ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

10/11/10

Bloomberg:«Η Ελλάδα χειρότερα απο την Αργεντινή»

«Η Αργεντινή διαθέτει ένα μαξιλάρι. Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για την Ελλάδα. Οι Έλληνες βρίσκονται σε "μηχανική υποστήριξη" από το ΔΝΤ και την ΕΕ», λέει ο Bloomberg

Ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας εμφανίζεται η Αργεντινή από ότι η Ελλάδα, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε σήμερα η οικονομική υπηρεσία Bloomberg. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Το κόστος ασφάλισης χρέους της Αργεντινής για πέντε έτη, έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας αυτής, διαμορφωνόταν στις 5 Νοεμβρίου στις 600 μονάδες βάσης, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2008 και 266 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ότι το αντίστοιχο ελληνικό, σύμφωνα με στοιχεία της CMA.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρίας και του Bloomberg, η Αργεντινή καταλαμβάνει την τρίτη κατά σειρά θέση από πλευράς ύψους κόστους ασφάλισης χρέους, μετά την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής αυξάνεται καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και η κεντρική της τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της φθάνει το 9%, ήτοι αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.

Η Ελλάδα εκτιμά, μεταδίδει το Bloomberg, ότι η οικονομία της θα
συρρικνωθεί κατά 4% εφέτος και κατά 2,6% το 2011, καθώς προωθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με μειώσεις μισθών και συντάξεων ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση δανείου 110 δις.ευρώ από την ΕΕ.την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

"Η Αργεντινή διαθέτει ένα μαξιλάρι, τόσο από δημοσιονομικής πλευράς όσο και μέσω της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές για να αποτρέψει μια κρίση, σήμερα", δηλώνει ο Αριάμ Βάσκεζ, οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. Στη Νέα Υόρκη. "Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για την Ελλάδα. Οι Έλληνες βρίσκονται σε "μηχανική υποστήριξη" από το ΔΝΤ και την ΕΕ", συμπληρώνει ο ίδιος.

Μολονότι τα CDS για χρέος της Αργεντινής υποχώρησαν κατά 93 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, τα ελληνικά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 153 στη διάρκεια της ιδίας περιόδου, σύμφωνα με τη CMA. Το Φεβρουάριο, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας κόστιζε 821 μονάδες βάσης περισσότερο για την Αργεντινή από ό,τι για την Ελλάδα.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής ανέρχονταν στις 4 Νοεμβρίου στο ποσόν των 52,3 δις.δολ., υποβοηθούμενα από ένα ρεκόρ στην παραγωγή σπόρων σόγιας και αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς τη γειτονική Βραζιλία. Η πρόεδρος Χριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ απέσπασε ποσό ύψους 5,9 δις.δολ. εκ των αποθεμάτων εφέτος για την αποπληρωμή χρέους της χώρας και προτίθεται να χρησιμοποιήσει ποσόν 7,5 δισ. δολ. το 2011 για τον ίδιο λόγο.

Η Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 13,6% του ΑΕΠ της.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. "Η Αργεντινή έχει ορισμένα θετικά στοιχεία υπέρ της, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει", υποστηρίζει ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους ύψους 19 δις.δολ. σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη. "Θα χρειαστεί (σ.σ.η Ελλάδα) να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε; Εξαρτώνται απόλυτα από τη στήριξη της ΕΕ", σημειώνει ο ίδιος.

Η επιτοκιακή ψαλίδα του χρέους της Αργεντινής (spread) έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων διερύνθηκε κατά 3 μονάδες βάσης την Τρίτη στις 515 μονάδες βάσης , σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Τα CDS επί χρέους της Αργεντινής αυξήθηκαν 8 μονάδες βάσης στις 616 μονάδες βάσης. Η Αργεντινή αναδιάρθρωσε τον περασμένο Ιούνιο χρέος ύψους 12,2 δις.δολ. που απέμενε από την ύψους 95 δις.δολ. χρεοκοπία της χώρας το 2001.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες