17/9/10

Αποκαλυπτική έρευνα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησαν το περιοδικό Monthly Review και η εταιρία πολιτικών και κοινωνικών ερευνών VPRC.
Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010 και υπήρξαν απαντήσεις από 750 αξιωματικούς και 676 υπαξιωματικούς. Οι περιοχές διεξαγωγής της έρευνας ήταν η Αττική, η Θεσσαλία, η Θράκη, η Κρήτη και τρία νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, βασικότερο συμπέρασμα της έρευνας ήταν η πρόταξη του οικονομικού προβλήματος από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας, αν και μεγάλο μέρος της έρευνας είχε ολοκληρωθεί προ της υπογραφής του περιβόητου «Μνημονίου».
Όπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ενημέρωση που απεστάλη από τους διοργανωτές της έρευνας, η ερμηνεία των στοιχείων που προέκυψαν είναι ότι «οδηγούμαστε με γρήγορο ρυθμό σε ένα ‘στρατό επιβίωσης’, έναν στρατό που το βασικό μέλημα των στελεχών του είναι η διασφάλιση της επιβίωσής τους». Για να ακολουθήσει ο ορθός, κατά τη γνώμη μας σχολιασμός: «Ένας στρατός δύο ταχυτήτων, στον οποίο επικρατεί η λογική της επιβίωσης, είναι αναμενόμενο να είναι λιγότερο αποτελεσματικός και να μη μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα που αναμένει από αυτόν η κοινωνία».


Άλλο ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι ότι από τις απαντήσεις προκύπτει σαφώς «ότι με
βάση τους όρους συγκρότησης και λειτουργίας του, έχει διαμορφωθεί ένας στρατός δύο ταχυτήτων – υπάρχουν σαφείς διαφορές στον τρόπο που οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί βιώνουν τη σταδιοδρομία τους».
Πιο αναλυτικά, η έρευνα κάλυψε τους ακόλουθους τομείς:

> την εκπαίδευση των στρατιωτικών
> τα προβλήματα των στρατιωτικών (οικονομικά, μεταθέσεις, προαγωγές κ.λπ.)
> την ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παροχές
> την ανίχνευση των αιτιών για τις ενδεχόμενες μελλοντικές αποχωρήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών από τις ΕΔ
> την αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας των ΕΔ
> το επίπεδο ενημέρωσης των στρατιωτικών
> τους τρόπους έκφρασης των συμφερόντων του ανθρώπινου δυναμικού
> την ικανοποίηση από τη σταδιοδρομία του στρατιωτικού
> τη διερεύνηση της κοινωνικής στήριξης στις ΕΔ.


Με βάση τα ευρήματα της έρευνας:

1. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης των ΕΔ σε όλα τα επίπεδα.
2. Τα προβλήματα των οικονομικών αποδοχών και των μεταθέσεων είναι τα κυριότερα προβλήματα με ποσοστά που υπερβαίνουν το 90%.
3. Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (στρατιωτικά καταλύματα, θέρετρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, οικογενειακά προγράμματα, εκδηλώσεις κ.λπ.). Αντίθετα, υπάρχει ικανοποίηση από τις παροχές υγείας.
4. Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΔ κρίνεται από την πλειοψηφία ως ανορθολογικό, αναποτελεσματικό και μη δημοκρατικό. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών κρίνει μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας σε ποσοστό 7582% και της πολιτικής ηγεσίας σε ποσοστό 8586%.
5. Το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών σκέπτονται να αποχωρήσουν από τις ΕΔ την ερχόμενη 5ετία. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οικονομικοί, οικογενειακοί και η χαμηλή ποιότητα ζωής του στρατιωτικού.
6. Το 44% των αξιωματικών και το 61% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία σε τρίτους. Το 37% των αξιωματικών και το 56% των υπαξιωματικών είναι δυσαρεστημένοι από τη σταδιοδρομία τους στις ΕΔ.
7. Το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών είναι υπέρ του συνδικαλισμού στις ΕΔ, ενώ υπέρ του θεσμού του συνήγορου του στρατιωτικού τάσσεται το 88% των αξιωματικών και το 94% των υπαξιωματικών.
8. Το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού είναι λειτούργημα.
9. Το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις ΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες