ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

23/7/10

Μήνυμα Παπανδρέου στην Τουρκία από το Ισραήλ

Με άνοιγμα στο Ισραήλ απαντά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην οικονομική κρίση και στη στάση που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία. Κατά τη συνάντησή του χθες με τον ισραηλινό ομόλογό του κ. ΒενιαμίνΝετανιάχου, με το κιπά που φόρεσε, με την επίσκεψή του στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και με την κατάθεση στεφάνου στο όρος Ηerzi που είναι αφιερωμένο στον οραματιστή του κράτους του Ισραήλ, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να σφραγίσει την προώθηση συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της γεωργίας και της τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Ισραήλ (ο πρώτος ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης το 1993). Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

Η πραγματοποίηση της επίσκεψης, μικρό μόνο διάστημα από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, και οι ανακοινώσεις στη συνέχεια για χαλάρωση του αποκλεισμού της περιοχής ήγειραν εύλογα ερωτήματα τα οποία διατύπωσαν έλληνες και
ξένοι δημοσιογράφοι στους δύο πρωθυπουργούς. «Γιατί σήμερα;» διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου. Και συμπλήρωσε: «Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι πάγια πολιτική μας. Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμεκαι θα πάρω- και άλλες πρωτοβουλίες, και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο, ώστε να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων».
Ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκρυβε τη φιλική του διάθεση προς τον κ. Παπανδρέου, μάλιστα αστειευόμενος δήλωσε ότι ακόμη «προσπαθούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι,ή όχι, ωστόσο το σίγουροείναι ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά,που ξεκινούν από αρχές και αξίες οι οποίες υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και στις αξίεςπου διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό, προερχόμενο από την Ελλάδα».
Επικοινωνία με Πούτιν
Τηλεφωνική συνομιλία είχε την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ελληνική πλευρά οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους αγωγούς South Stream και Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και συμφώνησαν κατά τα στάδια της κατασκευής τους να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να συναντηθούν. Οι λεπτομέρειες όμως θα κανονιστούν από τα διπλωματικά γραφεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες