ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/9/10

Ενα Μνημόνιο στη φάση του παραλόγου

 του Μιχάλη Δημητρίου

Ναι, συμβαίνει κάτι, και σοβαρό πλέον, με το Μνημόνιο. Ιλαροτραγικό ίσως. Συνηθίζει να με ειρωνεύεται ένας ξένος φίλος για τις παράλογες συνέπειες του Μνημονίου στην πολιτική μας ζωή. Με συγκεκριμένα συμπτώματα και αιτίες. Το ΠΑΣΟΚ, λέει, πρωτοστάτησε να οδηγηθούμε στο Μνημόνιο, αλλά με πρώτο τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει ότι θα ήθελε να είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές εναντίον του Μνημονίου.
«Βεβαίως και είμαι εναντίον του Μνημονίου, όπως κάθε
πολίτης» δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, που περίμενε (δικαίωμά του) τη επίσημη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλιώς θα κατέβαινε ως ανεξάρτητος – αντάρτης.
* Ανελέητος ο ξένος φίλος συνεχίζει: Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισε το Μνημόνιο, αλλά δηλώνει ότι θα το σεβαστεί και εφαρμόσει όταν επανέλθει στην εξουσία. Παράλληλα, θεωρεί το Μνημόνιο απόλυτα σωστό στις διαπιστώσεις του για τα αίτια αλλά εσφαλμένο στις προτάσεις – λύσεις του. Δεν είναι μονόδρομος!
Το κόμμα του ΛΑΟΣ, λέει, ψήφισε συνολικά το Μνημόνιο επί της αρχής, αλλά, όπως εξηγεί, το έκανε μόνο για τα δανεικά (να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις), όχι τόσο για τους τρόπους εξόφλησής τους.
Μάλιστα ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε και έχει προτείνει διάφορους τρόπους «πυγμής και δύναμης» και για το δημόσιο χρέος και για τα ελλείμματα.
* «Είμαι υπερήφανος που το ψήφισα», δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά παράλληλα το σιχαίνεται, τον απωθεί. Παρ’ όλα αυτά δηλώνει ότι θα ξαναψήφιζε το Μνημόνιο εάν χρειαζόταν.
Δεν πρόκειται για συλλογή γραφικών δηλώσεων.
Πρόκειται για τα φαινόμενα παραλογισμού και αντιδράσεων που χαρακτηρίζουν πλέον το ίδιο το Μνημόνιο. Εξι μήνες μετά την κατάστρωση και εφαρμογή του από τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο.
Σ’ αυτή τη φάση του παραλογισμού βρίσκεται σήμερα το Μνημόνιο, με συγκεκριμένα συμπτώματα όπως:
– Να αυξάνονται οι φόροι και να πέφτουν τελικά τα δημόσια έσοδα!
– Να πέφτουν οι τιμές στη νεκρή αγορά, αλλά να τετραπλασιάζεται ο πληθωρισμός, παρά την ύφεση!
– Να αυξάνεται δύο φορές ο ΦΠΑ και τελικά οι εισπράξεις να είναι μικρότερες!
– Να δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλο επιφανείς ειδικοί ότι η ελληνική λιτότητα είναι σκληρή και μόνο μιας χρήσεως, αλλά το κόστος ελεύθερου δανεισμού (τα spread) της χώρας να παραμένει στα ύψη.
Τι συμβαίνει με το Μνημόνιο; Συμβαίνει ευρύτερα –όπως το ανέλυσε επαρκώς χθες στους βουλευτές της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς– να κερδίζει έδαφος η πεποίθηση πως με λάθος τρόπο μπήκαμε στο Μνημόνιο και με λάθος, αδιέξοδο, τρόπο συνεχίζουμε. Δεν πρόκειται για απλώς βαρύ δανεισμό, αλλά για υποθήκευση του μέλλοντός μας από τους όρους του.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες