ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/10/10

Υπουργοί-επαίτες για λίγα… ψίχουλα δανείων!

Στην… επαιτεία για λίγα ψίχουλα δανείων βγαίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ασκώντας όση πίεση μπορεί να ασκηθεί στους τραπεζίτες για να σταματήσουν τη σχεδόν «αιματηρή» απορρόφηση ρευστότητας από τον ιδιωτικό τομέα, που οδηγεί με ασφάλεια σε αρνητικό ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης τους επόμενους μήνες, για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης.
Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοϊδης υποδέχονται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε κλίμα βαρυχειμωνιάς, για ένα show μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους, με σκοπό να αποδείξουν, ότι η κυβέρνηση πιέζει όσο είναι δυνατόν για να απελευθερωθούν πολύτιμες πιστώσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Το κλίμα της συνάντησης βαραίνει η δημοσιοποίηση των χθεσινών στοιχείων για την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα από την Τράπεζα της Ελλάδος (καλύπτουν τον Αύγουστο), τα οποία οδηγούν στο εφιαλτικό για την πραγματική οικονομία συμπέρασμα, ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε μια άνευ προηγούμενου «αφαίμαξη» ρευστότητας 1,162 δις. ευρώ μέσα σε ένα μόνο μήνα, ρίχνοντας τον ετήσιο ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης στο 1,5%.
Η αρνητική ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις έφθασε τα 695 εκατ. ευρώ, προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις στα 169 εκατ. ευρώ, προς τους ιδιώτες και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στα 258 εκατ. ευρώ, με δραματική μάλιστα αρνητική ροή στεγαστικών δανείων (-192 εκατ. ευρώ), ενώ στην κατηγορία των λοιπών δανείων η αρνητική ροή έφθασε τα 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε όλες τις κατηγορίες δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα η απομόχλευση ήταν εξαιρετικά βίαιη, με τις εξοφλήσεις δανείων να υπερβαίνουν σημαντικά τις νέες χρηματοδοτήσεις.
Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να εφαρμόσει την ιδέα που πρώτος ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, όταν πιέσθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις εγγυήσεις δανεισμού και τις λοιπές ενισχύσεις που προσφέρονται αφειδώς από το Δημόσιο στις τράπεζες, χωρίς να επιστρέφει το παραμικρό στην πραγματική οικονομία. Την ιδέα έσπευσε να υιοθετήσει και ο Μ. Χρυσοχοϊδης, που άλλωστε κατά έχει σημαντική παράδοση σε «συμφωνίες κυρίων» με τις επιχειρήσεις.
Η ιδέα του κ. Παπακωνσταντίνου εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλή: το Δημόσιο θα δίνει μεν εγγυήσεις δανεισμού στις τράπεζες, αλλά αυτές με τη σειρά τους θα καλούνται να υπογράφουν κάτι σαν «σύμφωνα πιστωτικής επέκτασης», ανακοινώνοντας εκ των προτέρων στόχους για αύξηση των χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μετά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών για υποβολή τέτοιων σχεδίων, αν και στους κόλπους της Ένωσης Τραπεζών αρκετοί δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τη σκοπιμότητα του μέτρου.
Όπως ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα περισσότερα τραπεζικά στελέχη, η κρίση ρευστότητας και φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών έχει τέτοια ένταση, που για το ορατό μέλλον η συρρίκνωση των πιστώσεων αποτελεί μονόδρομο.
Η τρόικα αυτή την περίοδο, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ζητάει δραστικά μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, ασκώντας ασφυκτική πίεση, με μοχλό το «απειλητικό» για την αυτονομία των τραπεζών Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν απειλεί να σύρει τράπεζες στην ταπεινωτική υποβολή σχεδίων βιωσιμότητας, επειδή έχουν ήδη «παραφουσκώσει» το παθητικό τους με κρατικές εγγυήσεις δανεισμού, πάνω από το όριο του 5% των συνολικών υποχρεώσεων. Έτσι, δεν είναι καν βέβαιο αν θα μπορέσουν οι τράπεζες να απορροφήσουν τις εγγυήσεις δανεισμού, ύψους 25 δις. ευρώ, που θέτει στη διάθεσή τους το υπ. Οικονομικών.
Στην τραπεζική καθημερινότητα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δραματικές συνθήκες πίεσης στη ρευστότητα, καθώς η «αιμορραγία» καταθέσεων συνεχίζεται, ενώ οι τιτλοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού «σκάνε» συνεχώς και τα «κουρέματα» των καλυμμάτων που προσκομίζονται στην ΕΚΤ πέφτουν… βροχή. Η κεφαλαιακή επάρκεια δέχεται αφόρητες πιέσεις από την έξαρση των επισφαλειών, που είναι πολύ σοβαρότερη από όσο αφήνουν τα επίσημα στοιχεία να διαφανεί. Οι περισσότερες τράπεζες ήδη «γράφουν» σοβαρές ζημιές από τη λειτουργία τους στην Ελλάδα και μόνο κάποιες κερδοφόρες θυγατρικές στο εξωτερικό βελτιώνουν την εικόνα. Η χθεσινή προειδοποίηση της Moodys για διατήρηση του αρνητικού outlook στις βαθμολογίες των ελληνικών τραπεζών απλώς επιβεβαίωσε ότι οι επόμενες κινήσεις των οίκων αξιολόγησης δεν θα είναι για να βελτιωθούν οι βαθμολογίες, αλλά για να μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, ακόμη και αν πετύχει, όπως αναμένεται, η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, ανοίγοντας μια «σχισμή» στον πλήρη αποκλεισμό των τραπεζών από τις αγορές, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επανέλθουν σε στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία. Πολύ περισσότερο θα αργήσουν να κάνουν στα σοβαρά οποιαδήποτε συζήτηση για νέες πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα, όποιο και αν είναι το περιεχόμενο του “show” που θα στηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών για λαϊκή κατανάλωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες