ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

10/7/10

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Του Γιώργου Φράγκου

Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την άρνησή της να ψηφίσει τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος που προβλέπει τη χορήγηση του εκλογικού δικαιώματος στους απόδημους Ελληνες, έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με απόφασή του που φέρει ημερομηνία 8 Ιουλίου του 2010, καταδίκασε τη χώρα μας για παραβίαση όχι μόνο του ελληνικού συντάγματος, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η εξέλιξη αυτή που μας εκθέτει για μια ακόμη φορά στους εταίρους μας, έρχεται τη στιγμή
που το ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο Ραγκούση απονέμει αφειδώς την ελληνική ιθαγένεια σε χιλιάδες πρώην λαθρομετανάστες, γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων» του το εθνικό μας χρέος έναντι του ελληνισμού της διασποράς.
Όπως επισημαίνει μάλιστα σε δήλωσή του στον «ΑΤ» ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, «η κυβέρνηση προτίμησε αντί να φέρει το νόμο για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας που διατηρούν άρρηκτους δεσμούς, με τη μητέρα – πατρίδα, έφερε αμέσως νόμο για την ελληνοποίηση των αλλοδαπών που προέρχονται από τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης χώρες, ώστε να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου».
Με την πράξη του αυτή ο κ. Παπανδρέου δικαιώνει όσους εδώ και χρόνια, υποστηρίζουν ότι διάκειται εχθρικά προς τον απόδημο ελληνισμό, για πολλούς και ποικίλους λόγους προτιμώντας την «εκλογική πελατεία» των μεταναστών.
Προς επίρρωση των παραπάνω, αρκεί ν’ αναφερθεί το γεγονός ότι ο ίδιος αν και γνώριζε το ενδεχόμενο καταδίκης μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εν τούτοις, δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να το αποτρέψει, επιλέγοντας το ψάρεμα στα «θολά νερά» των αλλογενών.
Για την ιστορία της υπόθεσης υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση εμπόδισε τη ψήφιση του νόμου Παυλόπουλου που προέβλεπε την παροχή ψήφου στους εκτός επικρατείας Ελλήνων, σε εκτέλεση του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος.
Και τούτο διότι, όπως ορίζει το συγκεκριμένο άρθρο, για την ψήφιση και ισχύ του σχετικού νόμου απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλευτικού Σώματος.
Στην κυριακάτικη έκδοσή του , ο «ΑΤ» είχε παρουσιάσει αναλυτικά την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να τορπιλίσει (κάτι που επέτυχε) τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές και δημοτικές εκλογές.
Τότε ο κ. Παυλόπουλος έχει αναρωτηθεί «γιατί στερούν από ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού το δικαίωμά τους να έχουν λόγο ως προς την πολιτική ζωή στην πατρίδα μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν τρεις Ελληνες υπάλληλοι του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε πλήρως.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, η χώρα μας παραβίασε όχι μόνο τον εκτελεστικό νόμο του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και το άρθρο 3 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σύμφωνα με αυτά, «τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να οργανώνουν, σε εύλογα χρονικά διαστήματα, ελεύθερες εκλογές με μυστικό ψήφο μέσα σε συνθήκες που διασφαλίζουν την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας ως προς την εκλογή του Νομοθετικού Σώματος».
Ο κ. Παυλόπουλος μέμφεται τον πρωθυπουργό, που κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι δίνει μάχη κατά της πελατειακής νοοτροπίας, ενώ στην πραγματικότητα «θωρακίζει θεσμικώς την πιο αποκρουστική, εθνική και πολιτική έκφρασή της».
Για τον πρώην υπουργό της ΝΔ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάζει ως πρώτη προτεραιότητά της τη διασφάλιση πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, ενώ έπονται οι ομογενείς και το έθνος!
Εμείς, ελπίζουμε πάντως με την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι θα ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική συμμετοχή των αποδήμων στα πολιτικά δρώμενα της πατρώας γης.
Εστω κι αν χρειασθούν κι άλλες τέτοιες αποφάσεις και πάλι εντός και εκτός Βουλής απ’ όσους αισθάνονται και είναι Ελληνες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες