— Ετοιμάζεται μεγάλο Υπηρεσιακό και όσο ακούγονται δηλώσεις περί πρόωρων εκλογών τόσο μεγαλώνει η αγωνία στο νεοκλασικό. Είναι το γνωστό σύνδρομο: Τα ποντίκια τρέχουν πρώτα να σωθούν από το πλοίο που βουλιάζει.
— Γιατί σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ο χειρισμός έχει ανατεθεί σε συνταξιούχους πρέσβεις; Υπηρεσιακός γ.γ. και υπεύθυνος των μυστικών συνομιλιών με την Τουρκία για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου ο κ. Ζέππος, επικεφαλής των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα ο κ. Π. Αποστολίδης συνταξιούχος, στο Σκοπιανό διαπραγματευτής ο επίσης συνταξιούχος Αδ. Βασιλάκης, ειδικός σύμβουλος σε θέματα άμυνας, ΝΑΤΟ, Αιγαίου κ.λπ. ο επίσης συνταξιούχος Γ. Σαββαΐδης.
— Ο γ.γ. Αλ. Ι. Ζέππος είναι από τους διπλωμάτες που βλέπουν μακριά. Έτσι φρόντισε να διατηρήσει τις σχέσεις του με το Τελ Αβίβ και να είναι πλέον ο ίδιος αρκετά χρήσιμος στον Χ. Παμπούκη ώστε να τον συνοδεύει στο ταξίδι του στο Ισραήλ.
— Νέος καβγάς έχει ξεσπάσει στο ΥΠΕΞ με αφορμή πρόσφατο Υπηρεσιακό και την αντίδραση εκ Βανκούβερ του μέλους του ΔΣ της ΕΔΥ κ. Γ. Αϋφαντή. Στο Υπηρεσιακό, μεταξύ των άλλων, το πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΔΥ κ. Γ. Σκέμπερης τοποθετήθηκε στην Αμπούζα. Ο κ. Αϋφαντής αντέδρασε με εντονότατη επιστολή, στην οποία κατήγγειλε ουσιαστικά ότι πίσω από την «τιμωρία» του συνδικαλιστή διπλωμάτη ήταν ο υπηρεσιακός γ.γ. Αλ. Ι. Ζέππος. Συμπτωματικώς έθιξε και τη μετάθεση στη Γενεύη άλλης συναδέλφου τους ύστερα από την Αλεξάνδρεια και τέσσερα χρόνια στις Βρυξέλλες, με ένα μικρό διάλειμμα στην Αθήνα. Συνδικαλίστρια και αυτή, αλλά είχε διαφορετική τύχη…
— Στις επιστολές βγήκαν κι άλλα πολλά στην επιφάνεια, όπως και το εάν ο κ. Ζέππος, συνταξιούχος πια, που με ειδικές ρυθμίσεις παραμένει στο υπουργείο, είχε δικαίωμα να παρίσταται και να ψηφίζει στις συνελεύσεις της ΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των εντάσεων η παρουσία του κ. Ζέππου στις συνελεύσεις των διπλωματών είχε εκληφθεί περισσότερο ως απόπειρα, αν όχι εκφοβισμού, τουλάχιστον επηρεασμού των νεαρών διπλωματών…
— Απάντηση δόθηκε τελικά από το νέο μέλος του
ΔΣ της ΕΔΥ κ. Κοτροκόη, που διαφοροποίησε τη στάση του από τον κ. Αϋφαντή, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ εκτός του προέδρου Θ. Δασκαρόλη.
Ο κ. Κοτροκόης μάλιστα υπερασπίσθηκε και το δικαίωμα του κ. Ζέππου να συμμετέχει στις συνελεύσεις της ΕΔΥ, ενώ άφησε υπαινιγμούς για τον κ. Αϋφαντή ότι ομιλεί για προβλήματα του κλάδου ενώ έχει εξασφαλίσει ένα καλό πόστο στο Βανκούβερ.
— Πέραν των προσωπικών αιχμών, η όλη αντιπαράθεση δείχνει ότι υπάρχουν, όπως συνέβαινε πάντοτε, λόγοι προσωπικών προτιμήσεων στο μοίρασμα των πόστων και κυρίως ότι υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς μπορεί να υπάρξει συνδικαλισμός στη Διπλωματική Υπηρεσία.
— Οι σκέψεις πάντως για πειθαρχική δίωξη εναντίον του κ. Αϋφαντή μάλλον θα πυροδοτήσουν περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που υπάρχει στο ΥΠΕΞ. Εξάλλου οι απόψεις, όσο ακραίες κι αν είναι ή όσο κριτικές κι αν είναι, δεν μπορεί να τιμωρούνται ως πειθαρχικό αδίκημα.
— Πειθαρχικές διώξεις, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ασκηθούν σε επικεφαλής διπλωματικών αρχών που έχουν να στείλουν τηλεγράφημα (εννοούμε ουσίας και όχι αποδελτίωσης των δημοσιευμάτων) πέραν του διμήνου. Γιατί μαθαίνουμε ότι είναι πολλές.
— Σε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων με πολύ ενδιαφέρον ετοιμάζεται να μετακομίσει ο Σπύρος Λαμπρίδης, ψυχή μέχρι τώρα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ. Η είδηση δεν είναι φυσικά ότι φεύγει ο κ. Λαμπρίδης από τις Βρυξέλλες, αλλά η μάχη που δόθηκε για να αδειάσει η θέση, για την οποία ενδιαφέρονται αρκετοί.
— Τι γίνεται στην πρεσβεία στη Βαγδάτη; Έχουν βγει μαχαίρια από τον πρέσβη κ. Καραφωτιά εναντίον των προκατόχων του. Η εμπειρία λέει ότι, εάν πράγματι υπάρχουν σκανδαλώδεις υποθέσεις, τότε ευθαρσώς και με στοιχεία αυτές καταγγέλλονται στην υπηρεσιακή δομή του υπουργείου και ακολουθείται η διαδικασία με την αποστολή και του επιθεωρητή. Δεν επιτρέπεται να μένουν οι καταγγελίες σε θεωρητικό επίπεδο.
Πάντως, αξίζει να πούμε ότι όσοι υπηρέτησαν στη Βαγδάτη όλα αυτά τα χρόνια για το μόνο που δεν μπορούν να κατηγορηθούν είναι ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους καλά ή ότι δεν εξασφάλιζαν… απόδειξη παροχής υπηρεσιών για τον κάθε ένοπλο και τον κάθε άλλον που προσέφερε στοιχειώδη προστασία σε μια πραγματική κόλαση. Αυτά για να βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη.
— Αντίθετα, ο άλλος υφυπουργός Σπ. Κουβέλης γράφει σελίδες λαμπρής ιστορίας στο κεφάλαιο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Πάντως είναι αρκετοί αυτοί που διεκδίκησαν μερίδιο της «δόξας» του για το ναυάγιο της υπόθεσης του Αστακού.. Νόμιζαν ότι οι Καταρινοί τρώνε κουτόχορτο…
— Η εξυπηρέτηση των δικών μας παιδιών καλά κρατεί στο ΥΠΕΞ. Αν και πάντοτε υπήρχε μια προσπάθεια να κρατηθούν τα προσχήματα με τις μεταθέσεις διπλωματικών, με αποφυγή κατά το δυνατόν εξόφθαλμων εξυπηρετήσεων, τώρα αυτά έχουν ξεχασθεί. Στο τελευταίο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ο κ. Μαργαρίτης, νεαρότατος σύμβουλος Β΄ στο γραφείο πρωθυπουργού, «προτιμήθηκε» από πολλούς αρχαιότερους συμβούλους πρεσβείας, με διπλάσια χρόνια υπηρεσίας και πείρας, για το Γενικό Προξενείο Χονγκ Κονγκ. Η ακριβώς ίδια υπερβολή είχε γίνει στο προηγούμενο Υπηρεσιακό Συμβούλιο προ μηνών με τον πάλι πολύ νέο σύμβουλο πρεσβείας κ. Χατζηαντωνάκη, από το ίδιο γραφείο του πρωθυπουργού, που πηγαίνει στο σημαντικό Γενικό Προξενείο Καΐρου.
3Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Μαθαίνουμε ότι πλέον στις συναντήσεις Ερντογάν - Παπανδρέου δεν θα υπάρχει και έλληνας διερμηνέας αλλά μόνο τούρκος που θα μεταφράζει από τουρκικά σε αγγλικά. Το μοντέλο αυτό διαβάσαμε ότι εφαρμόσθηκε στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί στη Βουλιαγμένη. Το ερώτημα είναι εάν η επιλογή αυτή γίνεται για λόγους πρακτικούς (μια και ίσως είναι πιο ακριβείς οι τοποθετήσεις στα αγγλικά) ή και για λόγους ασφάλειας και διατήρησης του άκρως απόρρητου χαρακτήρα των συνομιλιών.
***
3Μια μεγάλη αλήθεια ειπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Μ. Α. Ταλάτ, ο οποίος στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του έπειτα από την ήττα του από τον Ντ. Έρογλου ήταν αποκαλυπτικός. «Πιστεύω ότι εγώ συνέβαλα στην εκλογή του Χριστόφια στην Προεδρία, ενώ αυτός συνέβαλε στην απομάκρυνσή μου», είπε ο κ. Ταλάτ, διευκρινίζοντας το παιγνίδι που παίχτηκε: «Με τον τρόπο που λειτούργησα εγώ εξέθεσα την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, οδηγώντας στην εκλογή του κ. Χριστόφια, ενώ εκείνος με τη στάση του στις συνομιλίες έφερε στην ηγεσία της δικής μας πλευράς τον κ. Έρογλου»… Τι χειρότερο από έναν ριγμένο… συνέταιρο;
***
Του... Διπλο-Μάτη...
• Τί γίνεται με την αποφασισθείσα από το ΥΠΕΞ μείωση του αριθμού των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών; Θα γίνει κάτι ή θα διατηρούνται για να βολεύονται οι πολυάριθμοι άστεγοι πρέσβεις;
• Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα όλοι οι διπλωματικοί φθάνουν στον βαθμό του ΠΥΑ΄ εν αντιθέσει με πολλές μεγάλες δυτικές χώρες, όπου η καριέρα δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και την υψηλότερη βαθμίδα. Πρέπει να υπάρχουν προσόντα, ήθος και πολύ καλό όνομα!
• Αληθεύει ότι συνταξιούχος μεγαλοπρέσβης που πρόσφατα εγκατέλειψε παραδεισένιο γι’ αυτόν (αυτός ξέρει γιατί) δυτικοευρωπαϊκό πόστο επιδιώκει να προσληφθεί ως διπλωματικός σύμβουλος στο κόμμα της Ντόρας; Αν ναι, ας προσέξει η Ντόρα! Υπάρχει κίνδυνος να τους στείλει όλους σε ψυχολόγο, όπως έκανε και με τους δικούς του στο τελευταίο του πόστο.
• Στο ψηφοδέλτιο του Γ. Καμίνη φιγουράρει και κάποιος π. πρόεδρος του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου. Μήπως είναι ο ίδιος με αυτόν που διετέλεσε πρόεδρος της αμαρτωλής ITCO στο τέλος της δεκαετίας του ’80; Εάν ναι, τότε το παζλ δένει καλά, ιδιαίτερα εάν κάποιος ψάξει και διαπιστώσει ότι πέρασε από όλα τα κόμματα, προστατευόμενος πάντοτε πρωτοκλασάτων υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η καριέρα του ξεκίνησε στην Πρεσβεία Παρισίων επί χούντας. Είναι και αυτό ένα προσόν.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου