ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

13/7/10

ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 Του Μιχάλη Δημητρίου

«Καλωσορίζω την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα και τον παρόντα χρόνο». Ειρωνικός σχολιασμός της Αλέκας Παπαρήγα την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή μετά τη μακρά ομιλία του πρωθυπουργού για τα προβλήματα της Νεολαίας.
Αφ’ υψηλού κριτική των πάντων για τα πάντα, προθυμία για ευρύτερες αόριστες συναινέσεις. «Εχουν δίκιο οι διαδηλωτές», «Καλώς ο κόσμος διαμαρτύρεται στις συγκεντρώσεις» και διαρκής επίκληση του χαρακτηρισμού «απαράδεκτο». Τα πάντα έχουν γίνει απαράδεκτα για το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Κι ας κυβέρνησε επί δύο δεκαετίες.
* Κι όμως, αυτή η αίσθηση της έκπληξης, δηλαδή του αθώου, του αμέτοχου, του παρθενογεννημένου σήμερα συνοδεύεται από ορισμένα σκληρά χαρακτηριστικά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει επισημάνει την
τακτική του πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα να κάνει τον τιμητή των πάντων, τον εισαγγελέα της πολιτικής ζωής. Να μην αποδέχεται καμιά κομματική ή προσωπική ευθύνη. Να τον ενοχλούν κατηγορίες για αντιφάσεις και παλινωδίες όχι μόνο σημερινές (όπως οι θέσεις υπουργών του για κρίσιμα θέματα) αλλά και στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα συνεπές κόμμα. Κι αν αλλάζει τα δεδομένα, είναι γιατί αλλάζουν τα πράγματα, όχι αυτό.
* Συνδυασμός των πιο πάνω χαρακτηριστικών είναι δύο άλλα φαινόμενα – γνωρίσματα της νέας κυβερνητικής εξουσίας του ΠΑΣΟΚ. Το ένα είναι ο «διαρκής φόβος» και το άλλο ο «υπέρτατος πατριωτισμός». Πράγματι δεν υπήρξε κυβέρνηση (εκτός από τις έντεχνες φοβίες επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου για φασιστικούς κινδύνους, εθνικές απειλές, ακροδεξιές συνωμοσίες κ.λπ.) η οποία να χρησιμοποίησε τόσο πολύ την εθνική κινδυνολογία. Να την τροφοδότησε μάλιστα με τις επιπόλαιες κατηγορίες κατά της Οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας. Φόβοι εισαγόμενοι και εγχώριας παραγωγής, που προβάλλονται σε όλα τα θέματα, σε κάθε ευκαιρία. Προκειμένου να κάτσουν όλοι φρόνιμα, να υποταχθούν, να πειστούν.
* Οσο για τον «πατριωτισμό», έχουν φτάσει σε τόση υπερβολή ώστε να δηλώνεται ως λόγχη της κυβέρνησης και ως ασπίδα της.
Δεν υπάρχει ομιλία του πρωθυπουργού που να μη διανθίζεται με πολλούς τέτοιους ρητορικούς τόνους. Στο βάθος ο Πρ. Παυλόπουλος διαβλέπει και μια νοοτροπία να δικαιολογηθούν αντισυνταγματικές επιλογές (όπως λ.χ. αυτές στο Ασφαλιστικό) με τις πατριωτικές επικλήσεις. Να υποβαθμισθεί η σημασία και αξία του Συντάγματος. Επιδίωξη που καταλόγισε και ο Αλ. Τσίπρας. Με συνέπεια, κατά Παυλόπουλο, τα χαμηλά ανακλαστικά στην παραβίαση του Συντάγματος, την άμβλυνση στη θεσμική του αξία.
Με συνέπεια καλλιέργεια του φόβου και «μαχητικός» πατριωτισμός να συναντώνται σε επιδιώξεις.
Γενικώς, τα νέα ήθη του νέου ΠΑΣΟΚ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες