ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

10/9/10

Πανηγύρια για τα …πανηγύρια Ταπείνωση του Ελληνικού κράτους; Υφυπουργός Γ. Ντόλιος, ο νέος…αγάς του πανηγυριού!

Πραγματοποιήθηκαν κατά σειρά τα δύο καλοκαιρινά πανηγύρια στα Πομακοχώρια του νομού Ροδόπης και Έβρου, του Ακρίτα (Αλάνατ ή Αλάντεπέ) και του Χίλια, αντίστοιχα. Και τα δύο είναι πλέον πρώην Πομάκικα πανηγύρια, το πρώτο με οικονομικά χαρακτηριστικά και το δεύτερο με έντονα θρησκευτικά, αφού εκεί συναθροίζονταν οι Αλεβίτες των γύρω χωριών.
 Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πραγματοποιήθηκε «τουρκική εισβολή» και με την απόλυτη συνδρομή ελληνόφωνων παραγόντων (νομαρχών κλπ) τα πανηγύρια πέρασαν στη σφαίρα επιρροής του καλπάζοντος τουρκικού εθνικισμού, ώστε σήμερα να είναι κακόγουστες αντιγραφές εθνικιστικών πανηγυριών της Τουρκίας (Αδριανούπολης, Προύσσας κλπ), και να προσπαθούν μέσα από γελοίες και υποκριτικές αναφορές στην ειρήνη των γειτονικών λαών, να στήσουν άλλο ένα τουρκικό σκηνικό στην ούτως ή άλλως απο-πομακοποιημένη σε μεγάλο βαθμό ορεινή Ροδόπη.

Και στα δύο πανηγύρια η συμμετοχή του κόσμου σε σχέση με παλαιότερες εποχές ήταν πολύ περιορισμένη, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία των διοργανωτών οι οποίοι κάθε χρόνο αναζητούν τρόπους να καταστήσουν πιο ελκυστικά τα πανηγύρια. Και οι δύο εκδηλώσεις έχουν επιπλέον μετατραπεί σε «μαύρη μπίζνα» καθώς οι επισκέπτες πληρώνουν υποχρεωτικά εισιτήρια των 5 ευρώ.

Στο πανηγύρι του Ακρίτα φέτος -για πρώτη φορά- τελετάρχης/αγάς ορίστηκε μη Πομάκος από το χωριό Ομηρικό (βλ. φ. 43 Ζαγάλισα). Συμμετείχαν ο αντινομάρχης Ροδόπης Κ. Κατσιμίγας, ο βουλευτής Α. Χατζηοσμάν, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και φυσικά ο πανταχού παρών Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς, ο δήμαρχος του Οσμάνγκαζί της Προύσσας Μουσταφά Ντουντάρ και αρκετοί «αστέρες» του εγχώριου τουρκικού εθνικισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το Σάββατο το βράδυ, η εκ Τουρκίας τραγουδίστρια η οποία εκλήθη να τέρψει τους παρευρισκομένους με τουρκικά άσματα, κάποια στιγμή αγανάκτησε τόσο από τη χαμηλή προσέλευση, αλλά και από την αδιαφορία των παρευρισκομένων, οι οποίοι ούτε καν χειροκροτούσαν, ώστε απείλησε να εγκαταλείψει το ένδοξο …τουρκικό πανηγύρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες