ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/11/10

Τουρκία: Ιδρυση νέου φιλοϊσλαμικού κόμματος - "Κόμμα της Φωνής του Λαού"

Τουρκία: Ιδρυση νέου φιλοϊσλαμικού κόμματος - "Κόμμα της Φωνής του Λαού"Νέα μορφή παίρνει από σήμερα το φαινόμενο της διάσπασης στο χώρο του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία με την ίδρυση νέου φιλοϊσλαμικού κόμματος που προέρχεται ουσιαστικά από τη διάσπαση του Κόμματος Ευτυχίας. Το αποτέλεσμα είναι να εκπροσωπείται ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, από τρία κόμματα.

    “Κόμμα της Φωνής του Λαού” ονομάζεται το νέο κόμμα και έχει για σύμβολό του τον ανατέλλοντα ήλιο. Η διάσπαση επήλθε όταν πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Κόμματος Ευτυχίας για να επανεκλεγεί στην ηγεσία ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αποτέλεσμα στο οποίο αντέδρασαν οι παλαιοκομματικοί με προσφυγή στα δικαστήρια. Ετσι, επαναλήφθηκε το συνέδριο και εξελέγη ως πρόεδρος ο ιστορικός ηγέτης του χώρου και πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν. Δεν πήρε μέρος στο συνέδριο η προσκείμενη στον Κουρτουλμούς πτέρυγα, η οποία αμέσως ξεκίνησε την προετοιμασία του νέου κόμματος.

    Έτσι, η πορεία που ξεκίνησε το 1971 με
την ίδρυση του πρώτου φιλοϊσλαμικού κόμματος στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, του Κόμματος Εθνικής Τάξης του Ερμπακάν, συνεχίζεται με τρία κόμματα.

    Το Κόμμα Εθνικής Τάξης είχε ιδρυθεί στις 26/1/1971 για να τεθεί εκτός νόμου στις 20/3/1971, μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου 1971. Στις 11/10/1972 ιδρύθηκε το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας με ηγέτη πάλι τον Ερμπακάν. Το κόμμα τέθηκε εκτός νόμου αμέσως μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, μαζί με όλα τα κόμματα της προπραξικοπηματικής περιόδου. Στις 21/12/1983 ιδρύθηκε το Κόμμα Ευημερίας. Ο Ερμπακάν ανέλαβε ηγέτης το 1987. Στις 16/1/1988 το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το κόμμα αυτό, το οποίο αντικαταστάθηκε από το Κόμμα Αρετής.

    Η πρώτη διάσπαση επήλθε το 2001. Στο συνέδριο του Κόμματος Αρετής στις 14/5/2001 ηγέτης επανεξελέγη ο Ρετζαΐ Κουτάν ύστερα από αναμέτρηση των παλαιοκομματικών τους οποίους εκπροσωπούσε. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν ο υποψήφιος των “ανανεωτικών”. Οι τελευταίοι, με ηγετικό δίδυμο τον Γκιουλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησαν και στις 14/8/2001 ιδρύθηκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο ανέλαβε την εξουσία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002. Εν τω μεταξύ όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα Αρετής, το οποίο αντικαταστάθηκε από το Κόμμα Ευτυχίας.

    Το ερώτημα που τίθεται τώρα με την ύπαρξη τριών φιλοϊσλαμικών κομμάτων είναι κατά πόσο, ειδικά το νέο Κόμμα της Φωνής του Λαού, θα έχει παράλληλη πορεία με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε σχέση με την ομάδα Ερμπακάν, ο προσκείμενος στον Νουμάν Κουρτουλμούς χώρος και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Κουρτουλμούς, εδώ και λίγο καιρό φροντίζουν να μην κρατούν μεγάλες αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες