ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/10/10

«Μόνος στο σπίτι» ο Παπανδρέου εναντίον όλων

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΟΣΧΟΒΑ
Μέσα σε ένα χρόνο ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ έχουν «καταφέρει» να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με πρόσωπα και κοινωνικά στρώματα που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του κυβερνώντος κόμματος και που στήριξαν αποφασιστικά τον κ. Γιώργο Παπανδρέου σε δύσκολες στιγμές. Κι όμως, πέρασαν μόλις 12 μήνες από την 4η Οκτωβρίου του 2009 που το ΠΑΣΟΚ διάβαινε το κατώφλι της εξουσίας συντρίβοντας με δέκα ποσοστιαίες μονάδες τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, δεν είναι περίεργο που η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας μάλλον… μνημόσυνο θύμιζε, παρότι το ΠΑΣΟΚ είχε «γενέθλια» ως κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και τα υπουργικά στελέχη –σοφώς ποιούντες– απέφυγαν τις πανηγυρικές δηλώσεις, καθώς γνωρίζουν ότι το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία δεν επιτρέπει σχετικές… παρορμήσεις. Το κλίμα στο κυβερνών κόμμα επίσης είναι τόσο εκρηκτικό, που δεν αφήνει περιθώρια για «λουλούδια και αγάπες». Οι κόντρες μεταξύ υπουργών λόγω αρμοδιοτήτων, η συναίσθηση ότι μπορεί να παλεύουν για μια «χαμένη παρτίδα» και η απίστευτη δυσφορία που εισπράττουν κάθε Σαββατοκύριακο οι βουλευτές στις περιφέρειές τους συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα. Όλοι περιμένουν, εξάλλου, ένα «δυναμικό και καυτό χειμώνα» λόγω των αντιδράσεων ομάδων που θίγονται από τα νέα μέτρα.
Το «σεμνά και ταπεινά» επέβαλε επίσης η στοιχειώδης επίγνωση των δραματικών μεταβολών που έχουν επιφέρει στο εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, και κυρίως η έλλειψη αναπτυξιακής λογικής του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011 που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και φυσικά ο φόβος ότι δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά και το κλίμα απαισιοδοξίας που έχει επιδεινωθεί στους φορολογούμενους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός ίσως είναι το μόνο πρόσωπο –σύμφωνα με τις μετρήσεις– που «αντέχει» σε σχέση με την αποδοχή του κόσμου. Έχει πάρει επάνω του το θέμα «διάσωση της χώρας» και εμφανίζεται απολύτως αποφασισμένος να το επιτύχει. Από την άλλη, ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν
έχει τα εχέγγυα πως αυτό θα συμβεί. Κυρίως όμως, ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι το Μνημόνιο και τα συνακόλουθά του έχουν διαρρήξει τους δεσμούς τόσο του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ίδιου του κ. Γιώργου Παπανδρέου με την κοινωνία. «Ο κόσμος τού αναγνωρίζει ότι προσπαθεί, αλλά εμφανίζεται απομονωμένος, να παλεύει μόνος του για ένα στόχο που είναι φιλόδοξος αλλά κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά αν μπορεί να επιτευχθεί», λέει συχνός συνομιλητής του και προσθέτει: «Άλλωστε και ο ίδιος μιλά για ένα “μικρό θαύμα”».
Πράγματι, όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό από παλιά μιλούν για «μεγάλη αλλαγή» στην ψυχοσύνθεσή του. Εκεί που περιόδευε καθημερινά σε νομούς και πόλεις ανά την Ελλάδα, τώρα συνομιλεί με στενό κύκλο ανθρώπων από την κυβέρνηση. Έχει διευρύνει φυσικά τον κύκλο των επαφών του στο εξωτερικό με διεθνείς προσωπικότητες, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι βουλευτές και κομματικά στελέχη υποστηρίζουν πως αυτές οι συζητήσεις τον «απομακρύνουν από τη σκέψη και τα συναισθήματα του μέσου Έλληνα πολίτη». «Ο Σκιόπα, ο Παπαδήμος, ο Στίγκλιτς και οι λοιποί καθηγητές δεν ξέρουν τι σημαίνει να σου κόβει κανείς το 14ο μισθό και τη σύνταξη», λένε χαρακτηριστικά.

Συνδικαλιστές

Η απόφαση για «σαλαμοποίηση» των κοινωνικών ομάδων και η στοχοποίησή τους από ΜΜΕ προκειμένου να απαξιωθούν και να περάσουν ευκολότερα οι όποιες μεταρρυθμίσεις είναι ένα ακόμη «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Οι φορτηγατζήδες, ο ΟΣΕ και κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι, ασφαλώς δεν έχουν πλέον την ίδια εικόνα για το κυβερνών κόμμα με την προεκλογική. Ταυτόχρονα, αυτές οι αποφάσεις έχουν φέρει τον πρωθυπουργό σε ευθεία σύγκρουση με τους πάλαι ποτέ εσωκομματικούς «πυλώνες» του, το συνδικαλιστικό κίνημα. Ακόμη και να το ήθελαν δεν διανοούνται να προσφέρουν την παραμικρή στήριξη στην κυβέρνηση «πράσινοι» συνδικαλιστές, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ή ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπα-σπύρος. Με άλλα λό-για, ο κ. Παπανδρέου έχει χάσει τους διαμεσολαβητές του με την κοινωνία.

Λαλιώτης

Η παρατεταμένη σιω-πή και απουσία του κ. Κώστα Λαλιώτη –της «ψυχής και της καρδιάς του ΠΑΣΟΚ», όπως τον αποκαλούν σύντροφοί του– είναι ασφαλώς ένα ακόμη «μείον» για τη διακυβέρνηση του κ. Παπανδρέου που στερείται σε μεγάλο βαθμό στρατηγικής, ενόρασης και κοινωνικών ερεισμάτων.

«Γεννηματικοί»

Η ομάδα των «γεννηματικών» ήταν ο βασικός υποστηρικτής του κ. Παπανδρέου στην εσωκομματική αναμέτρησή του με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οι σχέσεις τους είναι μάλλον τυπικές, αν και παραμένουν πάντα βαθιά φιλικές και προσωπικές. Στελέχη που τον στήριξαν με πάθος όλα αυτά τα χρόνια της προεδρίας του κρατούν εμφανείς αποστάσεις από την ασκούμενη πολιτική. Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αρνήθηκε ευγενικά μεν αλλά με αποφασιστικότητα τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να πείσει άλλους να ασκήσουν μια πολιτική με την οποία δεν συμφωνεί. Για τους ίδιους, περίπου, λόγους αρνήθηκε την πρόταση και ο κ. Θανάσης Τσούρας. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές είδε να μην περνά η πρότασή του για να αναδειχθεί υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων η κυρία Φώφη Γεννηματά – «η μόνη που κέρδιζε το δήμο», όπως έλεγαν οι δημοσκόποι.
Για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους έχει αποστασιοποιηθεί ο ικανότατος πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και νυν πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

«Κοινωνικό ΠΑΣΟΚ»

Οι εκφραστές του έχουν προ πολλού καταγγείλει την ακολουθούμενη πολιτική αρχίζοντας επ’ εσχάτοις να βάλλουν και κατά του πρωθυπουργού προσωπικά – με προσεκτικό πάντως τρόπο ακόμη. Η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου είναι εδώ και μήνες στη λογική της καταγγελίας του Μνημονίου αλλά και της πρακτικής υπουργών –όπως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου–, που τους χαρακτηρίζουν «νεοφιλελεύθερους».

Υπουργοί εναντίον υπουργών

Το «σχίσμα» εμφιλοχωρεί και στο ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπουργοί αντιμετωπίζουν με προκαταβολική και δεδομένη καχυποψία νομοσχέδια συναδέλφων τους και τα περνούν από «κόσκινο» προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Ταυτόχρονα, υποβλέπουν αλλήλους, καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν τη σκέψη ότι τα σκληρά μέτρα και η παρατεταμένη παραμονή στο «τούνελ» της ύφεσης μπορεί να επιφέρουν εκρηκτικές αντιδράσεις στον κοινωνικό ιστό. Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι θα περάσουν οι ίδιοι αβρόχοις ποσί την κρίση των πολιτών όταν έρθει η ώρα, ωστόσο ένας από τους φιλόδοξους υπουργούς, ο νυν Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος φρόντισε να τους προσγειώσει δηλώνοντας ότι «αν αποτύχουμε μας περιμένει νέο Γουδί» και πως ο λαός «δεν θα κάνει διακρίσεις». Κάποιοι άλλοι διαγκωνίζονται για τις αρμοδιότητες, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του μεγαλύτερο εύρος πεδίου δράσης, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι καταγράφουν επιτυχίες.
Τα γεγονότα είναι σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως εκτιμά ότι «μπορεί να σώσει την παρτίδα» και στο τέλος να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης και την έξοδο από την κρίση. Από την άλλη, προχώρησε σε συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις σε μια προσπάθεια να «επανασυγκολληθεί» με κοινωνικά στρώματα: Στο πεδίο της επικοινωνίας τοποθέτησε –και μάλιστα με αρμοδιότητες υπερ-υπουργού– τον κ. Γιάννη Ραγκούση, ελπίζοντας ότι θα επικοινωνήσει σωστά το παραχθέν κυβερνητικό έργο. Στο επίπεδο της ουσίας επέλεξε τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη ως γραμματέα – ένα στέλεχος που «δουλεύει σαν μυρμήγκι, είναι αποτελεσματικός και προέρχεται από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», όπως λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Ως ιδέες μοιάζουν καλές. Αλλά από μόνες τους δεν είναι αρκετές: «Όσο το πορτοφόλι του Έλληνα είναι άδειο, όσο οι άνεργοι αυξάνονται, κανείς δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα», ομολογεί με ειλικρίνεια υπουργός της κυβέρνησης…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες