Αυθόρμητα ή μεθοδευμένα η αναγγελία της διερεύνησης και της "κοσμογονίας" του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ από το σημερινό πρωθυπουργό άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο κλυδωνιζόμενο πράσινο στρατόπεδο.
Στα λιμνάζοντα νερά των Εξεταστικών Επιτροπών «πνίγεται» η κυβέρνηση. Αυτό καταδεικνύουν όλες οι εξελίξεις στη «βιομηχανία» Εξεταστικών Επιτροπών που έστησε η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο και που πλέον γυρίζει «μπούμερανγκ» στην ίδια και την αφήνουν εκτεθειμένη, με πολλά σε βάρος της ερωτήματα.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Εξεταστικής για την Οικονομία, την οποία το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε σχεδόν αμέσως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και έσπευσε να καταθέσει σχετική πρόταση στη Βουλή στις αρχές του έτους.
Ωστόσο, η κεκτημένη ταχύτητα με την οποία ο πρωθυπουργός θέλησε, εν όψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου στην Αυτοδιοίκηση, να επαναφέρει το θέμα αυτό στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης, στοχοποιώντας ξώφαλτσα και τον Κ. Σημίτη, εξελίχθηκε σε… αυτοπυροβολισμό για την κυβέρνηση, που έτρεχε και δεν έφτανε τις προηγούμενες ημέρες για να σβήσει τη φωτιά που άναψε για τα καλά στο εσωτερικό της.
Τι έκανε ο κ. Παπανδρέου; Σε χαλαρή συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο Μαξίμου, έσπευσε να προαναγγείλει την Εξεταστική για την Οικονομία. Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε η Goldman Sachs, η οποία το 2001 είχε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση Σημίτη για το χειρισμό ενός μέρους του χρέους, με τρόπο ώστε να εμφανίζεται χαμηλό το δημόσιο χρέος της χώρας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Αυθόρμητα ή μεθοδευμένα ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να δηλώσει ότι και αυτή η περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί από την Εξεταστική και ότι «όλα θα διερευνηθούν», ακόμα και η διακυβέρνηση Σημίτη από το 2001 και μετά.
Οι δηλώσεις του σήμαναν αμέσως συναγερμό στο ΠΑΣΟΚ και γρήγορα οδήγησαν σε μία νέα σκληρή αντιπαράθεση κορυφής μεταξύ Παπανδρέου - Κ. Σημίτη, ο οποίος σηκώνοντας το γάντι προκάλεσε ανοιχτά τον σημερινό πρωθυπουργό να διερευνήσει από το 1996 και μετά τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του.
Οσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να «μαζέψει» την κατάσταση με δηλώσεις και διαρροές στελεχών του, το κακό έγινε για την κυβερνητική παράταξη, η οποία πλέον καλείται να ξεκαθαρίσει: Θα συνεχίσει να αρνείται το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική και προ του 2004, με κίνδυνο να αποδειχθεί αναξιόπιστη ως προς τις πραγματικές προθέσεις της; Θα αποδεχτεί την πρόκληση Σημίτη για έρευνα από το 1996;
Αυτό φυσικά δεν είναι απλό, διότι σε αυτή την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για τον Κ. Σημίτη αφενός να κάνει απολογισμό για το τι παρέλαβε ως πρωθυπουργός από τον προκάτοχό του, Ανδρέα Παπανδρέου, και αφετέρου να προκαλέσει τον σημερινό πρωθυπουργό, αν τολμά, να αμφισβητήσει ανοιχτά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ!
Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά ουσιαστικά την έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έσπευσε να δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει Εξεταστική για την Οικονομία γενικώς, αλλά να διερευνήσει την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων! Η «στροφή» αυτή χαρακτηρίστηκε ως «αναδίπλωση» από όλες τις πλευρές και επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα κάνει το επόμενο βήμα σε αυτό το θέμα.
Το γεγονός δε ότι το τελευταίο διάστημα δεν «της βγαίνει» ούτε η υπόθεση Βατοπεδίου, έχει σημάνει συναγερμό στο επιτελείο της, που πλέον επανεξετάζει συνολικά την πολιτική της σε αυτό το επίπεδο.
Ιδιαίτερα στο θέμα του Βατοπεδίου, που το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2009 βάπτισε «μεγαλύτερο σκάνδαλο» στα μεταπολιτευτικά χρονικά, οι πρόσφατες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν αφενός ότι δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου από τις ανταλλαγές και αφετέρου ότι δεν υπήρξε ροή μαύρου πολιτικού χρήματος.
Αυτό ουσιαστικά ακυρώνει την κυβερνητική επιχειρηματολογία για ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά -το σημαντικότερο- την αφήνει εκτεθειμένη σε ευθείες κατηγορίες περί πολιτικής σκευωρίας, χειραγώγησης της κοινής γνώμης και υπονόμευσης δημοκρατικών λειτουργιών, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο εσωτερικό της. Πόσο μάλλον όταν η Νέα Δημοκρατία -και πλέον αρκετά ΜΜΕ- την καταγγέλλουν ανοιχτά για απόκρυψη στοιχείων!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα στελεχών του Κινήματος που εξαρχής διαφωνούσε με τις επιλογές Παπανδρέου σε αυτό το θέμα ζητούν επίμονα σήμερα από την ηγεσία «να το κλείσει πριν η ζημιά για εμάς γίνει ανεπανόρθωτη».
Το γεγονός ότι το κλίμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση «γυρίζει» προβληματίζει και το επιτελείο του κ. Παπανδρέου, που τις τελευταίες ημέρες ρίχνει τους τόνους της κριτικής του, φοβούμενο και την πολιτική απομόνωση στην οποία οδηγείται καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφοροποιούνται πλέον ανοιχτά από τη δική του στάση.
Τα παραπάνω θέματα, σε συνδυασμό με το ότι στην υπόθεση της Siemens οι αποκαλύψεις βαρύνουν -μετά από πολύμηνη έρευνα- μόνο δύο δικά του στελέχη (Τσουκάτος, Μαντέλης), τα οποία μάλιστα έχουν παραδεχτεί ότι πήραν μίζες (ο πρώτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ!), αλλά και η «φούσκα», στην οποία εξελίσσεται και η υπόθεση των ομολόγων, προκαλούν τις τελευταίες μέρες έντονο προβληματισμό στην κυβερνητική πλευρά, η οποία -όπως όλα δείχνουν- είχε στηρίξει τις «προεκλογικές» ελπίδες της στη σκανδαλολογία σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας…
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου