ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

10/7/10

Το παρασκήνιο της ανταλλαγής κατασκόπων ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες αποδεικνύουν ότι η ανταλλαγή κατασκόπων ΗΠΑ-Ρωσίας αποτελούν ένα γνήσιο σίριαλ ψυχροπολεμικού τύπου.

Μη κατονομαζόμενες πηγές του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες για το ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο από τον περασμένο Φεβρουάριο!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιδέα της ανταλλαγής
κατασκόπων ανάμεσα στις δυο χώρες, είχε επίσης συζητηθεί εκ των προτέρων και είχαν μάλιστα προσδιοριστεί και συγκεκριμένοι στόχοι!

Με βάση τα ανωτέρω, δεν θα πρέπει πλέον να παραμένει η παραμικρή αμφιβολία ότι η επιλογή της χρονικής συγκυρίας σύλληψης των κατασκόπων δεν ήταν τυχαία. Η παρουσία του Ντμίτρι Μέντβεντεβ στην Ουάσιγκτον έδινε μια θεαματική δυνατότητα στις ΗΠΑ, να επιδιώξουν την απελευθέρωση Ρώσων που δούλεψαν στο παρελθόν γι’ αυτούς. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί σε επικοινωνιακό επίπεδο την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν ξεχνούν όσους τους βοηθούν και αξιοποιούν κάθε ευκαιρία να τους βοηθήσουν.

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό όφελος από την υπόθεση. Η σύλληψή τους τη στιγμή που τη χώρα επισκεπτόταν ο Μέντβεντεβ, ασκούσε στη ρωσική πλευρά ασφυκτική πίεση και σε θεωρητικό επίπεδο διακινδύνευε να τινάξει στον αέρα την επαναπροσέγγιση των δυο πλευρών που δείχνει να έχει δρομολογηθεί. Δεδομένου μάλιστα του ότι δεν υφίστανται οι χαώδεις ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος, ο χαρακτηρισμός της συγκυρίας ως νέας «detente» είναι μάλλον ανεπαρκής και θα μπορούσε να έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Επιπρόσθετα, πάντα με βάση τα νέα στοιχεία, ο χειρισμός της υπόθεσης προδίδει «σκηνοθεσία» από αμερικανικής πλευράς, με σκοπό να καταλήξει στην ανταλλαγή, αλλά και να αποδείξει ότι το επίπεδο συνεννόησης ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι πλέον υψηλότερο.

Οι δυο χώρες παραδέχτηκαν εμμέσως ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου τον άτυπο κανόνα της σιωπηρής αποδοχής της κατασκοπείας ως πρακτικής και των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Παράλληλα, φρόντισαν με τη συμπεριφορά τους να στείλουν το μήνυμα ότι τέτοιες υποθέσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πως δεν θα πρέπει να δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις και να ακυρώνουν τις επιτυχίες που σημειώνουν ηγέτες και διπλωμάτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

απο DEFENCE-POINT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες