γλώσσα», για «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα και για επιστροφή της περιουσίας τους.

Η ελληνικότητα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πάλι από την αρχή θα’ αρχίσουμε;

Να κάνουμε ένα ιστορικό DNA. Και τότε ο Γκρουέφσκι θα πράξει ό,τι έκανε ο προηγούμενος που είπε ότι «ήμουν …Μακεδόνας μέχρι τώρα. Τώρα που τελείωσε η θητεία μου είμαι Βούλγαρος». Εδώ ασχολούμαστε με τα εσώρουχα του Μάϊκλ Τζάκσον, με την γνησιότητα του κοκορετσίου ή της φέτας και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων; Όλα αυτά που έγραφε ο Ηρόδοτος και οι άλλοι ιστορικοί δεν μετράνε και περιμέναμε να έρθει ο …εφευρέτης Γκρούεφσκι να μας μιλήσει για τους Μακεδόνες; Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων. Δεν …ανακαλύφθηκαν όταν τα πήρε ο Έλτζιν από ‘δω. Τα διεκδικούμε ως πολιτιστική κληρονομιά στη βάση του DNA της ιστορίας μας. Αν ο Γκρουέφσκι και οι άλλοι των Σκοπίων έχουν ιστορικά δεδομένα και DNA να τα φέρουν και να τα βάλουν στο τραπέζι. Και DNA δεν είναι οι διαφημιστικές προσπάθειες μέσα από το CNN που πληρώνεται για να προβάλει ως «Μακεδονία» τα Σκόπια.

Λέτε ότι η ευθύνη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, ανήκει στον ΟΗΕ, όμως τα Ηνωμένα Έθνη, ελέγχονται σε μεγάλο ποσοστό από τις ΗΠΑ.

Δεν έχει σχέση η Αμερική με τον ΟΗΕ. Αυτά είναι παραμύθια. Η θέση του πρώην Προέδρου της Αμερικής Μπιλ Κλίντον, ήταν σαφέστατη, μέχρι που του ζήτησε η Ελλάδα να την αλλάξει. Εμ, δεν μπορούμε να θέλουμε και την …καρδάρα γεμάτη, μετά από όλα αυτά.

Είσθε Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η Αμερική όμως, τα τελευταία χρόνια ειδικά, σκάβει τον λάκκο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο θέμα των Σκοπίων, όπου η πρώην κυβέρνηση Μπους αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κάτι που ισχύει ακόμη.

Η Ελλάδα, πώς ονομάζει τα Σκόπια; «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το «πρώην» δεν υπάρχει, όπως βεβαίως και το «Γιουγκοσλαβική», έχει σβήσει. Αφού λοιπόν οι δυο πρώτες λέξεις δεν ισχύουν, τι μένει λοιπόν; «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έτσι ονομάζει η Ελλάδα τα Σκόπια. Μην ψάχνετε να βρείτε δικαιολογίες. Δεν σκάβει η Αμερική κανένα λάκκο στην Ελλάδα. Η Αμερική έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί και οι Ελληνοαμερικανοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Λίγο πριν η Ελλάδα μπει στο ΔΝΤ ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για μειωμένη εθνική κυριαρχία. Πού οδηγούμαστε κύριε Σπύρου; Πιστεύετε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε μέρος της εδαφικής μας ακεραιότητας;

Όταν ένα κράτος δανείζεται χρήματα για να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και τις καθημερινές ανάγκες της χώρας, όπως και να λέγεται αυτό το κράτος, είναι υπόδουλο στις ρήτρες της συμφωνίας. Όταν πας να δανειστείς από την τράπεζα, δεν λες εσύ τους όρους σε αυτή. Η τράπεζα σου βάζει τους όρους. Και αυτή η νοοτροπία που ακούω, ότι «αυτός που δανείζεται θα βάλει τους όρους», δεν ξέρω από ποια μεριά του κρεβατιού ξύπνησε. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό. Όμηροι στις απαιτήσεις των τραπεζών είναι οι δανειζόμενοι. Αυτό που προσπαθεί να πει ο Πρωθυπουργός στον λαό του είναι ότι δεν γίνεται να λέει ότι …ζούμε στην νήσο «δεν δίνω» και να παραθερίζουμε 12 μήνες το χρόνο στην νήσο «Πάρω» και «Αρπάζω». Δεν θα εισβάλλει κανείς στην Ελλάδα. Πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε τις εφοριακές μας υποχρεώσεις.

Μήπως φαγώθηκαν κάποια λεφτά κύριε Σπύρου και αυτά καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός;

Αυτό που φαγώθηκε είναι η ροή της εφοριακής υποχρέωσης του πολίτη. Πρέπει οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους. Το 15% των Ελλήνων πλήρωνε και πληρώνει το 100% των υποχρεώσεών τους και παίρνανε το 100% των αποδοχών του κράτους. Το υπόλοιπο 85% των Ελλήνων, πλήρωνε και πληρώνει από 0-35% και απολαμβάνουν το 100% των αποδοχών. Τα υπόλοιπα από τα 15% που εισέπραττε το κράτος, και δεν έφταναν, τα ’διδε μέχρι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δίνανε οι Τράπεζες, από τις οποίες δανειζόταν η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες