ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/10/10

Μπίζνες, Σόρος και «Μακεδονία»

Η άποψη που ο πολυδιαφημισμένος σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομμάζο Παντόα Σκιόππα διατύπωσε σε κοινό άρθρο του με άλλους δύο οικονομολόγους στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία θα χρειαστεί τελικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και παράταση της παραμονής της τρόικας στη χώρα μας, δεν αποτελεί έκπληξη.
Τέτοιες απόψεις, όπως αυτή σύμφωνα με την οποία η ευρωζώνη χρειάζεται
μόνιμο μηχανισμό στήριξης υπό τον έλεγχο του οποίου θα τίθενται απευθείας οι ευρωπαϊκοί λαοί, είναι μέρος μόνο του αυταρχικού προσανατολισμού του. Αξίζει να πληροφορηθούμε τελικά ποιος πραγματικά είναι ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου:
«Η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί περιορισμό της κυριαρχίας της»: Ο Τομμάζο Παντόα Σκιόππα, που ήδη έχει τοποθετήσει στην κορυφή του βιογραφικού του τον διορισμό του (στις 3  Αυγούστου) από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε θέση «Συμβούλου για θέματα σχετιζόμενα με την διαχείριση της οικονομικής κρίσης και του δημοσίου χρέους», έκανε την απερίφραστη αυτή δήλωση σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε ντέλλα Σέρα», στις 11 Φεβρουαρίου του 2010.
Επιπλέον, μεταξύ των δεξαμενών σκέψεων που ο κ. Σκιόππα προτείνει ως έγκυρες και αξιόπιστες είναι και αυτή που εδρεύει στη «Μακεδονία», όπως επισήμως αποκαλεί την FYROM στην ιστοσελίδα του δικού του think tank, «Notre Europe».
Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το «απόκτημα» του πρωθυπουργού ήταν η μισή αλήθεια. Από την πλευρά της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν οι διεθνείς περγαμηνές του σε επιστημονικό και διοικητικό επίπεδο, καθώς και οι κατά καιρούς υπέρ της Ελλάδας δηλώσεις του.
Η πλευρά των διαφωνούντων με τον διορισμό εντόπισε τις προκλητικά νεοφιλελεύθερες πρωτοβουλίες του από την εποχή της δεύτερης διακυβέρνησης Πρόντι στην Ιταλία, όταν θήτευσε ως υπουργός των Οικονομικών (2006-2008). Τότε που ο Πρόντι δήλωνε πως «είναι πιο συναρπαστικό, πιο σέξι να κυβερνάς με οριακή πλειοψηφία»!
Ολόκληρη η αλήθεια είναι πως το πιο πρόσφατο δείγμα ξενομανίας πουλάει θεωρία για να εξασφαλίζει πελάτες. Κατά τη γνώμη του η σωτηρία, όπως την αποκαλεί, της Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη όχι για λόγους αλτρουισμού, αλλά επειδή συνέφερε Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς και άλλους, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις ντόμινο στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.
«Αλλά προσοχή», τόνιζε σ’ εκείνη τη συνέντευξή του στην «Κοριέρρε ντέλλα Σέρα». «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να ναυαγήσει, αλλά ούτε και να της προσφέρουμε δωρεάν σωτηρία. Η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί περιορισμό της κυριαρχίας της»!
Αναγνωρίζει «Μακεδονία»
Πέραν όλων των άλλων ιδιοτήτων του, ο πολυπράγμων κ. Σκιόππα διατηρεί δύο ακόμη νευραλγικά πόστα επηρεασμού και ενίσχυσης του βαλαντίου του. Κάτι το οποίο εξηγεί και την «γενναιοδωρία» του να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στην (μειωμένης κυριαρχίας) χώρα μας. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης (think tank) “Notre Europe” («Η Ευρώπη μας») που εδρεύει στο Παρίσι, αλλά και στέλεχος και Πρόεδρος του ιταλικού κλάδου του «Promontory Financial Group». Όσον αφορά σ’ αυτήν την δραστηριότητά του, η έδρα του βρίσκεται στο Μιλάνο.
Το «Promontory» ιδρύθηκε το 2001 και είναι μια διεθνής εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων, που, με επικεφαλής τον ιδρυτή και Πρόεδρό της Γιουτζήν Λούντβιχ, προέρχονται από την Γουόλ Στριτ και τους μεγαλύτερους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Απασχολεί πάνω από 100 στελέχη και 150 συμβούλους.

Η εταιρία αναζητεί τους πελάτες της σε τομείς όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις και προσφέρει συμβουλές και λύσεις όσον αφορά στη διαχείριση κινδύνων και στην αποτροπή πτωχεύσεων. Διαθέτει ένδεκα γραφεία σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία και διαφημίζεται ως δεξαμενή ειδικών που έχουν «μια λύση για κάθε πρόβλημα» με πελάτες σε πάνω από 50 χώρες σε «έξι ηπείρους».
Όπως και νάχει, η θέση που απέκτησε ο κ. Σκιόππα στην Ελλάδα αποτελεί καλή διαφήμιση της εταιρίας συμβούλων και καλός «κράχτης» πελατών.
Όσον αφορά στη δεξαμενή σκέψης «Notre Europe», αυτή αποτελεί προσωπικό εργαλείο του συμβούλου του κ. Παπανδρέου. Βρίσκεται σε διαρκή διασύνδεση με άλλα think tanks , τα οποία συνιστά ως αξιόπιστα, μεταξύ των οποίων και οκτώ ελληνικά (Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Έρευνας, Εταιρία Κοινωνικών και Οικονομικών Μελετών, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ινστιτούτο Έρευνας Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών).
Σε επίλεκτη θέση, όσον αφορά στις επιλογές του Notre Europe και του κ. Σκιόππα βρίσκεται η οργάνωση του Τζορτζ Σόρος «Κοινωνία Ανοιχτών Οριζόντων», γνωστή για την διαλυτική δράση της στα Βαλκάνια, τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την ανοχή της σε αυτονομιστικές τάσεις. Έτσι, στα Βαλκάνια, ο κ. Σκιόππα προτείνει ως «αξιόπιστα» think tanks όλες τις οργανώσεις που ο γνωστός Σόρος έχει σπείρει και χρηματοδοτεί σε διάφορες χώρες της περιοχής.
Στον κατάλογο των προτεινομένων φιγουράρει και το «Διεθνές Κέντρο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Euro Balkan» που ο Σόρος έχει ιδρύσει στα Σκόπια. Φυσικά, το όνομα της σκοπιανής «δεξαμενής σκέψης» εμφανίζεται κάτω από την ονομασία χώρας που ο κ. Σκιόππα δεν διστάζει να αποκαλεί «Μακεδονία» (MK-Macedoine/Macedonia)! Καθίσταται σαφές ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην προσωπική του ιστοσελίδα του προσωπικού του think tank, δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναφέρει τα Σκόπια με το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ όνομά τους, δηλαδή FYROM.
Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
Στα τέλη του Αυγούστου – και ενώ υποτίθεται ότι ο κ. Σκιόππα έδινε ήδη τις συμβουλές του στην Ελλάδα – η χάρη του εν λόγω συμβούλου έφτασε στην Κίνα. Μια φωτογραφία του μάλιστα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Ζου Ξιαοχουάν χρησιμοποιήθηκε από την κινεζική τράπεζα, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο Κινέζος τραπεζίτης, δεν είχε διαφύγει, όπως εφημολογείτο στις ΗΠΑ, για να αποφύγει την τιμωρία του Πεκίνου. Ο συγκεκριμένος τραπεζίτης θεωρήθηκε υπεύθυνος για ζημιές που υπέστη η τράπεζα ύψους 430 δις δολαρίων! Τότε ακριβώς φαίνεται ότι ζήτησε και τις συμβουλές του Σκιόππα! Το θρίλερ με την εξαφάνιση του Κινέζου τραπεζίτη και την επανεμφάνισή του σε τετ-α-τετ με τον Ιταλό οικονομολόγο είχε τότε εντοπιστεί και από τον Τύπο (Νέα, 2 Σεπτεμβρίου 2010).
Δεύτερη λεπτομέρεια: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» της 3ης Σεπτεμβρίου, η εν διαστάσει σύζυγος του Σκιόππα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα, Φιορέλα Κοστόρις, είχε αποδεχθεί πρόσκληση για συμμετοχή της σε συνέδριο στα Κατεχόμενα της Κύπρου με θέμα «Χρειάζεται άραγε αναθεώρηση το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας;». Και βέβαια, σε όλα τα έγγραφα του συνεδρίου τα Κατεχόμενα αναφέρονταν ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες