Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν θετικά βήματα στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στις 18 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Εθνη.
«Αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση, ώστε να γίνουν τέτοια βήματα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε οτι παραβλέπουμε την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Έρογλου με τη ρητορική του και την υποστήριξη της Τουρκίας κινούνται σε μια άλλη εποχή, κινούνται σε μια τελείως διχοτομική λογική δύο κρατών, δύο λαών, και αυτά όχι μόνο εμποδίζουν την προοπτική της λύσης αλλά αντίκειται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών γι' αυτό και δεν εμπνέουν αισιοδοξία», επισήμανε ο κ. Δελαβέκουρας.
Εξέφρασε τέλος της ελπίδα οτι η Τουρκία θα αλλάξει στάση στο Κυπριακό «όπως δηλώνει η ίδια οτι επιθυμεί», αλλά η στάση του κ. Ερογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δυστυχώς δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει αισιοδοξία».
Η συνεργασία μας με τη Γερμανία είναι σταθερή και συνεχής
«Η συνεργασία με τη Γερμανία είναι σταθερή. Είμαστε παλαιοί εταίροι στην ΕΕ και η συνεργασία μας, σε όλα τα επίπεδα, είναι συνεχής και αδιάλειπτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις διπλωματικών συντακτών με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τα πακέτα - βόμβες.
Επίσης, αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με την γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ με την οποία συζήτησε τα θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες, αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε οτι το θέμα (με τα πακέτα - βόμβες) θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών, ανέφερε ότι υπήρξε
«άμεση αντίδραση απο την πλευρά μας», σημειώνοντας οτι αυτό το φαινόμενο απέδειξε ένα «κενό ασφαλείας που υπάρχει και την ανάγκη να δημιουργήσουμε δομές που δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθούν τέτοια πράγματα».
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την απόπειρα αυτή που έγινε στην Ελλάδα, με τις επιθέσεις που προήλθαν από την Υεμένη. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίστηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από την ελληνική αστυνομία», τόνισε και ανέφερε οτι ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφή με όλους τους πρέσβεις των χωρών των οποίων οι πρεσβείες έγιναν στόχοι επιθέσεων.
Όλοι οι ξένοι διπλωμάτες, όπως είπε, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την άμεση ενημέρωση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αστυνομίας.
Αναφερόμενος γενικότερα στις σχέσεις με τη Γερμανία, ο εκπρόσωπος είπε οτι οι σχέσεις παραμένουν στενές και ότι «ειδικά με αφορμή την οικονομική κρίση η συνεργασία μας εντατικοποιήθηκε ακόμη περισσότερο. Η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών στη Γερμανία, όπου συμφωνήθηκε η εμβάθυνση στις σχέσεις μας», είπε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα και για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία υποστηρίζουν την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού υποστήριξης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και σε αυτό το πλαίσιο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, είπε.
Επίσης, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, η Γερμανία, όπως είπε ο εκπρόσωπος, αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας στο χώρο των Βαλκανίων και «εκεί θέλουμε και την υποστήριξη της Γερμανίας στην προσπάθεια να αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων». Άλλωστε, το θέμα, μεταξύ άλλων, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο υπουργός την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, είπε.
Στην συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αναφέρθηκε σήμερα επίσης σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή ερώτημα που του τέθηκε απο διπλωματικούς συντάκτες.
Ο Γρ.Δελαβέκουρας είπε οτι οι απόψεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες και ότι η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας, δεδομένης της απόφασης που έχει λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο.
«Η Συμφωνία αυτή που υπεγράφη από τις δύο κυβερνήσεις πληρεί τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και είναι προς όφελος των δύο χωρών. Και η αλβανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πόσο ωφέλιμο και σημαντικό είναι, έτσι ώστε οι δυο χώρες να μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμη και σε εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών», επισήμανε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε και σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.
«Δεν υπάρχει καμία βάση για σενάρια αποσταθεροποίησης»
«Δεν υπάρχει καμία βάση για σενάρια αποσταθεροποίησης, σε οποιοδήποτε σημείο στην ελληνική επικράτεια», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, ερωτηθείς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη Θράκη, εξαιτίας πρόσφατου επεισοδίου προπηλακισμού συνεργείου γαλλικού καναλιού.
Ο Γ. Δελαβέκουρας επεσήμανε ότι «η ελληνική Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σταθερή Δημοκρατία, με ισχυρές δημοκρατικές δομές» και τόνισε ότι τέτοια σενάρια είναι ανεφάρμοστα και δεν έχουν καμία βάση.
Το γεγονός ότι υπάρχουν ακραίοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος, είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία το αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο και απέρριψε τη θέση οτι οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας, είναι ασταθές ή υπάρχουν σενάρια αποσταθεροποίησής του.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου