ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

13/9/10

Στην Αθήνα ξανά η τρόικα, για τον προϋπολογισμό

Επανέρχεται στην Αθήνα η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, αυτή τη φορά για τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011. Καίριο σημείο η αύξηση των εσόδων για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός πάντως, κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, διέψευσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το ενδεχόμενο νέας περικοπής των μισθών απάντησε ότι «δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο».
Στο επίκεντρο της νέας 15ήμερης επίσκεψης του κλιμακίου των
δανειστών, θα βρεθούν η βελτίωση της πορείας των εσόδων αλλά και οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ τη λήψη πρόσθετων μέτρων θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα για την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου τόσο για το 2010 και τα υπόλοιπα χρόνια του μνημονίου μέχρι και το 2013.

Η νέα επίσκεψη θα γίνει με το ίδιο σκεπτικό εν όψει της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,6% περιλαμβάνοντας όλα τα μέτρα πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί από τα μέσα Μαΐου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Ο στόχος του ελλείμματος για το επόμενο χρόνο συνδέεται άμεσα με την επίτευξη το φετινού στόχου για μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 14% (που αναμένεται να φτάσει με τις επόμενες εκτιμήσεις της Eurostat) για το 2009 στο 8,1% μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Οι σκόπελοι και τα συμπληρωματικά μέτρα

Η πορεία του προϋπολογισμού έχει ωστόσο σημαντικούς σκόπελους να ξεπεράσει, αφού τα δημόσια έσοδα τους πρώτους οχτώ μήνες του 2010 αυξήθηκαν κατά 3,3% ενώ ο στόχος ήταν 14,7%. Το ίδιο διάστημα, η μείωση του ελλείμματος ήταν επίσης μικρότερη από τον ετήσιο στόχο μείωσης για 39,5%, αφού έφτασε στο 32%. Για τη μείωση του ελλείμματος του 2011 πρέπει να συγκεντρωθεί περίπου 1 δις. ευρώ επιπλέον.

Αυτά θα απασχολήσουν τη συζήτηση για τη συμπλήρωση των φορολογικών μέτρων για τη βελτίωση της πορείας των εσόδων και θα κρίνουν το εάν και πώς θα εφαρμοστεί η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ αν τελικά θα εξισωθεί ο φόρος του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και αν θα υπάρξει νέα περαίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η τρόικα έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα πρέπει κατά τις συναντήσεις απαραίτητα να συζητηθούν:

    * Το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης δηλαδή των νοσοκομείων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.
    * Το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των Προβληματικών ΔΕΚΟ με πρώτον τον ΟΣΕ
    * Το επιμέρους δανειακό πρόγραμμα μέσω εντόκων γραμματίων στο οποίο προχωρά τώρα το ελληνικό δημόσιο αλλά και οι αναμενόμενες δαπάνες για τόκους.
    * Το θέμα του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου.
    * Η ένταξη στον προϋπολογισμό των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στην αρχές Μαΐου με την έγκριση του μνημονίου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες